Problemi na vidiku

Presuda Trgovačkog suda u Zadru: Pag prodao zemljište i izgubio spor s državom

Suzana Bandić

Ne samo da je propala investicija, već bi presuda mogla  ugroziti i paški proračun / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Ne samo da je propala investicija, već bi presuda mogla ugroziti i paški proračun / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Grad Pag tvrtki Raj mora isplatiti 7.456.821 kunu i zatezne kamate od 2009. godine. Ako presuda postane pravomoćna Grad će biti u teškim problemima,  jer je iznos koji bi trebalo platiti nešto manji od polovice izvornog proračuna  



PAG Grad Pag prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zadru, mora tvrtki Raj d.d. iz Zadra isplatiti 7.456.821 kunu i zatezne kamate koje teku od 11. prosinca 2009. godine. Riječ je o sporu čiji temelji leže u kupoprodajnom ugovoru za zemljište u paškoj turističkoj zoni Košljun sklopljenom između Grada Paga i ove tvrtke čiji su vlasnici talijanski poduzetnik Otello Bonini i Rajka Stošić iz Ražanca.


– Za vrijeme mandata gradonačelnika Ante Fabijanića Njekulina Gradsko vijeće Grada Paga donijelo je 2009. odluku o prodaji zemljišne parcele uz more površine od 19.166 metra četvorna i raspisalo javni natječaj. Kao najbolji ponuđač izabrana je tvrtka Raj d.d. koja je bila spremna izdvojiti 53,50 eura po metru četvornom, odnosno ukupno 1.019.710 eura u kunskoj protuvrijednosti. Grad je s vlasnicima tvrtke potpisao ugovor, ovjerio ga kod javnog bilježnika, a potom je Raj d.d., temeljem ugovora i tabularne izjave, vlasništvo uknjižio u zemljišnim knjigama na Općinskom sudu u Pagu. No, na iznenađenje obiju strana iz kupoprodajnog ugovora, na njihove je adrese stigla tužba Republike Hrvatske u kojoj se tvrdi da je stvarni vlasnik tog zemljišta Država. Tužbom je Državno odvjetništvo, kao zastupnik Republike Hrvatske, od suda zatražilo da uknjižbu – prvo Grada Paga, a potom i tvrtke Raj d.d., proglasi nevaljanom, te da nekretninu predaju Državi u posjed i plate troškove sudskog postupka.


Kupili u dobroj vjeri


– Navedeni postupak je pravomoćno okončan presudom Visokog trgovačkog suda 24. studenog 2014. godine. Presudom je utvrđeno da je Republika Hrvatska vlasnica čestice zemljišta 8389/407 ukupne površine od 19.166 metara četvornih upisane u zk. uložak 7165 Katastarske Općine Pag, stoji u prigovoru vlasnika tvrtke Raj d.d., a nadalje se navodi i da je ta tvrtka kupila zemljište u dobroj vjeri i s povjerenjem u istinitost i potpunost zemljišno-knjižnog stanja koje su im nadležne osobe predočile.




Nakon što je Visoki trgovački sud donio presudu u korist Republike Hrvatske, ugovor o kupoprodaji raskinut po samoj sili zakona. Vlasnici tvrtke Raja s Gradom Pagom pokušali su se dogovoriti oko modaliteta isplate iznosa koji su za zemljište platili sa zateznim kamatama, no bezuspješno.


Inače, tvrtka Raj d.d. pokrenula je pred paškim sudom protiv Grada Paga i drugi spor u travnju 2014. u kojem su tražili da im Grad vrati 465.171,50 kuna jer su izmjerom utvrdili da je zemljišna čestica manja za 1.189 metara četvornih.


Grad Pag je prodao vlastitu nekretninu i to temeljem odluke nadležnog tijela Gradskog vijeća Grada Paga i to prema zemljišno-knjižnom i posjedovnom stanju nekretnine, kao i stvarnom stanju na terenu, pa ga štiti i načelo povjerenja u zemljišnu knjigu. Grad se na nekretninu zakonito uknjižio kao vlasnik, te je i prije prodaje, a i u trenutku prodaje, bio njezin isključivi i jedini stvarni i istiniti vlasnik, istaknuo je odvjetnik Marinović u ime Grada Paga navodeći da je tvrtka Raj stupila u posjed zemljišta i uknjižila se, pa da ugovor nije ništavan, niti raskinut po sili zakona već konzumiran. Stoga je Grad Pag najavio žalbu.



Od gradonačelnika Maržića doznajemo i da je Grad Pag od DUDI-ja tražio da im ustupi zemljište i na taj način umanji nastalu štetu, no dobili su odgovor da im to zemljište mogu samo prodati po tržišnoj cijeni. To bi značilo da Grad Pag ne dobiva baš ništa. Ukoliko Visoki trgovački sud potvrdi već donesenu nepravomoćnu presudu Grad Pag naći će se u nezavidnom položaju jer je novac od prodaje zemljišta tijekom proteklih godina već potrošen kroz proračun.



Iznevjerili ulagače


Aktualni gradonačelnik Paga Željko Maržić našao se u situaciji koju najbolje opisuje stara narodna izreka »Nit’ luk jeo, nit’ luk mirisao«.


– Nije sporno da je Gradsko vijeće 2009. godine za mandata Ante Fabijanića donijelo odluku o prodaji zemljišta i da je Grad novac primio, ali ovdje se sada otvara i pitanje pravne sigurnosti. Grad Pag je bez problema uknjižio vlasništvo, a kasnije i kupac. Zašto je to sud dozvolio, ako Grad na to nije imao pravo? U nekoliko navrata su nas odbili, a tada nisu. Iznos koji bi trebalo platiti po nepravomoćnoj presudi nešto je manji od polovice izvornog proračuna Grada, rekao je  Maržić dodajući da je zbog ovakva ishoda propao i projekt gradnje turističkog naselja koji je ovaj strani investitor u Košljunu planirao graditi. Iznevjerili smo i strane ulagače koji zasigurno više neće htjeti ulagati nigdje u Hrvatskoj, a loša iskustva vjerojatno će prenijeti i svojim poslovnim partnerima, zaključuje Maržić.