Posebno vino za dolazak pape

Vinum Familiae – ekskluzivna žlahtina vrbničkih i vinodolskih vinara za Benedikta XVI.

Mladen Trinajstić

Žlahtina Vinum Familiae punjena je u pet stotina butelja i službeno  je vino u protokolu posjeta pape Benedikta XVI. 



VRBNIK  Članovi nedavno osnovane Udruge »Žlahtina«, udruženja  vinogradara i proizvođača tog glasovitog autohtonog vina po kojemu je  zasigurno najprepoznatljiviji upravo Vrbnik na otoku Krku odlučili su  se na poseban način uključiti u svečanost povodom skorašnjeg apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Sedam vinara Udruge  »Žlahtina« iz vrbničkog i vinodolskog vinogorja odabrali su i ujedinili u  jedinstvenu kupažu svoje ponajbolje proizvode i tako stvorili jedinstveno vino, žlahtinu – »Vinum Familiae« koje će se već nadolazećeg vikenda premijerno točiti gostima za vrijeme papinog pohoda Hrvatskoj.


Riječ je o značajnom vinskom projektu, najekskluzivnijoj ediciji bijeloga vina od grožđa žlahtine, najpoznatije autohtone primorske sorte  krčkog i vinodolskog vinogorja. Primorski vinari potaknuti ljubavlju i poštovanjem prema papi Benediktu XVI. osmislili su, i samo za ovu priliku kreirali proizvod u kojem su sadržani najbolji rezultati pojedinačnih podruma članova Udruge »Žlahtina« jer je za punjenje te ekskluzivne edicije korišteno isključivo vino proizvedeno od grožđa s najboljih vinskih pozicija, prenosi nam Ivan Katunar, predsjednik udruge  Žlahtina. Svi sudionici projekta Vinum Familiae uključili su se bez naknade, proizvođači s doniranim vinom, a komunikacijska agencija Studio Conex cjelokupnim brandingom. Doznajemo kako su svoj doprinos  stvaranju ovog jedinstvenog vinarskog proizvoda dali i proizvođači ambalaže kao i tiskari etiketa. 


Promocija sorte žlahtina jedna je od najvažnijih aktivnosti novosnovane udruge Žlahtina koju čine Poljoprivredna zadruga »Vrbnik«, Poljoprivredna zadruga »Gospoja«, Katunar vinarija, Restoran i vinarija »Nada«, Vinarstvo Šipun Vrbnik – Ivica Dobrinčić, Kuća vina Ivan Katunar –  obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo te Vinarija Pavlomir – Novi Vinodolski, prenose nam vrbnički vinari koje odnedavna krasi probuđeni  duh zajedništva potaknut spoznajom kako se samo složnim i organiziranim djelovanjem žlahtina može pretvoriti u jedan od prepoznatljivijih i traženijih autohtonih proizvoda ovog kraja.




Vinum Familiae osim  što se referira na obitelj – središnju temu Papina posjeta, u određenom  smislu simbolizira i zajedništvo primorskih vinara okupljenih u Udruzi,  ali i lokalnih ljudi koji stoljećima svoje svečanosti slave u krugu obitelji  i uz čašu domaćega vina, zaključuju tvorci »obiteljskog vina«.


Žlahtina Vinum Familiae punjena je u pet stotina butelja i službeno  je vino u protokolu posjeta pape Benedikta XVI. Rezultat je rujanske  berbe, a dobivena je od najboljeg grožđa koje je nakon branja prerađeno u roku od svega nekoliko sati. Vino je dozrijevalo u inox posudi  i mirovalo je 30 dana u boci. Iako je »obiteljsko vino« proizvod znanja i  iskustva svih vrbničkih vinara kao i njihovih kolega s područja Vinodola, enološka je obrada i kontrola bila povjerena dipl. inž. Marinku Vladiću, enologu PZ Vrbnik.