Program edukacije mladih

U Krku se širi broj darivatelja krvi, maturanti pozvani na plemenitu akciju

Mladen Trinajstić

Predavanje predstavnica Crvenog križa poslušalo je 60-ak srednjoškolaca / Foto I. GRŽETIĆ

Predavanje predstavnica Crvenog križa poslušalo je 60-ak srednjoškolaca / Foto I. GRŽETIĆ

Darivanjem u humanitarne svrhe, a potom i darivanjem krvi, čovjek ne daruje samo od sebe, već i dio sebe – ustvrdila je Marija Jakominić, napomenuvši da se darivanjem krvi doslovno spašavaju ljudski životi



KRK U krčkoj srednjoj školi ovog je tjedna u djelo proveden program edukacije mladih o dobrovoljnom darivanju krvi. Informativno i edukacijsko predavanje namijenjeno motiviranju mladih otočanki i otočana na uključivanje u humane i plemenite akcije darivanja krvi zajednički su organizirali predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Krk i Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije, organizacija koje se ondje predstavljale njihove ravnateljice – Marija Jakominić i dr. Vesna Čavar.


Informiranje otočnih maturantica i maturanata o važnosti i značaju čina kojemu danas na otoku Krku ali i cijelom PGŽ-u, na sreću, i dalje pristupaju brojni njihovi stariji sugrađani, nastavak je kontinuiranog zalaganja krčkog i županijskog Crvenog križa na širenju baze dobrovoljnih darivatelja.


Najvažnija karika


– Prošle godine Hrvatski Crveni križ obilježio je 140 godina djelovanja i 65. obljetnicu provođenja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, naglasila je tom prigodom Jakominić iskazavši zadovoljstvo prilikom da krčke maturante upozna s tim programom, ali i njegovim značajem o čemu je u ovoj prigodi predavanje poslušalo čak 60-ak srednjoškolaca, mladih otočana kojima je potom, uz uvjet punoljetnosti, omogućeno i da se po prvi puta u životu uključiti u akcije kakve se redovito, najmanje četiri puta godišnje, provode u krčkoj ispostavi Doma zdravlja PGŽ-a. Darivanjem u humanitarne svrhe, a potom i darivanjem krvi, čovjek ne daruje samo od sebe, već i dio sebe, ustvrdila je Jakominić napomenuvši da se darivanjem najvažnije i najvrijednije tekućine doslovno spašavaju ljudski životi.


Marija Jakominić i dr. Vesna Čavar / Foto I. GRŽETIĆ


Marija Jakominić i dr. Vesna Čavar / Foto I. GRŽETIĆ





– Darivatelj je prva i najvažnija karika u lancu darivanja krvi. Temeljena načela darivateljske prakse su dobrovoljnost, solidarnost i anonimnost, ali i princip besplatnosti koji proizlazi iz naputka Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca kojima je sugerirano da se krv prikuplja dobrovoljno, bez isplaćivanja novčanih naknada, naglasila je dr. Čavar te dodala da se u Hrvatskoj godišnje prikupi gotovo 200.000 tisuća doza krvi (u prosjeku 4,5 davanja na 100 stanovnika), a na području PGŽ više od 15.000 doza što je u prosjeku 5,1 davanje na 100 stanovnika.


Čelnica Društva CK PGŽ otkrila je i da oko 15 posto dobrovoljnih darivatelja danas čine žene, a 85 posto muškarci te da prosječno 11 posto darivatelja evidentiranih u redovitim godišnjim akcijama tom činu pristupaju po prvi puta.


Motivacija


Osim što su, već i svojom masovnom nazočnošću spomenutom predavanju mladi otočani pokazali da shvaćaju i uvažavaju značaj i važnost u te plemenite prakse, ujedno su doznali i da bi jedan od »elemenata« koji bi ih mogao dodatno potaknuti na pristupanje akciji darivanja krvi mogla biti i simbolična nagrada koju su za sve njih pripremili u Gradskom društvu CK Krk.


Svi koji se odazovu pozivu i priključe takvoj akciji, naime, zaslužit će besplatnu kartu za jednu filmsku projekciju u krčkom kinu dok će svi koji u narednom periodu »uknjiže« pet dobrovoljnih davanja moći računati i na oslobođenje od obveze plaćanja tečaja prve pomoći koji se obvezno pohađa prilikom polaganja vozačkog ispita.