Sve veći problem

Protestno pismo krčkih čelnika: ‘Dosta nam je nelegalnog kampiranja’

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Još veći problem je sad već kronična nedjelotvornost nadležnih inspekcijskih službi koje, ponajviše zbog svoje loše organiziranosti i izražene kadrovske potkapacitiranosti, ništa ili malo što čine u obuzdavanju nelegalnog kampiranja na gotovo svakom slobodnom kutku našeg otoka, ustvrdila je Ahmetović 



OMIŠALJ Omišaljska općinska načelnica Mirela Ahmetović najavila nam je da će, na njenu inicijativu, koordinacija općinskih načelnika i gradonačelnika otoka Krka već na idućem formalnom okupljanju potpisati te put Ministarstva turizma odaslati »protestno pismo« kojim će svim za turizam nadležnim državnim službama, a posebice ministru Gariju Cappelliju, iznova skrenuti pozornost na problem nelegalnog kampiranja, i ovog ljeta izražen.


– Osim te pojavnosti s kojom se, nažalost, i mi u Omišlju, ali i na svim ostalim djelovima našeg otoka sad već »pod redovno« susrećemo, još veći problem prepoznajemo u sad već kroničnoj nedjelotvornosti nadležnih inspekcijskih službi koje, ponajviše zbog svoje loše organiziranosti i izražene kadrovske potkapacitiranosti, ništa ili malo što čine u obuzdavanju nelegalnog kampiranja na gotovo svakom slobodnom kutku našeg otoka – ustvrdila je Ahmetović.


Izolirane zone 


Razlozi najveće iziritiranosti omišaljske načelnice pravom najezdom nelegalnih kampera leže u činjenici da je upravo najsjevernija krčka lokalna samouprava ujedno i najizloženija posjetima »spavača« po parkinzima, ugibalištima, parkovima i plažama koje su, uvjerili smo se i sami, najzamjetnije na prostoru uvala Voz i Peškera. U tim izoliranim te od turističke vreve izmaknutim zonama svake noći potpuno nekontrolirano, nazakonito, a u konačnici i besplatno, ljetuju deseci stranih posjetitelja otoka Krka.




– Naša kontinuirana prijavljivanja prakse koja, osim što je suprotna nizu zakonskih propisa, rezultira i sad već zabrinjavajućim razmjerima onečišćenja okoliša, redom ne donose nikakve rezultate – ističe Ahmetović.


Ukazuje da gotovo svakodnevno upućivanje prijava službenicima turističke inspekcije i Policijske postaje Krk, gotovo pa u pravilu – »odlaze u vjetar«.


– Policija nas »otkantava« konstatacijom da to nije u njihovoj nadležnosti dok se turistička, odnosno carinska inspekcija  pravda tvrdnjama da nemaju dovoljno ljudi za hvatanje u koštac s tom u nas sad već sveprisutnom praksom dijela naših ljetnih posjetitelja – kaže omišaljska načelnica.


Teška situacija 


Navela je da nadležne na reakciju nije uspjela potaknuti čak ni kad je nedavno, u ranim jutarnjim satima, skupinu koja je ondje noćila zatekla u ulici u kojoj živi, doslovce na proširenju ceste među stambenim objektima u naselju Pušća.


– Tad sam od policije dobila objašnjenje da, ukoliko kamperi nisu vani, na stolicama i ležaljkama pored svog vozila, to zapravo niti nije nelegalno kampiranje, već tek situacija koja bi se mogla razmatrati iz aspekta pravilnog ili nepravilnog parkiranja njihova vozila, a što je, držim – smiješno. S druge pak strane, što reći na spoznaju do koje sam došla pred koji dan kad mi je, na jedan od valjda stotinu mojih »poziva požurivanja« kojim sam iz očaja odlučila pratiti svakodnevne prijave koje iz Općine šaljemo nadležnim inspektorima, jedina turistička inspektorica na našem otoku ispričala objasnivši mi da ni uz najbolju volju do daljnjega ne može postupati pa našim prijavama i to stoga što je na tri dana, kao ispomoć svojim kolegama, preseljena na područje Plitvica! Objasnila mi je i da nakon toga privremeno mora na Rab te da će se tek nakon toga, po povratku na Krk, evetualno moći pozabaviti našim prijavama, konstatira takvim »stanjem stvari« opravdano konsternirana omišaljska općinska načelnica.


Razmjer problematike 


Podsjeća da općinske službe, odnosno komunalni redari u ovakvim situacijama nemaju apsolutno nikakvih ovlasti za postupanje.


– Dakle, postupak protiv ilegalnog kampiranja započinje pisanom prijavom turističkom inspektoru koji, da bi intervenirao, mora zatražiti asistenciju policije. Odobravanje policijske asistencije ovisno je pak o kadrovskoj raspoloživosti njihovih službenika, odnosno o svim drugim prekršajima i kaznenim djelima kojima se policajci u tom trenutku bave. Sve ovo jasno nam kazuje koliko se često i učinkovito kontrole nelagalnog kampiranja zapravo na Krku ovih dana (ne)odvijaju u praksi. U konačnici, već i samo po sebi, ovo nam objašnjava razloge zbog kojih iz ljeta u ljeto ova praksa eskalira na cijelom otoku, zaključuje Ahmetović.


Objašnjava razloge, odnosno motive zbog kojih će svi krčki lokalni čelnici na taj problem sad pokušati pismom ukazati ministru Cappelliju.


– S obzirom da je i on donedavna bio čelnik izvršne vlasti bliskog nam te također turističkog otoka, morao bi i sam biti svjestan važnosti i značaja ove problematike, ali i razmjera njegove prisutnosti, zaključila je Ahmtović, izrazivši nadu da će se po tom pitanju nešto uskoro ipak početi mijenjati te da će Hrvatska konačno početi pokazivati makar minimalne znakove svoje uređenosti i organiziranosti.


Opasnost od požara


Nedavno je ponad Voza buknuo velik šumski požar u kojem je izgorjelo 15.000 kvadrata makije. S obzirom da u neposrednom susjedstvu tog lokaliteta danonoćno borave deseci nelegalnih kampera koji nerijetko i roštiljaju, ne treba biti posebno pronicljiv da biste uvidjeli i tu vrst opasnosti koju ignoriranje ovog problema sa sobom nosi, a koji nam se, valjda tek pukom srećom, do sad nije obio o glavu, napominje Ahmetović. Rekla je da ne želi niti podsjećati na razmjere izgubljene dobiti koju turističko gospodarstvo otoka, ali i Hrvatske, bilježi zbog toleriranja i ignoriranja zamaha nelegalnog boravka gdje se kome prohtje.


– I da, treba reći i to da i država od takvih posjetitelja propušta ubrati svoj dio novca, odnosno naplatiti porez. Ali, znamo već svi, to u Hrvatskoj nikad nikome i nije bio neki posebno važan problem!