Brončani atlet

Uzbuđenje u Malom Lošinju: Predsjednica večeras otvara Muzej Apoksiomena

Nela Valerjev Ogurlić

Apoksiomen  je jedini  eksponat Muzeja

Apoksiomen je jedini eksponat Muzeja

Kip se kući vratio nakon turneje po muzejima u Firenzi, Parizu, Londonu i Los  Angelesu. Gdje god se pojavio, izazvao  je oduševljenje stručne i šire javnosti



RIJEKA   U Malom Lošinju se s  velikim uzbuđenjem očekuje otvorenje Muzeja Apoksiomena,  koji će večeras  u 20  sati  prvi put otvoriti vrata javnosti.


Svečanim  otvorenjem  muzeja završava  proces započet prije skoro dvadeset godina, kad je belgijski turist  i ronilac  Rene Wouters u  podmorju otočića Vele Orjule  pronašao brončani  kip grčkog atleta koji je na dnu mora  ležao  više od dvije tisuće godine. S  dubine od 45 metara  izvađen je na svjetlo  dana   27. travnja 1999.  godine.


Restauracija kipa trajala je sedam godina, a  kući se vatio   nakon  turneje po svjetskim muzejima u Firenzi, Parizu, Londonu i Los  Angelesu.   Gdje  god se pojavio  izazvao  je oduševljenje stručne i šire   javnosti.




Od danas, svijet  mu  se može diviti  u lošinjskom  Muzeju Apoksiomena. Muzej je  smješten u  Palači Kvarner  na Rivi lošinskih kapetana,  a  djelo je  riječkih arhitekata  Saše Randića i Idisa Turata. Iza zidova stare palače  skriva se  inovativan  muzejski  postav  koji  priča   o nastanku,   pronalasku,   restauraciji  i vrijednosti statue   koja je  obogatila ne samo hrvatsku, nego i svjetsku kulturnu baštinu.  Apoksiomen  je jedini  eksponat Muzeja.


Brončana  statua   prikazuje mladog atletičara koji je upravo završio natjecanje ili vježbanje u trenutku opuštanja i potpune posvećenosti čišćenju svojega tijela od ulja, znoja i prašine.


Nakon višegodišnjih konzervatorsko-restauratorskih radova i istraživanja, potvrđeno je da je izrađen u 2. ili 1. st. prije Krista u nekoj grčkoj ljevaonici prema izvorniku iz 4. st. prije Krista.


Na svijetu  je  sačuvano  osam antičkih inačica kipa, među kojima se hrvatski Apoksiomen  izdvaja kao najvjernija slika prototipa.


Muzej će otvoriti predsjednica  Kolinda Grabar-Kitarović, a publici će se obratiti i  gradonačelnik Maloga Lošinja Gari Cappelli te ministar kulture Zlatko Hasanbegović.