Ekoakcija

“Puntarska draga, svima nam draga”: Sve je manje smeća u moru i to je – dobro

Mladen Trinajstić

Foto Ivan Mrljak

Foto Ivan Mrljak

Organizatori napominju da su i u moru i na kopnu primijećene manje količine smeća kojeg ondje izbacuju valovi negoli prijašnjih godina



PUNAT – »Puntarska draga, svima nam draga« tradicionalna edukativno ekološka akcija čišćenja podmorja i plaža i ove je godine okupila brojne zaljubljenike u more, podmorje i čist okoliš, sveukupno više od stotinu »čistača« koji su posljednje dane ljeta odlučili ispuniti hvalevrijednim aktivnostima usmjerenim očuvanju prirode. Kako su nam u ovoj prigodi prenijeli direktor TU-a TZO-a Punat Branko Karabaić i Ivan Mrljak, dugogodišnji član vodstva KPA Karlovac – suorganizatora i logističkih pratitelja aktivnosti brojnih ondje okupljenih ronilaca, barkariola i svih ostalih koji su pomogli i podržali njihovo zauzimanje, bila je to već 21. uzastopna akcija, a 23. od prvog organiziranog čišćenja podmorja u Puntu.


Pozitivan pomak


Ove je godine akcija, iznimno, održana sredinom rujna umjesto početkom svibnja kad je, nažalost, morala biti odgođena zbog loših vremenskih uvjeta. I ovog puta podmorje Punta i cijele Puntarske drage »pročešljavali« su i čistili brojni ronioci ciljano, zbog te akcije pristigli na Krk iz Karlovca, Duge Rese, Osijeka, Zagreba i Rijeke – članovi ronilačkih društava i klubova podvodnih aktivnosti koji s predstavnicima turističke i lokalne uprave Punta već tradicionalno gaje prijateljske odnose. Njih više od pedeset zaronilo je u morske dubine i čistilo sve ono čemu nije mjesto u moru. Rezultati dugogodišnjeg i mukotrpnog rada su vidljivi, ističu ondje anagžirani ronioci predstavljajući nam da se posljednjih godina na morskom dnu spomenutog akvatrorija pronalazi znatno manje otpada u odnosu na količine koje su ronioci ondje nalazili u ranijim godinama.


Ekoškolarci


– S ponosom se može reći da su upravo ronioci potaknuli edukativni dio priče pa je ekološka svijest na sve višem nivou, ocijenio je Mrljak, dok je čelnik punatskog TZ-a istaknuo da je osim u moru, i na kopnu odnosno na plažama također zamjetno smanjenje količina smeća kojeg ondje izbacuju valovi.A da bi ga bilo još manje, pobrinuli su se najmlađi i najstariji sudionici spomenute akcije. Učenici OŠ »Fran Krsto Frankopan« odnosno njene Područne škole Punat, zajedno sa svojim učiteljima i puntarskim umirovljenicima tako su čistili plaže na Prnibi, ne osvrćući se na administrativne granice Općine Punat i susjednog joj Grada Krka kojemu pripada polovina Punatarske drage, pa tako i ondje zatečenog otpada koji su i u ovoj prigodi predano uklanjali angažirani »eko Puntari«. Uz sve njih, akciji su se i ovog puta priključila i djeca iz Dječjeg doma Laduč koja su čistila zaostale otpatke sa zapravo još uvijek dobro posjećenih i kupačima ispunjenih puntarskih plaža.

Podrška roniocima


Treba reći da je vrijednost akcije »Puntarska draga svima nam draga« prepoznala i Coca Cola doniravši sudionicima majice, radne rukavice i vreće za prikupljanje smeća, a sve pod sloganom »Od izvora do mora«. Članovi ŠRD-a Arbun Punat svojim su barkama, a bilo ih je 26, i ovog puta marljivo »servisirali« ronioce, razvozili po plažama djecu i umirovljenike te ih sve potom vraćali u puntarsku luku, zajedno s punim vrećama. Kao i prethodnih godina, svoj obol akciji dale su i tvrtke




Dezinsekcija Rijeka te Marina Punat čiji su radni brodovi također bili angažirani na prevoženju čistača, ali i zbrinjavanju otpada, jednako kao i komunalci koji su u konačnici i zbrinuli prikupljeni, iz mora izvučeni otpad.


– Ova akcija ostat će zapamćena i po novosti koja nije viđena na ekološkim akcijama na Jadranu, istaknuo je u konačnici Mrljak napomenuvši da su po prvi put sve brodice koje su sudjelovale u akciji vijorile i ronilačku zastavicu te tako, osim u čuvanju okoliša, doprinos dale zaštiti i sigurnosti ronilaca te ukazivanju na znakovlje koje bi svaki nautičar trebao poznavati i uvažavati.