Najbodul

Osmi put se bira osoba godine otoka Krka

Mladen Trinajstić

Za titulu će moći konkurirati svi koji imaju prebivalište na Krku i koji su u godini na izmaku ostvarili neko posebno i hvalevrijedno djelo ili imali zaslugu za kakvo »sveotočno« ostvarenje



KRK Predstavnici Multimedijalne udruge Krčka beseda i nezavisnog internetskog portala otok-krk.org i ove godine, osmi put zaredom, organiziraju izbor osobe godine otoka Krka. Akcija koja je i u svim svojim dosadašnjim izdanjima pobudila velik interes, ali i odziv otočana, i ove će se godine odvijati prema svima već poznatom i dobro uhodanom »sustavu«.


Tako će za titulu najotočana ili najotočanke moći konkurirati svi koji imaju prebivalište na Krku, ali i koji su u godini na izmaku ostvarili neko posebno i hvalevrijedno djelo, postignuće, rezultat ili imali zaslugu za kakvo »sveotočno« ostvarenje u humanitarnom, znanstvenom, umjetničkom, gospodarskom, ali i svim ostalim segmentima bodulske svakodnevice.



Nakon zaključenja glasačkog dijela akcije bit će upriličena svečanost na kojoj će organizatori prigodnim priznanjem nagraditi najotočanku ili najotočana 2018. godine, s tim da će mjesto i vrijeme održavanja svečanog završnog skupa biti obznanjeno naknadno.





Sportaši i sportski djelatnici niti ove godine neće biti uzimani u obzir i to, kako nam je je u ime organizatora ove akcije prenio Milovan Kirinčić – jedan od urednika portala, ne zato što oni nagradu ne zaslužuju, već stoga što se na otočnoj razini već tradicionalno održava upravo njima posvećen godišnji izbor naj-sportaša. Kao i do sad, nastavljaju organizatori, ni ovog se puta neće prihvaćati niti prijedlozi vezani uz sve one koji su bilo koju vrst postignuća ostvarili u poslu kojeg obavljaju profesionalno, odnosno za kojeg primaju plaću ili pak novčanu naknadu.


Kandidate za osobu godine otoka Krka moći će predlagati svi čitatelji i suradnici portala, a prijedlozi s imenom, prezimenom, godinom rođenja i adresom, zatim i detaljnijim obrazloženjem onog što je kandidat ili kandidatkinja značajno napravio u ovoj godini te imenom, prezimenom i brojem telefona predlagatelja šalju se na e-mail: [email protected], prenosi nam Kirinčić, napomenuvši da se anonimni prijedlozi niti ovog puta neće prihvaćati.



Akcija izbora osobe godine pokrenuta je prije sedam godina. Prva osoba godine koncem 2011. postala je Krčanka Miranda Šebelja, sljedeće je godine ista titula pripala sad već pokojnom Petru Bajčiću iz Brusića, dok je 2013. naj Bodul postao Anton Juranić-Pivac iz Jurandvora. Uslijedio je i odabir Mirjane Skomeršić iz Krka, Ivana Šabalje iz Porta, a potom i Krčana Gorana Marevića.


Lani je još uvijek »važećim« naslovom najotočanke 2017. godine ovjenčana Svjetlana Vrkljan-Radovčić iz Salatića – otočna humanitarka, pokretačica tzv. »Teova tima« i organizatorica niza akcija u sklopu kojih je na Krku u djelo provedeno više sportskih humanitarnih događanja okrenutih prikupljanju pomoći za liječenje malog Tea Jelenovića, a potom i za još nekoliko otočnih mališana kojima je pomoć bila potrebna u nastojanjima njihova liječanja i rehabilitiranja.



Prijedlozi se, doznajemo i to, primaju zaključno do petka, 30. studenoga, najkasnije do ponoći. Uredništvo će potom provjeriti jesu li svi prijedlozi istiniti, odnosno utemeljeni na činjeničnom stanju, a potom i objaviti kompletnu listu kandidatkinja i kandidata za ovogodišnju titulu najotočana, bez podataka o njihovim predlagateljima. Kao i u prethodnim godinama, i ovog ćemo puta u završnici akcije omogućiti vremenski rok za upućivanje eventulanih primjedbi »na račun« kandidatura da bi potom, sredinom prosinca, na početnoj stranici portala bila objavljena i kompletna konačna lista kandidata, zajedno s anketom putem koje će svi čitatelji moći glasovati za samo jednog od kandidata za naslov »najotočana 2018. godine«, objašnjava nam Milovan Kirinčić. Glasovanje će trajati sve do 24. prosinca (do ponoći), tako da će javnost točno na Božić doznati ime osobe godine otoka Krka za 2018. godinu.