Ponos u biskupiji

VEDRAN KIRINČIĆ Krčki svećenik postao župni upravitelj u njujorškoj Astoriji

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Imenovanje vlč. Vedrana Kirinčića župnim upraviteljem župe Predragocjene Krvi u biskupiji Brooklyn, u Astoriji gdje je izuzetno brojna iseljenička zajednica, povijesno je važan događaj za Krčku biskupiju



KRK Svećenik Krčke biskupije, vlč. Vedran Kirinčić protekle je nedjelje preuzeo službu župnog upravitelja župe Predragocjene Krvi u biskupiji Brooklyn. To je, ističu ponosno u otočnoj bisukpiji čiji je vlč. Kirinčić svećenik, povijesno važan događaj obzirom da je vođenje te američke župe (smještene u njujorškoj Astoriji) u kojoj živi iznimno brojna i aktivna otočna iseljenička zajednica, prvi put povjereno jednom krčkom svećeniku.


Svečanu misu s posebnim blagoslovom novoimenovanog upravitelja predvodio je biskupski vikar Queensa, vlč. Tom Pettei. Uz druge svećenike, misno je slavlje, kao delegat krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka suslavio i mons. Franjo Velčić, generalni vikar Krčke biskupije. On se na kraju mise u ime biskupa Petanjka prigodnom riječi obratio novoimenovanom župnom upravitelju vlč. Kirinčiću i brojnim okupljenim hrvatskim vjernicima koji su tim povodom na misno slavlje u Astoriju pristigli i iz mnogih drugih župa tog američkoga velegrada. Istom se prilikom, u ime vjernika, svom novom župnom upravitelju te ujedno i voditelju tamošnje hrvatske katoličke misije obratila i Bosiljka Buccaran.



Razlika između župnika i župnog upravitelja, pojasnili su nam u Krčkoj biskupiji, formalne je prirode. Naime, ukoliko svećenik kojemu je povjereno vođenje neke župe ujedno nije i svećenik »matične«, odnosno biskupije kojoj potpada župa čiji mu je vođenje povjereno, tada se njegova funkcija naziva župnim upraviteljem.  





Nakon mise, u obližnjoj je sportskoj dvorani održana prigodna svečanost na kojoj su sudjelovali mnogobrojni hrvatski vjernici iz cijelog New Yorka koji nisu skrivali oduševljenje činjenicom da će na dužnosti župnog upravitelja u sredini u kojoj žive prvi puta imati svećenika Krčke biskupije. Valja reći i da je u župi, na čije je čelo sada i formalno zasjeo vlč. Kirinčić, još od 1971. godine prisutna i iznimno aktivna Hrvatska katolička misija bl. Ivana Merza. Ta organizacija, objašnjavaju nam u Biskupiji Krk, svake nedjelje u kripti tamošnje župne crkve okuplja brojne članove hrvatske katoličke zajednice te slavi euharistiju na hrvatskom jeziku.



Vlč. Vedran Kirinčić, inače njivičkih korijena, djetinjstvo je proveo u Americi, a srednju je školu pohađao u Pazinskom kolegiju. Teološki je studij pak završio u Rimu. Za svećenika Krčke biskupije zaređen je 2008. godine u krčkoj katedrali dok je mladu misu slavio u Njivicama. Od 2012. je na službi voditelja Hrvatske misije u Astoriji, a u župi kojom sada upravlja dosad je vrijedno i predano obavljao dužnost kapelana.



Astoria kao dio New Yorka, nastavljaju u Krčkoj biskupiji, poznata je kao multietnička sredina, a to je došlo do izražaja i na svečanoj misi uvođenja u službu novog župnog upravitelja. Naime, u dupkom ispunjenom crkvenom zdanju, liturgijskom slavlju kojim je formalno inauguriran novi župni upravitelj obol su dali i članovi župnih zborova hrvatske, ali i američke te latinoameričke zajednice.