Odgojni dom

Političko kadroviranje u Malom Lošinju: Ostavka troje članova Upravnog vijeća zbog poteza nove ministrice

Bojan Purić

Nastavljena je kriza upravljanja u Odgojnom domu Mali Lošinj / Foto B. PURIĆ

Nastavljena je kriza upravljanja u Odgojnom domu Mali Lošinj / Foto B. PURIĆ

Prije mjesec i pol dana za ravnatelja je izabran Gordan Antoninić, da bi jedna od prvih odluka nove ministrice bila neprihvaćanje tog izbora pa su ostavke dali predsjednik UV-a Robert Antičević te Martina Lipovac i Silvija Kocijan



Troje članova Upravnog vijeća Odgojnog doma Mali Lošinj dalo je ostavke nakon što odluka Vijeća o izboru Gordana Antoninića za novog ravnatelja ustanove nije dobila potporu ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesne Bedeković.


Upravno je vijeće sastavljeno tako da troje članova imenuje Ministarstvo, a po jedan predstavlja radnike i korisnike Doma. Sada su ostavke dali predsjednik Robert Antičević i članice Martina Lipovac i Silvija Kocijan, koje je Ministarstvo imenovalo lani u rujnu.



Kadrovska križaljka u odgojnoj ustanovi tako je postala prvorazredna lošinjska politička tema, a dok u Upravno vijeće ne bude imenovan novi trojac iz kvote Ministarstva, potom proveden natječaj i izabran ravnatelj, i dalje će u ulozi vršitelja dužnosti ravnatelja ustanovu voditi Goran Broz.





Nastavljena je time kriza upravljanja u ustanovi koja na pet lokacija u Malom Lošinju skrbi o dječacima/mladićima u dobi od 14 do 21 godine, a ima i podružnicu u Cresu, namijenjenu djeci u dobi od 7 do 14 godina.


Broz stopiran


Prošle godine je na natječaju kao jedini pravovaljani kandidat jednoglasnu podršku Upravnog vijeća dobio Goran Broz, dotadašnji ravnatelj. Međutim, ta odluka nije dobila zeleno svjetlo iz Zagreba.


Bez obrazloženja je u svojem dopisu Brozov izbor stopirala tadašnja ministrica Nada Murganić, koja je odmah potom smijenila tadašnji trojac koji je u Upravnom vijeću bio u kvoti Ministarstva – predsjednika Vinka Mužića i članove Marijanu Dragoslavić i Ivana Katalinića, te imenovala Antičevića, Lipovac i Kocijan.


Tada je Broz imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja, s tim da u roku od godine dana bude raspisan novi natječaj za ravnatelja.


»Proceduralne pogreške«


Prije mjesec i pol dana je, nakon provedenog novog natječaja, novi sastav Upravnog vijeća većinom glasova (4:1) za ravnatelja izabrao Antoninića, kao jednog od četvero kandidata.


U međuvremenu se dogodila »sječa« u Vladi RH uslijed novinarskih istraživanja, a u toj se »turi« dogodila i promjena u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike – umjesto Murganić ministrica je postala Vesna Bedeković, a neprihvaćanje Antoninićevog izbora jedna je od njenih prvih odluka.


U dopisu upućenom Domu, ministrica je uskraćivanje svoje suglasnosti za odluku obrazložila proceduralnim pogreškama, što je predsjednik Upravnog vijeća Antičević u svojem priopćenju odlučno odbacio.