Krčki srednjoškolci

Program Erasmus+ spojio mlade Bodule s vršnjacima iz Europe

Mladen Trinajstić

Foto SŠ Krk

Foto SŠ Krk

Mladi iz Hrvatske, Njemačke, Poljske i Francuske imali su priliku družiti se, razmjenjivati znanja i ideje, učiti o kulturi drugih te raditi na učvršćivanju europske ideje zajedništva



KRK Unatoč ljetnim praznicima, učenici krčke srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir« aktivni su i zauzeti na sudjelovanju u projektima, posebice onima iz programa Erasmus+ u kojima otočna srednjoškolska ustanova aktivno sudjeluje već godinama. Mlade otočanke i otočani – Nina Petrović, Lorena Magaš, Leon Prendivoj, Marino Milčetić, Leonard Depope, Gabriel Malović i Marin Geljić, u pratnji svog profesora Nina Sertića, sudjelovali su na susretu mladih koji se pod nazivom »YOUrope – Your Europe« održao u njemačkom Rockenhausenu, gradu koji je već neko vrijeme pobratim Grada Krka.


Projekt je financirala Europska unija kroz program »Erasmus+/Mladi na djelu«, a čiji je vodeći partner upravo s Krkom zbratimljeni Rockenhausen. 


Pobratimi na okupu


Na šestodnevnom susretu mladih, doznajemo od članova »otočne delegacije«, sudjelovalo je više od 50 mladića i djevojaka iz gradova s kojima je Rockenhausen zbratimljen. Mladi iz Hrvatske, Njemačke, Poljske i Francuske imali su tako priliku družiti se, razmjenjivati svoja znanja i ideje, učiti o kulturi drugih te povrh svega raditi na učvršćivanju europske ideje zajedništva. U tu su svrhu mladi predstavnici svakog od ondje zastupljenih gradova – Krka, francuskog Rognaca, poljskog grada Glubczyce te Rockenhausena pripremili prezentacije krajeva iz kojeg dolaze. Otočni srednjoškolci su bogatu kulturnu i turističku ponudu grada Krka prezentirali projekcijom filma »Đir po Krku« kojeg su snimili upravo učenici SŠ »Hrvatski kralj Zvonimir«.




Višednevni program u kojem su sudjelovali i krčki srednjoškolci, doznajemo od njihovog profesora i mentora, sastojao se od niza radionica, predavanja i prezentacija tijekom kojih su se sudionici projekta »YOUrope – Your Europe« imali priliku pobliže se upoznati s Rockenhausenom, njegovim klubovima i udrugama te svim ondje raspoloživim aktivnostima za mlade. 


Dualni sustav


Organizirani su i posjeti lokalnim tvrtkama, a sudionicima okupljanja predstavljen je i način funkcioniranja njemačkog dualnog sustava strukovnog obrazovanja. Poseban naglasak stavljen je na razvijanje društvenih i građanskih kompetencija mladih pa su tako, uz sve ostale aktivnosti u kojima su okupljeni redom sudjelovali, organizirane i radionice na temu integracije imigranata u društvo tijekom kojih su sudionici imali priliku iz prve ruke čuti priče svojih vršnjaka koji su zbog rata morali pobjeći iz svojih domovina.


Mladi Krčani i njihovi vršnjaci i prijatelji iz Njemačke, Poljske i Francuske također su imali priliku promisliti o svojim građanskim dužnostima i osvijestiti potrebu za aktiviranjem mladih u političkom životu svakog demokratskog društva. U tu je svrhu organiziran posjet regionalnom parlamentu u Mainzu. Sudionici skupa družili se se i stvarali nova prijateljstva i u onim neformalnijim dijelovima ovog zanimljivog i hvalevrijednog europskog programa u sklopu kojeg su organizirane filmske večeri, zajednički odlasci na bazen te druženja uz sport i zabavu. Na završetku su sudionici iskazali nadu da će se jedan od gradova iz kojih su se mladi ovog puta družili u Rockenhausenu, na sličan Erasmus+ projekt prijaviti i iduće godine te da će se tako netom izgrađena prijateljstva nastaviti graditi i učvršćivati i u budućnosti.