Ronald Karlić

Ponos Raba: Otočnom darivatelju uručen Red Danice hrvatske

Hrvoje Hodak

Karlić je krv počeo davati davne 1983. i od tada je to učinio već 108 puta, uvijek samo s jednim ciljem, da pomogne bolesnima i ozlijeđenima, da spasi ljudske živote, te mu je sada iskazana zahvalnost i s najviše državne instance



RAB Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja »Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske« dobrovoljnim darivateljima krvi iz cijele Hrvatske koji su 2016. godine imali više od stotinu (muškarci) i 75 (žene) davanja »za izniman, human i domoljubni doprinos«. Među odlikovanima bio je i rapski darivatelj krvi, član Gradskog društva Crvenog križa Rab i, slobodno se može reći, ponos Raba – Ronald Karlić.


Ronald Karlić je na posljednjoj ovogodišnjoj akciji u organizaciji GDCK-a Rab, potkraj kolovoza, svoju krv darovao 108. put, i svaki put samo s jednim ciljem, da pomogne bolesnima i ozlijeđenima, da spasi ljudske živote. Ovom iznimnom članu rapske obitelji samozatajnih humanitaraca koja broji 200-tinjak darivatelja krvi, svoje poštovanje iskazala je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uručivši mu na Pantovčaku Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, odlikovanje koje se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge u zdravstvu, socijalnoj skrbi i promicanju moralnih društvenih vrednota, a Karlić ga je doista u potpunosti zaslužio.


On je krv počeo davati davne 1983. i od tada to čini redovito. U početku se davalo dva puta godišnje, pa tri puta, i onda po četiri puta tijekom godine, i Ronald je uvijek bio tu, uz tek kraće prekide kada nije mogao davati.




Svi darivatelji krvi zaslužuju veliko poštovanje, a Ronaldov primjer očito slijede i najnoviji članovi velike rapske obitelji DDK, od kojih je samo u kolovozu njih osmero krv darovalo po prvi put.


Ronald Karlić doista je osobit primjer ljudskog sebedarja, na ponos svoje obitelji, GDCK-a, čitavog Raba i Hrvatske, a ovim mu je odlikovanjem iskazana zahvalnost i s najviše državne instance.