Vjetar u leđa važnom projektu

Uskoro obnova Doma u Bajčićima na Krku

Mladen Trinajstić

Obnova Društvenog doma u Bajčićima stajat će ukupno oko 3,5 milijuna kuna / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Obnova Društvenog doma u Bajčićima stajat će ukupno oko 3,5 milijuna kuna / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Projekt je dobio bespovratnu potporu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, vrijednu 2.755.446 kuna



BAJČIĆI  Projekt temeljite obnove i modernizacije, odnosno rekonstrukcije Društvenog doma Bajčići dobio je snažan vjetar u leđa koji će sasvim sigurno pridonijeti skorom početku radova na tom odavna derutnom, a za mještane tog krčkog mjesta iznimno važnom objektu društevne infrastrukture.


Kako je predstavljeno na ovotjednom kolegiju, odnosno redovnom tjednom radnom okupljanju krčkoga gradonačelnika Darija Vasilića i njegovih suradnika iz svih odsjeka Gradske uprave, projekt rekonstrukcije Društvenog doma Bajčići »prošao« je na natječaju vezanom uz provedbu Podmjere 7.4. (Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu) te je tako sad i formalno dobio bespovratnu potporu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, vrijednu čak 2.755.446 kuna.



Sam projekt rekonstrukcije Doma u Bajčićima odnosi se na zadovoljavanje više njegovih temeljnih sigurnosnih zahtjeva, među ostalim i njegove stabilnosti, odnosno sigurnosti u slučaju požara. Planirana je i rekonstrukcija postojeće kuhinje kao i točionica pića te izvođenje potpuno novog sustava grijanja, hlađenja i ventilacije putem zidnih klima. Predviđaju se i radovi na postavljanju novih elektroinstalacija, kao i postavljanje nove rasvjete, a rekonstrukcija će obuhvatiti i novu hidroizolaciju i izvedbu nove fasadne ovojnice, s kvalitetnom toplinskom izolacijom zgrade. Isto se odnosi i na postavljanje nove vanjske stolarije, čime će se u konačnici u Bajčićima urediti i opremiti kvalitetan, siguran i dobro opremljen društveni prostor u površini od oko tristo četvornih metara.





Ugovor u srijedu


Govoreći o toj, za društvenu i kulturnu svakodnevicu žitelja Bajčića i okolnih naselja vrlo važnoj temi, krčki je gradonačelnik najavio i da potpisivanje pripadajućeg ugovora, u sjedištu Ministarstva poljoprivrede, slijedi već sredinom idućeg tjedna, točnije u srijedu, 2. listopada.


Nakon toga, ustvrdili su okupljeni, za provedbu ulaganja u javnu infrastrukturu nadležni predstavnici službi Grada Krka, više ništa neće stajati na putu izvođenja radova na tom društvenom objektu.


Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije Društvenog doma Bajčići bila je procijenjena na 3,5 milijuna kuna pa će tako odobrena potpora bespovratnim sredstavima iz EU fondova, namaknuta posredstvom spomenute državne agencije, u konačnici »pokriti« značajan dio vrijednosti cjelokupne investicije.


80 posto troškova


Rekonstrukcija Društvenog doma Bajčići, u postojećim gabaritima, pored troškova izgradnje i opremanja samog objekta obuhvaća i rashode koji proizlaze iz izrade glavnog projekta, korištenja konzultantskih usluga te angažiranja stručnog nadzora. Odobrena potpora iz fondova EU-a namirit će 80 posto »prihvatljivih troškova« cjelokupnog projekta dok će se ostatak, u iznosu nešto većem od 800 tisuća kuna, financirati sredstvima Gradskog proračuna.


Rekonstrukcija Društvenog doma Bajčići trebala bi na području cijelog Mjesnog odbora Poljica (kojem uz samo selo Poljica pripadaju i Bajčići, ali i Brozići, Brusići, Kapovci, Nenadići i Žgaljići, op.a.) pridonijeti poticanju razvoja kulture, promicanju svih oblika kulturnog stvaralaštva, ostvarivanju kulturnih i društvenih interesa stanovnika te posebnih interesnih skupina, a koje će, navodi se u dokumentaciji koja je pratila tu sad i formalno amenovanu »kandidaturu«, u budućnosti također biti korisnici Doma.