Obnova u punom jeku

U punoj je jeku obnova krčkih mjesnih luka, evo gdje se ove zime dosad najviše napravilo

Mladen Trinajstić

Do kraja travnja trebali bi biti gotovi radovi u luci Punat / Foto ŽLU KRK

Do kraja travnja trebali bi biti gotovi radovi u luci Punat / Foto ŽLU KRK

Luke funkcionalnije i ljepše do početka nautičke sezoneOve zime najviše se napravilo na lučkoj infrastrukturi u Puntu, Malinskoj i Krku. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom pa njihov završetak ne bi trebao kasniti



KRK  Diljem otoka Krka odnosno mjesnih luka već se neko vrijeme užurbano radi na obnovi i rekonstrukciji postojeće, ali i izgradnji nove lučke infrastrukture. Ove su zime najveći i najzahtjevniji zahvati te vrste posebno zamjetni u Puntu, Malinskoj i Krku – lokalnim središtima u čijim se mjesnim lukama već neko vrijeme prilično intenzivno radi i gradi, a sve s ciljem konačne realizacije započetih investicija, prije dolaska toplijih dana, a s njima i većeg broja posjetitelja tog turizmu okrenutog otoka.


Luka Malinska trebala bi biti završena oko Uskrsa / Foto ŽLU KRK


Luka Malinska trebala bi biti završena oko Uskrsa / Foto ŽLU KRK



Punat


Kako su nam predstavili iz Županijske lučke uprave Krk, institucije u čijoj se »režiji« odvijaju svi spomenuti zahvati, nakon kraćeg su blagdanskog zastoja u siječnju tako nastavljeni radovi u puntarskoj luci gdje se, na lokalitetu Punćale, u okrilju projekta rekonstrukciji i dogradnji luke Punat gradi nova operativna obala, a s njom i novi pristanišni gat. Da se zahvati započeti koncem listopada prošle godine odvijaju sukladno dinamičkom planu, potvrdili su nam u krčkom ŽLU-u iz kojeg su nas podsjetili i da je ukupna ugovorena vrijednost tog, u izvedbenom smislu već poodmaklog infrastrukturnog projekta nešto veća od 12,1 milijuna kuna.




Kako nam je predstavljajući zahvate koji će osim novog, čak 91 metara dugog te 6 metara širokoga gata tom otočnom nautičarskom središtu donijeti i znatno prostraniju te funkcionalniju obalnu površinu (u ukupnoj kvadraturi od čak 1,3 tisuća četvornih metara), prenio ravnatelj ŽLU-a Krk Goran Lajnert, radove zajedno sa Županijskom lučkom upravom ondje sufinanciraju PGŽ i Općina Punat. Budu li izvođače iz tvrtki GP-a Krk i BSK-a i nadalje služile vremenske prilike, očekuje se da bi ovaj velik, a za Puntare i njihove »ploveće« posjetitelje i prevažan zahvat trebao biti dovršen do konca travnja, odnosno u ugovorenom roku od 6 mjeseci.



Osim na Ribarskom gatu, u postupku je i sanacija podmorskog te nadmorskog dijela oštećene obalne konstrukcije Glavnog mula u luci Krk.– Vrijednost planiranih radova je 373.700 kuna, odvijaju se zadovoljavajućom dinamikom te se očekuje da će biti dovršeni već s početkom ožujka, zaključuju predstavnici ŽLU-a Krk uvjereni da će najveći dio otočne lučke infrastrukture biti spreman i više-manje »zbigecan« u vrijeme dolaska prvih predsezonskih posjetitelja.


Malinska i Krk


Osim u Puntu, radi se i u lučkom području Malinske gdje se zahvati sanacije mjesne luke (započeti polovinom listopada prošle godine) odvijaju zadovoljavajućom dinamikom. Ugovorena vrijednost radova je 4,5 milijuna kuna, a kako nam prenosi ravnatelj ŽLU-a, trenutačno se izvodi posljednja »kampada« obalnog zida u produžetku kojeg se, u okrilju općinskog programa uređenja cjelokupnog obalnog pojasa, od Općine Malinska-Dubašnica planira odraditi i opločenje partera, na način i u obliku koji je već implementiran na tom potezu susjednog obalnog trga. Očekivani završetak radova u malinskarskoj luci je oko Uskrsa.


Na lokalitetu Punćale u Puntu gradi se nova operativna obala i novi pristanišni gat / Foto ŽLU Krk


Na lokalitetu Punćale u Puntu gradi se nova operativna obala i novi pristanišni gat / Foto ŽLU Krk



Treba reći i da se, od kraja prošle godine, radi i gradi i na Ribarskom gatu u luci Krk, lučkom objektu na kojemu se, zahvaljujući izdvajanjima »teškim« 2,1 milijuna kuna, trenutačno provode zahvati sanacije njegova podmorskog i nadmorskog dijela na istočnoj strani njegove obalne konstrukcije.


– I ondje je tijek radova u skladu s dinamičkim planom, ustvrdio je Lajnert napomenuvši da je očekivani završetak radova »tempiran« pred početak turističke sezone. Paralelno s navedenim konstruktivnim radovima povezanim sa statikom tog objekta, radi se i na projektu popločenja i izgradnje nove komunalne infrastrukture na tom istom gatu. Izrada projektne dokumentacije je u tijeku, a po dobivanju građevinske dozvole započet će postupak javne nabave odabira izvođača radova, zaključuje čelnik ŽLU-a Krk.