Otvoren reprezentativni prostor Zajednice Talijana Cres

Ostvaren Nivijev san: Novouređena Palača Pretorio nova adresa dijaloga

Ira Cupać Marković

Rekonstrukcija zgrade na središnjem gradskom trgu, koju je prije 13 godina kupilo Ministarstvo kulture Italije, stajala 1,3 milijuna eura



CRES  Na početku Europskog tjedna, nepuna dva mjeseca pred ulazak Hrvatske u EU, tri godine nakon što je potpisan ugovor o rekonstrukciji zgrade i 13 godina otkako je objekt kupilo Ministarstvo kulture Italije, otvorena su vrata Palače Pretorio, sjedišta Zajednice Talijana Cres, na središnjem gradskom trgu. Bio je to povod velikom slavlju ne samo pripadnika talijanske manjine na otoku, čime se Cres uvijek iznova potvrđuje kao sredina koja multikulturalnost, toleranciju i bogatstvo različitosti živi stoljećima.


Upravo su tu karakteristiku otoka isticali svi govornici redom, a brojnim uzvanicima obratili su se predsjednik Zajednice Talijana Cresa Đanfranko Surdić, ispred iseljenih Cresana Marino Bellemo, gradonačelnik Kristijan Jurjako, predsjednik Narodnog Sveučilišta iz Trsta Silvio Delbello, čelnici Talijanske unije Maurizio Tremul i Furio Radin, veleposlanica Italije Emanuela D´Alessandro, predstavnik talijanskog Ministarstva Francesco Saverio De Luigi i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. 


Svi oni jednoglasni su u ocjeni da će novoobnovljena zgrada, čija je rekonstrukcija stajala 1,3 milijuna eura, biti mjesto intelektualnog i interkulturnog dijaloga, suživota različitosti i zajedništva. Cijela svečanost bila je posvećena utemeljitelju Zajednice Talijana Cresa, pok. mr. sc. Niviju Toichu, a njegova supruga Božena je presijecanjem vrpce i službeno otvorila Palaču Pretorio i kaže – Nivijev san je ostvaren.




U sklopu bogatog programa nastupili su lošinjski Puhački orkestar, Ženski zbor Zajednice Talijana Mali Lošinj, creske klape Burin i Teha, FD Orlec te polaznici tečaja talijanskog jezika koji u Zajednici Talijana vodi prof. Izabela Fornarić. U završnici svečanosti sve je prisutne u prepunoj dvorani raspjevao jedanestogodišnji Paolo Kaštelan uz pratnju Ivana Mužića na harmonici.