Javna rasprava

VRBNIK: Na mjestu propale Vrbenke vinari će graditi hotel, a na mjestu vinarije – restoran

Mladen Trinajstić

U derutnoj zgradi pored današnjeg PZ-ova podruma zadrugari u budućnosti planiraju izgraditi hotel sa 120 ležajeva  / M. TRINAJSTIĆ

U derutnoj zgradi pored današnjeg PZ-ova podruma zadrugari u budućnosti planiraju izgraditi hotel sa 120 ležajeva / M. TRINAJSTIĆ

Jedna od važnijih »prilagodbi« obuhvaćenih izmjenama UPU-a odnosi se na transformaciju zone Namori, područja bivše tvornice koju je, zajedno sa zapuštenim halama, od čeških vlasnika otkupio PZ Vrbnik – najveći proizvođač žlahtine koji tu planira širiti svoju proizvodnu, ali i ugostiteljsko-turističku djelatnost



U punom jeku je javna rasprava o Prijedlogu prvih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Vrbnik (UPU 1 Vrbnik – NA 1) koje je još u kolovozu prošle godine formalno pokrenuo tadašnji saziv vrbničkog Općinskog vijeća. U tijeku već zahuktalog, dvotjednog javnog izlaganja tog netom sačinjenog prostornoplanskog dokumenta, lokalna javnost ima priliku reći što misli te dati sugestije i prijedloge koji, ocijene li predstavnici lokalne uprave da su na tragu osnovnih ciljeva UPU-a, još uvijek mogu biti uvršteni u završni dokument koji će odrediti razvojni put te otočne općine.


Jedna od važnijih i zanimljivijih »prilagodbi« obuhvaćenih tim izmjenama, nedvojbeno je i ona koja se tiče zone Namori, prostranog područja bivše, likvidirane tvornice »Vrbenka«. Podsjetimo, nju je prošlog ljeta, zajedno sa svim zapuštenim proizvodnim halama, kreditnim zaduženjem od 1,65 milijuna eura, od dotadašnjih čeških vlasnika otkupila Poljoprivredna zadruga Vrbnik – najveći i najstariji proizvođač vrbničke žlahtine koji je do tada u Vrbenkinom susjedstvu muku mučio s manjkom kvadrata u svojim proizvodnim i podrumskim prostorima.


Izmjenama i dopunama UPU-a (o čijem prijedlogu javna rasprava traje do 21. kolovoza) na prostoru bivše tvornice netkanog tekstila planira se uređenje zona ugostiteljsko-turističke te proizvodno-poslovne namjene. Sadašnje stanje tog prostora, navod je u dokumentu o kojem se sad raspravlja, neodrživo je stoga što zonu zauzimaju neodržavane i derutne zgrade, što je u suprotnosti s planiranim konceptom turističkog razvoja Vrbnika.




Prijedlog njenih vlasnika, predstavnika PZ-a Vrbnik, jest da se zona Namori definira tako da u svom sjevernom, moru bližem dijelu ubuduće bude ugostiteljsko-turističke namjene, dok bi u onom južnom, od obale udaljenijem području vinari razvijali svoje proizvodno-poslovne sadržaje. A njih bi, objasnio nam je zadružni upravitelj Marinko Vladić, zadrugari izmjestili s današnje pozicije, iz obalne vinarije koja bi u budućnosti trebala poprimiti ponešto sofisticiranije, prezentacijsko-degustacijske i prodajne obrise.



Bivši vlasnici 13 tisuća kvadrata velike zone koja je lani, PZ-ovom kupnjom na neki način vraćena Vrbenčanima, imali su nešto drukčije planove, neusklađene s onima predstavnika lokalne uprave. Češki su se poslovnjaci na tom području nadali podići poveći broj stambeno-poslovnih objekata od čega se bivšim obnašateljima izvršne vlasti »dizala kosa na glavi«. Vraćanjem Vrbenke u vlasništvo lokalnih gospodarskih struktura i zaokretom u planu korištenja tog područja, čini se, sve je sjelo na svoje mjesto pa danas, osim kapitala potrebnog za realizaciju tog zanimljivog PZ-ovog ulaganja, Vrbenčanima više ništa ne stoji na putu oživotvorenja ambicioznog projekta.



Dislociranje vinarije


Zbog činjenice da je ovo područje kontaktna zona sa zaštićenom starom jezgrom i u neposrednoj blizini luke, planirani zahvati u prostoru pažljivo se i precizno dimenzioniraju, a sve kako bi se omoćio gospodarski i drugi razvoj, stoji u prijedlogu izmjena i dopuna UPU-a kojim se, uz ostalo, determinira buduća transformacija zone Namori.


Namjeru dislociranja vinarije s njene sadašnje lokacije u južni dio zone, uz parkiralište za autobuse, Vladić nam je objasnio nastojanjem da se onaj najatraktivniji, obali najbliži dio tog područja podredi sadržajima za posjetitelje. Ondje, u suglasju s predstavnicima lokalne uprave koji prepoznaju i podržavaju kvalitetu naše vizije, kanimo urediti restoran s terasom i parkiralištem, dok bi se postojeća, bivša zgrada Vrbenke (istočno od vinarije) trebala rekonstruirati i dograditi za potrebe uređenja hotela, smještajnog objekta s najviše 120 ležaja, otkriva nam Vladić.


Dodaje da bi se turistički sadržaji buduće zone Namori uvelike trebali oslanjati na njen današnji način uporabe, odnosno na daljnjem razvijanju ponude vezne uz ronilački turizam (koji se u režiji lokalnih ronilačkih centara tu već godinama intenzivno provodi). Sve potrebe za parkiranjem, stoji u prijedlogu plana, zadovoljit će se u samoj zoni unutar koje se dio takvih sadržaja, kao i onih za smještaj tehničko-tehnoloških dijelova izmještene vinarije, mogu uklopiti u podzemne etaže budućeg vrbničkog vinarsko-turističkog kompleksa.



Novi pogon koji se očekuje urediti u južnom, gospodarskom dijelu zone Namori (uz onaj u kojem će biti vinarija i podrumi PZ-a Vrbnik), bit će namijenjen proizvodnji maslinovog ulja. Zadrugari smatraju da je gradnja toša potrebna i smislena jer da za tim, zbog stalnog povećavanja nasada i proizvodnje maslinovog ulja, već danas postoji potreba. Ocjenjujući da su i djelatnost proizvodnje vina, ali i maslinovog ulja kompatibilne s turizmom, a s obzirom na to da se obje odvijaju izvan glavne turističke sezone, u PZ-u Vrbnik drže da njihov očekivani budući zamah ni u prometnom, a niti drugim segmentima neće negativno utjecati na turističke doživljaje sezonskih posjetitelja, kao ni na svakodnevni život stalnih žitelja tog otočnog naselja.



Zahtjevna ulaganja


Zonu proizvodno-poslovne namjene u južnom dijelu tog čak 13 tisuća kvadrata velikog područja, zadrugari planiraju urediti kao prostor na kojem će se vršiti prerada poljoprivrednih proizvoda, ponajprije grožđa, a kako nam je jučer otkrio Vladić, u budućnosti i maslina. Javnosti ovih dana izložen prijedlog izmjena i dopuna UPU-a naselja Vrbnik, pa tako i zone čiji smo postali vlasnici, u potpunosti je u skladu s našim vizijama i planovima širenja i jačanja naših djelatnosti, kako onih vezanih uz našu primarnu djelatnost, tako i onih popratnih, ugostiteljsko-turističkih kojima nastojimo zaokružiti ono što tako dugo, u istoj toj zoni, već uspješno radimo, ustvrdio je Vladić, napomenuvši i da se investicijski iskoraci sada popraćeni i omogućeni prostornoplanskim odrednicama, neće dogoditi »preko noći«.


– Radi se o iznimno velikim i financijski zahtjevnim ulaganjima u čije oživotvorenje nećemo srljati »grlom u jagode« – kaže naš sugovornik ističući da će prva veća ulaganja biti vezana uz vinarstvo, odnosno tehnološko moderniziranje njihova proizvodnog pogona. Kako bilo, kaže Vladić, zadovoljni smo spoznajom da se planovi od kojih će dugoročnu korist imati svaki od preko stotinu naših zadrugara, ali i lokalna zajednica u cjelini, podupiru ovaj dokument koji, barem što se PZ-a Vrbnik tiče, gradi temelje na kojima će se u budućnosti još brže i kvalitetnije razvijati naše vinarstvo, kao i turizam u cjelini, zaključio je Vladić.