Mnogi "izvisili"

Velik interes za biciklističku utrku koja promovira Kvarner

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Startalo je 420 biciklista, a zbog logističkih ograničenja na listi čekanja ostalo je još 120 ljubitelja »planinarenja na dva kotača«. Danas na Rabu, a u subotu i nedjelju karavana na Cresu i Lošinju



BAŠKA Koliki je interes, i to s punim pravom, među ljubiteljima brdskog biciklizma iz cijelog svijeta pobudilo drugo izdanje »4 Islands MTB stage racea« – po mnogočemu jedinstvene etapne utrke najbolje potvrđuje podatak da se na startu prve od četiriju »rundi« spomenutog natjecanja našlo čak 420 brdskih biciklista. A da ih je moglo biti i znatno više potvrdio nam je uoči starta direktor tog velikog sportskog događaja Hrvoje Šepić iz Adria Bike Groupa od kojeg smo doznali i da je na listi čekanja ostalo više od 120 tužnih biciklista.



Tržišno-marketinški značaj ovog u nas najvećeg i najatraktivnijeg brdsko-biciklističkog natjecanja, uz agilne hotelijere, prepoznali su i brojni komercijalni sponzori među kojima i »Giant« – najveći svjetski proizvođač bicikala. Ta je tvrtka sudionicima utrke osigurala stručnu tehničku pomoć za koju je, u pratnji trkača, zadužena jedna njihova mobilna mehaničarsko-servisna ekipa.





Oni, ponajviše zbog logističkih ograničenja te brzorastuće menifestacije, unatoč pravovremenim prijavama ovog puta nisu mogli biti uvršteni na službenu startnu listu te se naposljetku niti zaputiti na izuzetno zahtjevno ali i atraktivno četverodnevno bicikliranje nekim od najljepših i terenski najizazovnijih dijelova za ovaj sport kao stvorenih otoka Krka, Raba, Cresa i Lošinja.


Uboli u zlatnu žilu


A što i koliko ta utrka čiju su važnost i potencijal brzo prepoznali i otočni turistički djelatnici, kao i brojni sponzori, znači za predsezonski »moving« do jučer još uvijek pomalo snenog i u turističkom smislu »nezagrijanog« otoka Krka i susjednih mu kvarnerskih škoja potvrđuje podatak da je u karavani sudionika »4 Islands MTB stage racea«, uz već spomenutih 420 natjecatelja, prisutno i gotovo dvije stotine njihovih pratitelja. Sve njih, u organizacijskom i tehničkom smislu opslužuje oko stotinu logističara pa se, prema podacima koje su nam jučer prenijele Ivana Kovačić, direktorica TU TZO Baška i Vlatka Ilečić Arklinić, voditeljica razvoja destinacijskih proizvoda Valamar Riviere (koja je ujedno i suorganizator tog natjecanja) u Baški i oko nje jučer nalazilo oko osam stotina s tim događanjem povezanih posjetitelja.



Ilustrirajući utrku u brojkama organizatori su objasnili i da se četveroetapno biciklističko natjecanje odvija u parovima, a svakog se dana vozi na drugom otoku, odnosno na terenima različitih konfiguracija. Brdski biciklisti tijekom prvog dana »prašinarenja« slikovitim pustopoljinama između Baške, Punta i Vrbnika prevalili su gotovo 68 kilometara te pri tom svladali 1.580 metara visinskih razlika. Danas će na Rabu odvoziti također zahtjevih 60-ak kilometara da bi se potom, tijekom petka i subote, šušur prebacio na Cres i Lošinj na kojima će se odvoziti dodatnih gotovo 120 km i svladati novih 2.500 metara visinskih razlika.



– Da smo s ovim natjecanjem ali i svime što ono čini za imidž Baške i Kvarnera uboli u zlatnu žilu potvrđuje podatak da će četverodnevna sportska manifestacija ovom otočnom turističkom središtu, i to u debeloj predsezoni, donijeti čak 3,5 tisuće noćenja, zaključila je svime jučer viđenim prezadovoljna Ivana Kovačić čije je »brojčane impresije« Hrvoje Šepić dopunio ocjenom da bi se do subote na četiri kvarnerska otoka, zahvaljujući brdskim biciklistima, trebao »zavrtiti« promet od kojeg je prihod procijenjen na više od 2,5 milijuna kuna. Tvrdnju da je spomenuta utrka već u svom drugom izdanju izrasla u uistinu važno te i u globalnim razmjerima zapaženo događanje u kalendaru brdskobiciklističkih natjecanja organizatori su potkrijepili podatkom da među četiristotinjak sudionika (na Krk pristiglih s čak pet kontinenata) prevladavaju stranci. Među sudionicima su tako dominirali Slovenci, Česi, Slovaci, Nijemci i Austrijanci uz koje se mogao pronaći i pozamašan broj ljubitelja ove adrenalinske inačice biciklizma pristiglih i iz Nizozemske ali i udaljenih dijelova svijeta poput SAD-a, Južnoafričke Republike, Kanade, pa čak i Meksika.


Sve u svemu, ovo je utrka koja pretendira postati jedno od deset najboljih, najkvalitetnijih i najposjećenijih natjecanja te vrste u svijetu, a taj ambiciozan cilj, koliko god težak i zahtjevan bio, nadamo se ostvariti već za koju godinu, ustvrdio je Šepić naglasivši da ga u tim i takvim nadanjima dodatno ohrabruje spoznaja da su značaj i vrijednost ove manifestcije prepoznali i predstavnici turističkog gospodarstva, posebice Valamar Riviere čiji će bašćanski hoteli narednih tjedna biti glavna logistička baza svih sudionika manifesticije koja će u jedinstven i iznimno atraktivan sportski proizvod povezati ponajbolje krčke, rapske, creske i lošinjske brdsko-biciklističke staze.