12. izdanje

Otočna rožica: Nova potraga za najljepšim bodulskim vrtovima

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Ocjenjivači će tijekom srpnja obići vrtove, okućnice i balkone prijavljenih vrtlara amatera, a ocjenjivat će se klasični, održivi, a od lani i korisni  vrtovi, dvorišta i balkoni...



JURANDVOR – Iz Turističke zajednice otoka Krka najavljen je skorašnji začetak još jedne, sad već tradicionalne akcije ocjenjivanja i nagrađivanja najljepših vrtova i okućnica otoka Krka, poznate pod nazivom Otočna rožica. Novo, 12. izdanje te hvalevrijedne i od otočne javnosti i odlično prihvaćene akcije turistički djelatnici provode u suradnji s krčkim hortikulturnim znalcima, ali i komunalcima, a sve s ciljem daljnjeg promoviranja i vrednovanja truda koji u uređenje i oplemenjivanje svojih vrtova i okućnica, balkona i balatura, a kroz njih i cjelokupnih mjesta, ulažu brojni zaljubljenici u zelenilo i cvjetno šarenilo.


Kako su, predstavljajući skorašnju 12. Otočnu rožicu, istakli bašćanski načelnik i aktualni predsjednik TZ-a otoka Krka Toni Juranić, direktorica krovne organizacije otočnog turizma Majda Šale i Dana Kružić, voditeljica jurandvorskog kompleksa svete Lucije u kojem je jučerašnja tiskovna konferencija održana, otočni ljubitelji hortikulture, koji uređivanjem svog životnog prostora uvelike doprinose obogaćenju turističke ponude cijelog Krka kao destinacije, svoje »kutke rajskog vrta« moći će i ove godine javnosti predstaviti kroz akciju koju otočni TZ provodi u suradnji sa svim lokalnim TZ-ima.



Javni poziv otočanima koji se žele uključiti u Otočnu rožicu 2019. otvoren će biti od 3. pa do konca lipnja, a svi zainteresirani u akciju se mogu uključiti prijavom u uredima lokalnih TZ-a i TIC-ova ili u uredu TZ-a otoka Krka. Organizirani obilasci prijavljenih vrtova i zelenih površina krenut će odmah po zaključenju prijava – tijekom srpnja. Po običaju, podjela priznanja i nagrada najboljima održat će se početkom listopada, uoči blagdana sv. Franje Asiškog – zaštitnika prirode, ovog puta u Krku. Podsjetimo da se od prošle godine, osim prigodnim plaketama, pobjednici nagrađuju i novčano.





Osmeročlani žiri


Podsjećajući da je to natjecanje s vremenom izraslo u prepoznatljiv otočni brend, Juranić je dodao da učinke te akcije valja promatrati kroz prizmu sveobuhvatnih mjera usmjerenih podizanju kvalitete uređenja okoliša. – Učinke Otočne rožice treba sagledavati i kroz buđenje svijesti stalnih, ali i onih povremenih žitelja otoka, čak i predstavnika lokalnih samouprava, o značaju i vrijednosti zaštite i uljepšanja okoliša, a time i unapređivanju kvalitete turističkog proizvoda, što je za sredinu poput otoka Krka od iznimnog značaja, zaključio je Juranić. Šale je dodala da će ove godine stručno povjerenstvo zaduženo za obilaske i (pr)ocjene hortikulturnih dostignuća vrtlara amatera činiti osmeročlani tim na čelu s mr. sc. Dobrilom Kraljić – vrsnom stručnjakinjom hortikulturne branše.



Veli Lošinj: Podjavori od 8.30 do 14.00; Krk: Kampelje od 9.00 do 11.00; Šilo: Jasenovica 11-40 od 9.00 do 11.00



Tri vrste vrtova


Uz nju, to će tijelo još činiti i Hrvoje Skorup, David Mrakovčić i Vanda Dunato – svi također visokoobrazovani i iskusni stručnjaci agronomije i krajobrazne arhitekture, a potom još i Ivan Jurešić te Iva Labaš iz tvrtke Ponikve Eko otok Krk, Gordana Stanković, predsjednica Strukovne skupine obiteljskog smještaja otoka Krka, direktorica komunalnog društva TD-a Baška Karla Jurešić te Nataša Jurina, direktorica TZG-a Krka – institucije koja će ove godine biti domaćinom završne svečanosti. I ova će Otočna rožica, nastavila je Šale, donijeti laureate unutar više kategorija. Tako će se tijekom idućih tjedana, pa i mjeseci, ocjenjivati i uspoređivati »klasični« vrtovi, dvorišta i balkoni, kao i oni koji se uređenjem i primijenjenim vrtlarskim tehnikama mogu okarakterizirati »održivima«. Osim te dvije kategorije, i ove će se godine procjenjivati uspješnost otočana u uređenju i održavanju »korisnih vrtova« – kategorije koja je lani uvedena slijedom procjene o postojanju sve veće osviještenosti Krčana i krčkih vikendaša o važnosti zdrave prehrane.