Početak odgojne godine

U Dječjem vrtiću na Krku zasad je 34-ero prekobrojne djece, traže se rješenja

Mladen Trinajstić

DV Katarina Frankopan Krk u novu odgojnu godinu ulazi sa 650 polaznika / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

DV Katarina Frankopan Krk u novu odgojnu godinu ulazi sa 650 polaznika / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Najviše djece pohađa vrtiće u Krku (245), Malinskoj (130), a slijede Omišalj (87), Baška (64), Polje (41), Njivice (34) te Vrbnik i Vrh sa po 24-ero djece. Ipak, unatoč dobro ustrojenoj i suvremeno opremljenoj mreži vrtića, ima i lista čekanja, zasad u Krku (13), Vrhu (9), Malinskoj (8) i Vrbniku (4)



KRK  U Dječjem vrtiću »Katarina Frankopan« Krk, odnosno njegovoj matičnoj krčkoj jedinici i svim područnim ispostavama razasutim po otoku, na početku odgojne godine 2018/2019. koja, baš kao i ona školska, u formalnom smislu kreće upravo danas, upisano je 650-ero malih otočanki i otočana, kako vrtićkog, tako i jasličkog uzrasta.


Unatoč i više no dobro ustrojenoj te suvremeno uređenoj i opremljenoj krčkoj mreži objekata predškolskog odgoja koju danas čini respekta vrijedan niz modernih vrtićko-jasličkih kompleksa (među kojima je posljednji lani otvoren u Malinskoj), u dijelu vrtićkih jedinica i ove su godine ipak prisutne »liste čekanja«, odnosno manji broj mališana koji se zbog prezauzetosti kapaciteta nije uspio upisati u željene vrtiće.


Istini za volju, glavnina neupisanih mališana i ovog je puta iz kruga onih koje su, zbog raznih okolnosti, njihovi roditelji nastojali upisati u vrtiće izvan mjesta svog prebivališta, ali i oni kojima barem jedan od roditelja nije zaposlen, prenijela nam je ravnateljica otočne predškolske ustanove Irena Žic Orlić, ističući da će, prema običaju, u idućim tjednima nove odgojne godine još biti nekih »preslagivanja« i otvaranja novih skupina. Zbog toga je realno očekivati da će većina za pohađanje vrtića prijavljenih klinaca i klinceza ipak imati mogućnost priključenja svojim već upisanim vršnjacima.


Dječji vrtić Katarina Frankopan Krk, dječji vrtić Krk, vrtić, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Dječji vrtić Katarina Frankopan Krk, dječji vrtić Krk, vrtić, Snimio Mladen TRINAJSTIĆ





Malinska »uskače«


– U omišaljskom vrtiću tako u novu odgojnu godinu krećemo s 87-ero upisanih mališana i bez liste čekanja, ali i bez slobodnih mjesta u ondje ustrojenim vrtićkim i jasličkim skupinama, kaže ravnateljica, dodavši da »liste čekanja« nema niti u susjednim Njivicama, naselju u kojem je u područni vrtić upisano 34-ero djece.


– Znamo i da će ondje prvu godinu svog života u idućim mjesecima napuniti još nekolicina djece te je i za njih, u njivičkim jaslicama, osigurano dovoljno mjesta tako da u tom vrtiću nitko niti u bližoj budućnosti ne bi trebao ostati neupisan – ocjenjuje ravnateljica.



Jedan od bitnih noviteta na planu otočnog predškolskog odgoja zasigurno je informacija koju smo nedavno i mi prenijeli – da roditelji malih Bašćana u narednoj godini više neće morati sudjelovati u pokrivanju troškova predškolskog odgoja, koje je sad na sebe preuzela lokalna uprava. Iako smo greškom držali da je Općina Baška prva i jedina krčka lokalna samouprava koja je roditelje oslobodila obveze sudjelovanja u podmirenju ukupne, odnosno ekonomske cijene boravka predškolaca u vrtiću (a koja je ondje određena na 600 kn mjesečno za vrtićarce, odnosno 700 kn za jasličare), iz Općine Vrbnik nam je javljeno da je isti hvalevrijedan »demografski iskorak« poduzet i ondje, i to još na početku prošle odgojne godine. Zbog toga, uz pohvalu, Vrbenčanima autor ovog teksta upućuje i ispriku!



Naš najnoviji, malinskarski vrtić, u ovu odgojnu godinu kreće sa 130 upisanih, ali i osmero  mališana koji su trenutno na listi čekanja. Iako se ne radi o djeci s područja te općine, njen načelnik Robert Anton Kraljić poručio je da će ta lokalna uprava ondje »dozvoliti« otvaranje još jedne jasličke skupine te tako, vođena sveotočnom solidarnošću, unutar svog vrtića u kojem prostorni resursi to dozvoljavaju, omogućiti prihvat svih u ovom trenu neupisanih mališana s liste čekanja, naglašava ravnateljica, upoznavši nas i s činjenicom da je stanovit »pritisak« ovih tjedana izražen i u vrtiću u Vrhu. Ondje je upisano 24-ero mališana, a čak devetero je ostalo na listi čekanja, i to zato što ih je manje no što smo očekivali iz prethodne generacije krenulo u školu, ali i stoga što se dio mališana iz Vrhu susjednog krčkog vrtića sad vratilo u predškolsku ustanovu u svome mjestu, nastavlja Žic Orlić.


U Polju višak mjesta


U samom gradu Krku od ponedjeljka ćemo u vrtiću i jaslicama skrbiti o 245-ero ondje upisanih mališana. Ondje ih je istovremeno i 13-ero na listi čekanja, s time da četvero nije s područja Grada, nastavlja Žic Orlić, ističući da je s okolnostima popunjenosti vrtićkih kapaciteta dobro upoznata Gradska uprava koja je, doznajemo, već pokrenula prve korake na razradi plana prostornog širenja vrtićkih prostora.


Problema s nedostatkom prostora ipak nema u Baški gdje je, u također modernom i odlično opremljenom vrtiću (i jaslicama), na početku ove odgojene godine upisano 64-ero djece. Liste čekanja ondje nema, a u pregovorima smo i s lokalnom upravom koja, prema saznanjima koje imamo, također razmišlja o stavljanju u pogon raspoloživih prostornih resursa unutar kojih se može pokrenuti djelovanje jedne dodatne odgojne skupine. Lista čekanja postoji u Vrbniku gdje je u vrtić sad upisano 24-ero mališana. Od šestero onih koji su ostali na listi čekanja, dvoje se djece »prebacilo« u susjedni vrtić u Polju, tako da je u ovom trenu ondje još uvijek neraspoređeno četvero mališana. U nedavno proširenom i rekonstruranom vrtiću Polje u kojem se okupljaju i druže »mići Boduli« s područja Općine Dobrinj, danas u novu odgojnu godinu kreće 41 dijete. Liste čekanja ondje nema, a k tome je na raspolaganju još šest slobodnih mjesta, zaključila je ravnateljica Dječjeg vrtića Katarina Frankopan.