Velika rođendanska fešta

Radio OK: Dvadeseti rođendan najslušanijeg radija na Boduliji

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen Trinajstić

Snimio Mladen Trinajstić

Dvadeseta obljetnica začetka rada uvjerljivo najslušanijeg radija na Boduliji u Krasu je okupila  i više od tisuću slušatelja i poklonika medija bez kojeg dobar dio otočana odavna više ne može zamisliti svoj uobičajeni dan



Da Radio Otok Krk iliti Radio OK uistinu mnogo znači njegovim brojnim slušateljima s cijelog otoka ali i onima sa susjednih »prekomorskih« područja do kojih dopire dobar glas njegovih novinara zorno je potvrdila velika rođendanska fešta te otočne radijske kuće.


Jubilarna 20. obljetnica začetka rada uvjerljivo najslušanijeg radija na Boduliji u Krasu, malom mjestu na području Općine Dobrinj u kojem je od prvog dana locirano sjedište Radio OK-a, okupila je i više od tisuću slušatelja i poklonika medija bez kojeg dobar dio otočana odavna više ne može zamisliti svoj uobičajeni dan.


Unutar prostranog dvorišta Doma u Krasu velikoj fešti male ali probrane, tek šesteročlane »posade« najboljeg radija na otoku doprinos su svojim zabavno glazbenim nastupima dali i brojni domaći glazbenici koji su, redajući se na pozornici s koje se glazbeni šušur ovog puta na frekvencijama slavljeničkog Radija OK prenosio uživo, »kolegama po mikrofonu« čestitali njihov velik i važan jubilej.


Nimalo jednostavan put




U uvodnom djelu slavlja koje je, u više no dobrom raspoloženju, trajalo do kasno u noć, aktualni čelnik spomenute radijske kuće, glavni urednik i direktor Zdenko Beker okupljene je podsjetio na dug i nimalo jednostavan put otočnog radija koji je, boreći se naklonost publike, ali i kvalitativan te sadržajni napredak programa kojeg OK-jevci već godinama emitiraju u 24-satnom ritmu, ne samo uspio opstati već se i pozicionirati odnosno etablirati kao jedan od najvažnijih, najbržih i najrelevantnijih otočnih »info-kanala«.



Program Radija OK danas na svojim leđima nose novinari Zdenko Beker, Nedjeljko Gržetić, Gordana Gržetić i Jelena Justić kao i tehnički dvojac pozicioniran s one »nečujne« strane mikrofona – Jan Karabaić i Nikola Parčić.



O važnosti i značaju radijske kuće koja svoj program već puna dva desetljeća emitira na frekvencijama 89.2, 96.0 i 96.3 MHz progovorio je i predsjednik Skupštine te radijske kuće (čiji su suosnivači sve lokalne samouprave otoka Krka op.a.), krčki gradonačelnik Darijo Vasilić napomenuvši da ga, uz ostalo i kao jednog od inicijatora osnutka te radijske stanice ali i kao njena vjernog slušatelja, iznimno veseli njen uspjeh, kako u smislu dugotrajnosti tako i nedvojbene, davno dostignute programske kvalitete na kojoj bi otočnom radiju, ustvrdio je, mnoge veće, kadrovski i financijski moćnije radijske kuće mogle pozavidjeti.A na prve dane radijske kuće koja je s emitiranjem programa krenula 4. kolovoza 1997. godine podsjetio nas je njen novinarski i urednički as, Nedjeljko Neno Gržetić koji je na frekvencijama Radija Ok svoju prvu emisiju odradio već u prijepodnevnim satima idućeg radnog dana.


Spomenimo i da su, nastupajući na velikoj fešti Radija OK, doprinos ovom nesvakidašnjem slavlju dali članovi otočnih klapa Rašketa i Zvonimir, Tamburaškog sastava Boduli, potom još i Duško Jeličić Dule i Bonaca, Melanija Purić, Šajeta, Damir Kedžo, grupe L’amour, Koktelsi, Tabako bend, Insula te Mauro Staraj i njegova La banda.



Snimanje programa Radio Rijeke


– Bio je to razgovor s našom estradnom zvijezdom Radojkom Šverko koja je tih dana gostovala u Dobrinju, prisjetio se Gržetić podsjećajući se, s nezaobilaznim smiješkom, »porođajnih muka« i neizbježnih improvizacija kojima su se, tad redom »zeleni« i neiskusni otočni radijski novinari i tehničari, u kreiranju programa bili primorani služiti, posebice u okolnostima nepostojanja kvalitetne infrastrukture. Sjećam se da smo u početku, u danima kad nije bilo informativnih alata niti internetskih izvora koje danas svi već podrazumijevamo i uzimamo »zdravo za gotovo«, vijesti »stvarali« tako da smo uz pomoć običnog kasetofona snimali informativni program Radio Rijeke a onda ga, najbrže što smo mogli, tek neznatno prilagođenog »prepričavali« našim slušateljima, rekao nam je Gržetić ne propustivši se prisjetiti i brojnih novinara, glazbenih urednika, tehničara i suradnika koji su tijekom prva dva desetljeća rada ove sad već prave bodulske radijske institucije dali svoj doprinos njenom rastu i razvoju. Naša prigodničarska prisjećanja na sve koji su prošli kroz naš studio dovela su nas do spoznaje da je doprinos izrastanju Radija OK u ono što danas jesmo dalo čak četrdesetak ljudi, među kojima su se neki ovdje zadržali kratko, a neki, poput mene, sve do današnjeg dana, zaključio je Neno Gržetić.