Gastro delicija u Vrhu

Tajna krčkog pršuta: sušen na buri, začinjen solju i aromatičnim biljem

Mladen Trinajstić

Otvaranjem novog pogona i objekta poznati krčki poduzetnik zakoračio u sferu još ozbiljnije proizvodnje krčkog pršuta, specijaliteta koji mu je proteklih godina priskrbio svu silu nagrada i laskavih priznanja 

VRH  Ako je otok Krk među gastronomskim hedonistima odnosno ljubiteljima svega onog kvalitetnog i domaćeg po ičemu poznat i cijenjen onda su to zasigurno njegova izuzetno ukusna i tražena ekstra djevičanska maslinova ulja, odlična vina, ovčji sirevi, šurlice, ali odnedavna i krčki pršuti. Upravo ova posljednje spomenuta delicija unatrag nekoliko godina polako ali sigurno počinje iskakati u prvi plan i to ponajprije zahavljajući nizu organiziranih nastojanja, mjera i poduzetničkih projekata iza čije provedbe ustrajno stoji vrlo uspješni i od mesarsko-prerađivačke odnosno pršutarske struke nagrađivani krčki mesar Vjekoslav Žužić. Četrdesetčetverogodišnji bodulski pršutar u nastojanjima promoviranja Krčkog pršuta, odnedavna geografski zaštićenog i tehnološko-proizvodnim certifikatima markiranog gastro-proizvoda čijom se proizvodnjom, barem u onom tržišno-organiziranom smislu za sad još uvijek jedini bavi, nedavno je učinio još jedan velik korak na planu razvijanja djelatnosti kojom se bavi ali i širenja spoznaje o tom izuzetno cijenjenom autohtonom proizvodu.   

Brojni sajmovi




U Vrhu, mjestu tek koji kilometar udaljenom od grada Krka Žužić je ostvario svoj dugo sanjani san. Otvaranjem »Kuće krčkog pršuta« – velebnog proizvodnog ali i ugostiteljsko-promotivnog objekta spomenuti je krčki poduzetnik zakoračio u sferu još ozbiljnije proizvodnje krčkog pršuta, specijaliteta koji mu je proteklih godina priskrbio svu silu nagrada i laskavih priznanja s kojima se redovito kući vraćao s brojnih međunarodnih pršutarskih smotra i sajmova. 



 Seljenjem proizvodnje iz mesnice locirane u gradu Krku u novi pogon podignut u Vrhu »Mesnica Žužić« dobila je uvjete povećanja svojih proizvodnih mogućnosti. S dosadašnjeg kapaciteta koji je omogućavao godišnju proizvodnju od svega tisuću pršuta proizvodnja bi s vremenom trebala doseći zacrtane količine od oko pet tisuća komada. 


   – Naravno da se takvi skokovi ne čine preko noći i proizvodnju ćemo dizati postupno, kako budemo jačali i širili kanale prodaje svojih proizvoda, zaključuje naš sugovornik ustvrđujući kako se širenjem svoje proizvodnje na europsko tržište ondje (barem zasad) ne kane baviti direktnim izvozom već prvenstveno prodajom svojih proizvioda stranim posjetiteljima, turistima koji tijekom ljetnih mjeseci odsjedaju na području grada i otoka Krka. 




 Krčki pršut nešto je između istarskog (u pravilu sušenog i bez kože) i dalmatinskog pršuta koji se obrađuje zajedno s kožom, ali dimljenjem. Naš pršut posebnim čini to što ga za razliku od Dalmatinaca ne dimimo već sušimo na buri, ali i to što ga, za razliku od Istrijana, obrađujemo sa kožom, napomenuo je Žužić. Krčki pršut odlikuje i obrada odnosno začinjanje u kojem se osim soli u točno određenim omjerima koriste i smjese domaćeg aromatičnog bilja. 



   – Izgradnjom i opremanjem ovog modernog proizvodnog pogona stvorili smo uvjete koji će nam s vremenom omogućiti upeterostručivanje količine proizvedenog krčkog pršuta – delicije koja je ne tako davno zahvaljujući mojoj ali i inicijativi nadležnih gradskih i županijskih institucija dobila markicu zaštite njegova zemljopisnog podrijetla, pohvalio nam se Vjeko, samozatajni otočni pršutar ali i mesarski znalac iz čijih pogona već godinama izlaze jednako ukusni i traženi proizvodi poput krčke pancete, kobasica i sličnih bodulskih specijaliteta. Projekt koji razvijam već punih pet godina sad je napokon došao svome sretnom kraju a otvaranjem proizvodnog pogona, jednako kao i kušaone te pratećih ugostiteljskih sadržaja smještenih u mojoj Kući krčkog pršuta, stvaraju se uvjeti još boljeg i atraktivnijeg načina prezetiranja samog pršuta, ali i predstavljanja načina i svih faza njegove proizvodnje. 


  Organizirani razgledi


Kompleks u čiju sam izgradnju i opremanje investirao pet milijuna kuna (do kojih je došao koristeći dostupne kreditne linije HBOR-a op.a.) otškrinuo je i jedan sasvim nov i drugačiji način prezetiranja krčkog pršuta, nastavlja naš sugovornik. Tijekom izgradnje ovog objekta u kojem se našlo dovoljno prostora za proizvodne pogone odnosno sušionu te zrionu vodili smo računa da se posjetiteljima omogući razgledanje svih dijelova pogona i upoznavanje sa svim segmentima tehnološkog procesa proizvodnje tog otočnog specijaliteta.


Proizvodni je dio opremljen najsuvremenijim tehnološkim rješenjima ali i sustavima koji nam, kad god je to moguće, prigodom sušenja omogućavaju »korištenje« blagodati naše krčke bure. Organizirani razgledi koje s partnerima iz turističke privrede tek kanimo početi provoditi u djelo organizirat će se na način da posjetitelji, zbog strogih higijenskih pravila, neće ulaziti u tehnološki dio objekta ali će im istovremeno sve biti vidljivo i prezentirano kroz staklene zidove i podove kojima kojima smo opremili kompleks, objašnjava Žužić. Poznati krčki mesar uvjeren je kako će mu novi pogon, osim povećanja proizvodnih kapaciteta, uvelike omogućiti i razvijanje svih pratećih ugostiteljsko-turističkih aktivnosti i sadržaja te kako bi, što zbog nadaleko poznate i priznate kvalitete samog pršuta, što zbog atraktivnosti načina na koji se prezentira njegova proizvodnja, Kuća krčkog pršuta uskoro mogla postati nezaobilaznom stanicom u itineraru svih koji posjećuju grad ali i otok Krk