Sunce unatoč kiši

Vatrogasci krčkog DVD-a uselili u svoj novi dom

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Novoizgrađeni dvoetažni objekt vrijedan je 1,5 milijuna kuna. Dvije trećine tog iznosa osigurala je krčka Gradska uprava, a ostatak su namaknuli sami DVD-ovci



KRK Krčki dobrovoljni vatrogasci imali su ovog vikenda razloga za sreću i zadovoljstvo. Slavljenje svetoga Florijana, zaštitnika vatrogasaca, krčki su DVD-ovci uveličali useljenjem u svoje nove, moderne i funkcionalne prostorije. Nakon višegodišnjih priprema vezanih uz nastojanja »zaokruženja« financijske konstrukcije tog, za krčke vatrogasce iznimno važnog projekta, a potom i mjeseci gradnje i opremanja prostorija novog vatrogasnog doma naslonjenog na zgradu sjedišta njihovih profesionalnih kolega, krčkim je DVD-ovcima unatoč tmurnom i kišnom vremenu koje je pratilo proslavu činom useljenja u njihov novi dom – zasjalo sunce.


Novoizgrađeni dvoetažni objekt, predstavio je tijekom prigodne svečanosti predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krk Mario Udina, vrijedan je s PDV-om 1,5 milijuna kuna. Od tog je iznosa krčka Gradska uprava osigurala dvije trećine potrebnog iznosa, dok su ostatak potrebnog novca vlastitim, odnosno sredstvima iz proračuna DVD-a, a dijelom i novcem koji je za tu namjenu osigurala otočna Područna vatrogasna zajednica, namaknuli sami DVD-ovci.


Udina nije zaboravio spomenuti i da je manji dio sredstava nužnih za realizaciju tog od članstva DVD-a Krk dugo čekanog i napokon dočekanog projekta namaknut iz donacija kojima su, osjećaju to vatrogasni dobrovoljci, Krčani i krčke tvrtke pokazale da prepoznaju i vrednuju njihov doprinos dostignutoj visokoj razini protupožarne zaštite. Radovi su, podsjetio je predstavljajući okupljenim gostima i uzvanicima novi vatrogasni dom Udina, započeli još 2016. godine.


Kvalitetan prostor




– Radilo se i gradilo po projektu čiji je autor riječki arhitekt Gordan Resan, a kojeg su u djelo »pretočili« građevinari domaće tvrtke GP-a Krk, kao i njihovi podizvođači. Rezultat njihova rada danas se vidi u kompleksu koji na svoje dvije etaže, od kojih se svaka rasprostrire na 80-ak četvornih metara, krčkim DVD-ovcima osigurava iznimno kvalitetan garažni prostor nužan za pohranu njihovih vozila te spremište vatrogasne opreme – napomenuo je čelnik spomenute vatrogasne organizacije.


Na katu zgrade uređene su i prostorije za administrativno-uredske i društvene namjene u kojima će se odskora moći održavati teorijski dio rada s novim generacijama dobrovoljnih vatrogasaca, ponajprije djece i mladih, završio je čelnik krčkih dobrovoljnih vatrogasaca, ocijenivši da će stavljanje u uporabu novog vatrogasnog doma biti prekretnica u nastojanjima omasovljenja i operativnog jačanja krčkog dobrovoljnog vatrogastva.


Svečanosti otvorenja novog vatrogasnog doma, uz predstavnike Vatrogasne zajednice PGŽ-a, Područne vatrogasne zajednice otoka Krka i JVP-a Grada Krka, nazočio je i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić koji je u toj prilici iskazao svoje zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima rada i djelovanja krčkih DVD-ovaca.



– Manjak prostora koji nas je do sad mučio onemogućavao je održavanje sastanaka našeg vodstva, ali i redovitija okupljanja članstva, a k tome priječio i rad na omasovljavanju Društva i populariziranju dobrovoljnog vatrogastva. Stavljanjem novog vatrogasnog doma u uporabu tome ćemo zasigurno prionuti s posebnim žarom – ustvrdio je Udina, najavivši da će Krčani uskoro svjedočiti intenzivnijem primanju novog članstva u sastav DVD-a Krk, a potom i programima njihova obučavanja.


Predsjednik DVD-a Krk rekao je i da su krčki DVD-ovci, osim u izgradnju svog novog vatrogasnog doma, dio novca iz vlastitih proračunskih rezervi uspjeli izdvojiti i za financiranje projektiranja njihova novog kompleksa, a koje je stajalo stotinjak tisuća kuna.



Značaj novog doma


– Značaj i ulogu novog vatrogasnog doma zapravo nam nikad i nije trebalo posebno obrazlagati jer smo svi ovdje svjesni uloge naših vatrogasaca, kako onih profesionalnih, tako i onih iz redova dobrovoljaca. Zalog je to za daljnji razvoj i rast ovog vatrogasnog udruženja, jednako kao i za održavanje i podizanje već i danas dostignute visoke razine zaštite od požara, kako na području grada, tako i cijelog otoka Krka – ustvrdio je Vasilić.


Prije svečanosti otvorenja novog vatrogasnog doma u gradu Krku, u Njivicama je održana svečanost primopredaje dvaju novih vatrogasnih vozila kojima će, zahvaljujući udruženim izdvajanjima krčkih jedinica lokalne samouprave i PVZ-a otoka Krka, od sad biti ojačana i opremljena dobrovoljna vatrogasna društva Njivice i Vrbnik.


MTRI35893