Predškolska ustanova

Vraća se Lastavica: Puntarski vrtić vraća se u “otočno jato”

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Praksa je pokazala da je ustroj i vođenje samostalne predškolske ustanove rezultiralo nizom okolnosti koje, kao osnivači i glavni financijeri vrtića, ne možemo ignorirati i o kojima se, u transparentnom postupku, zajedno moramo očitovati i odlučiti što i kako dalje, kaže Marinko Žic



PUNAT Na prijedlog načelnika Općine Punat Marinka Žica, Općinsko vijeće na idućoj će sjednici raspravljati o mogućnosti pripajanja Dječjeg vrtića »Lastavica« Punat Dječjem vrtiću »Katarina Frankopan« Krk – predškolskoj ustanovi koja mrežom područnih odgojnih jedinica pokriva cijeli otok Krk, izuzev Punta.


Sustavna analiza


Razloge i motive pokretanja te inicijative Žic nam je obrazložio dojmom, ali i nizom konkretnih činjenica koje mu daju razloga smatrati da izdvajanje puntarskog iz sastava sveotočnog vrtića, što je učinjeno prije desetak godina, možda i nije bila najracionalnija odluka bivše općinske uprave, ni iz ekonomskog, a ni logističko-operativnog »kuta gledanja«.


– Praksa je pokazala da je ustroj i vođenje samostalne predškolske ustanove kakvoj je svojevremeno Općina Punat pribjegla jedina na otoku Krku, rezultirala nizom okolnosti koje, kao osnivači i ujedno glavni financijeri te ustanove, ne možemo ignorirati i o kojima se, u transparentnom postupku kojeg kanimo pokrenuti, svi zajedno moramo očitovati i odlučiti što i kako dalje, objašnjava Žic.




Na skorašnjoj sjednici Vijeća neće se raspravljati o tome pripajati ili ne pripajati puntarski vrtić otočnoj predškolskoj ustanovi, već prvenstveno o pokretanju sustavnih analiza koja bi članovima Vijeća trebala dati egzaktne podatake o svim financijskim i organizacijskim obilježjima nastavka samostalnog djelovanja u odnosu na one koji bi vrijedili u slučaju vraćanja vrtića u staro, »otočno jato«.



Priče koje su se već samom najavom o uvrštenju ta točke u dnevni red Općinskog vijeća počele širiti mjestom a koje, kaže nam načelnik, idu za tim da će se navodno smanjivati broj zaposlenika vrtića te ondje zapošljavati tete iz drugih dijelova otoka, a nauštrb domaćih zaposlenica, načelnik je okarakteriziro neutemljenim naklapanjima. Prvo, mi u tom segmentu na području Punta imamo kontinuirani deficit stručnog kadra.


Drugo, i praksa kojoj svjedočimo unutar otočnog vrtića pokazuje da nema razloga za strahovanjem takve vrste, tim više što bi se uklapanjem našeg vrtića u otočnu ustanovu stvorili još kvalitetniji uvjeti popunjavanja otvorenih radnih mjesta stručnim i kvalificiranim kadrom što u današnjim okolnostima, a zbog nedostatka odgajatelja, nije uvijek mogao biti slučaj. I dosad su u vrtiću o njegovih 60-tak polaznika skrbile mahom domaće tete, a siguran sam da će i ubuduće, zaključio je Žic.



Zaključak koji se od Vijeća nadam dobiti neće biti odluka o gašenju našeg vrtića niti o njegovu pripajanju krčkom vrtiću, već prvenstveno zeleno svijetlo da na papir napokon stavimo sve pluseve i minuse načina rada na koji ta ustanova danas djeluje i koji u mnogim aspektima postaje prezahtjevan i za vodstvo vrtića, za općinske ali i za službe našeg komunalnog društva koje vode vrtićke poslovne knjige, kao i za ekonomsku i organizacijsku računicu koja, čini mi se, može biti racionalnije, učinkovitije i kvalitetnije »posložena«, nastavlja načelnik.


Bez stručnih službi


– Moj je osobni stav da rad vrtića u zajedničkoj otočnoj predškolskoj ustanovi ima niz prednosti u odnosu na našu današnju poziciju što ću članovima Općinskog vijeća i argumentirati, ističe načelnik Marinko Žic. Naglašava da jednim od najzornijih pokazatelja utemeljenosti takvog stava drži okolnosti u kojima DV »Lastavica« Punat danas ne raspolaže stručnim službama. Stvari stoje tako da u našem vrtiću nemamo niti pedagoga, ni psihologa, rehabilitatora niti zdravstvenog voditelja, stručne djelatnike koje posredstvom ugovora o djelu ili pak o autorskom honoraru plaćamo koristeći resurse sasvim razumljivo kadrovski značajno bolje ekipiranog otočnog vrtića.


Pojavljuje nam se i problem uzrokovan odredbama Zakona o proračunu odnosno obveze vođenja jednistvenog rizničkog računa za sve korisnike lokalnog proračuna, uključujući i vrtića kojeg smo osnivači. Nakon što je koncem 2015. uveden takav sustav vođenja lokalnih financija službenici Jedinstvenog upravnog odjela kao i djelatnici Komunalnog društva Črnika (koje za Vrtić vodi knjigovodstvo) angažirani su, na uštrb svog redovnog posla, u pomaganju i vođenju poslovnih evidencija naše predškolske ustanove, da bi sve bilo kako zakon propisuje.



Jedan od »momenata« koji su nam dali razmišljati o smislenosti i racionalnosti ovakvog načina djelovanja vrtića tiče se i tematike samog prostora u kojem DV Lastavica djeluje, a uređen je u prizemlju stambenog kompleksa u kojem je, u mandatu prijašnje općinske vlasti, KD Črnika prostor kupilo novcem kojem mu je osigurala Općina.


Prostorije vrtića tako su u vlasništvu našeg komunalnog poduzeća, a Općina, temljem najma i obveze podmirenja troškova amortizacije, godišnje Črniki plaća dvjestotinjak tisuća kuna. To je i od državne revizije lani označeno »nigdje viđenom« i prilično nerezonskom praksom, ustvrdio je Žic. K tome, u okviru zasebne, samostalne ustanove teško je ili nemoguće ustrojiti odgojnu skupinu za djecu s posebnim potrebama koje i ondje ima, a koju otočni vrtić već neko vrijeme vrlo kvalitetno vodi.



Sveootočni vrtić te i takve potrebe posredstvom svojih objedinjenih stručnih službi, servisira znatno bolje i racionalnije. U našim promišljanjima buduće organizacije predškolskog odgoja tu činjenicu ne možemo ne uzeti u obzir, nastavlja Žic dodajući da samostalni vrtić svoje manjkavosti i ograničenja jasno pokazuje i u svakodnevnom, operativnom vođenju. Odmori, bolovanja…

Primjerice, kod godišnjih odmora, bolovanja i porodiljnih dopusta u okrilju jedinstvene otočne ustanove razmjerno je jednostavno organizirati zamjenu za izostalog djelatnika ili djelatnicu, što se ne može reći za okolnosti samostalnog djelovanja, kad za svaku takvu pripremenu zamjenu valja raspisivati natječaje, kaže Žic naglašavajući da ostavlja mogućnost da analize koje kani pokrenuti u konačnici pokažu da možda i nije u pravu. U svakom slučaju, previše je elemenata koji nam ukazuju da bi predškolski odgoj u Puntu mogao biti ustrojen na svrsishodniji, kvalitetniji i racionalniji način, zaključuje Žic.