Umjesto poroda u helikopteru

POLOŽAJ ŽENA NA OTOCIMA Otočanke mogu porod čekati u bolnici i ako nemaju zdravstvenih tegoba

Sanja Gašpert

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Mogućnost prijema trudnice koja živi na otoku u bolnicu na termin poroda ili čak i prije uvijek je otvorena, ovisi o zdravstvenom stanju trudnice, njezinoj želji ili tome kako se osjeća, kao i liječničkoj procjeni, kažu u riječkom KBC-u



RIJEKA Rođenje malene Marije Brnjac, koju je na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, u helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-8 MTV, na hitnom medicinskom letu s otoka Raba rodila Lucija Brnjac, izazvalo je veliko veselje u obitelji Brnjac, ali i na cijelom Rabu, kao i riječkom rodilištu gdje su majka i beba boravile tri dana. Ipak, ovaj je slučaj izazvao i određene polemike, pa čak i zabrinutost dijela javnosti oko činjenice da je majka, odnosno u to vrijeme još trudnica, i na sam termin poroda bila na otoku, u ovom slučaju Rabu, a ne već u bolnici. Mišljenje je, naime, dijela javnosti kako trudnice koje žive na otocima zbog vlastitog i zdravlja bebe koju nose u vrijeme kada je termin poroda trebaju biti u bolnici.


– U pravilu, trudnica dolazi u bolnicu kada porod započne. Na sam termin poroda, trudnice, bez obzira na to jesu li s otoka ili ne, najčešće dolaze na pregled u bolnicu, gdje liječnik, ovisno o rezultatima pregleda, odlučuje je li trudnica za ostanak u bolnici ili ne. Normalnim porodom smatra se porod tri tjedna prije i dva tjedna nakon termina. Ako je trudnica s otoka, o njezinom bolničkom prijemu odlučuje njezin ginekolog, liječnik koji vodi trudnoću. Ako liječnik smatra da je trudnica za bolnički prijem, bez obzira na to je li termin poroda blizu ili ne, piše uputnicu za bolničko liječenje. Također, ako trudnica želi ili smatra, odnosno osjeća se da je za bolnicu, njezin liječnik može napisati uputnicu za bolničko liječenje. Dakle, mogućnost prijema trudnice koja živi na otoku u bolnicu na termin poroda ili čak i prije uvijek je otvorena, ovisi o zdravstvenom stanju trudnice, njezinoj želji ili tome kako se osjeća, kao i liječničkoj procjeni – pojašnjavaju u riječkom KBC-u.


Porodi u helikopterima ne događaju se često, ali se ipak događaju, pa ih je posljednjih godina bilo nekoliko. Uglavnom je riječ o trudnicama koje žive na otocima, pa je tako u travnju ove godine u helikopteru rodila i jedna Bračanka. Poslali smo Ministarstvu obrane upit o godišnjem broju poroda koji se obave u helikopteru na području Hrvatske, odnosno broju trudnica koje se prevezu helikopterima HRZ-a na godinu, na razini cijele Hrvatske. »Vezano za vaš upit možemo vas izvijestiti kako ne raspolažemo traženim podacima s obzirom na to da ne vodimo posebnu evidenciju na taj način«, piše u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.