Omišalj kao Omiš

»Omišljanska rozeta« – prvi festival ženskih klapa

Sanja Gašpert

Najavili festival klapa »Omišljanska rozeta« – Glorija Fabijanić Jelović, Mirela Ahmetović, Nikola Brozić  i Bojan Pogrmilović / Foto S. JEŽINA

Najavili festival klapa »Omišljanska rozeta« – Glorija Fabijanić Jelović, Mirela Ahmetović, Nikola Brozić i Bojan Pogrmilović / Foto S. JEŽINA



RIJEKA  Prvi festival klapske pjesme, »Omišljanska rozeta«, bit će održan večeras (utorak) u 21 sat na omišljanskoj Placi. Riječ je o međunarodnom festivalu na kojem će u jednoj večeri nastupiti 15 ženskih klapa iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.


– Omišljanska Placa pravo je mjesto za uprizorenje festivala koji želi postati tradicionalan događaj najromantičnijeg otočnog mjesta, Omišlja, u kojemu se na bogatoj podlozi povijesti stvara nova glazbena priča. 


Kao simbol festivala poslužila nam je rozeta iz 15. stoljeća, upečatljiv detalj koji dominira na ulazu u župnu crkvu, a koja je i sama najvredniji kulturno-povijesni spomenik našeg mjesta. Namjera je da se festival održava svake godine 4. kolovoza, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora Festivala Nikola Brozić.


Novinarima se obratio i predsjednik Stručnog žirija Bojan Pogrmilović, koji je kazao da je riječ o novom festivalu klapa, koji je drugačiji jer na njemu nastupaju samo ženske klape.


Vrijedne nagrade


– Klapsko pjevanje na otoku Krku ima tradiciju dugu više od četiri desetljeća i upravo je ta tradicija dala ideju da ovakav jedan festival zaživi. Imali smo odličan odaziv klapa, što potvrđuje koliko je i žensko klapsko pjevanje kod nas aktualno. Naglasak će biti na izvornoj klapskoj pjesmi, a uz nagradu publike, bit će dodijeljene i tri nagrade stručnog žirija – prva od pet tisuća kuna, druga od tri tisuće te treća od tisuću kuna. Nagrada žirija bit će i rozeta, a nagrada publike Meštar Sinoga, kazao je Pogrmilović, uz kojega će u žiriju sjediti i Helga Dukarić-Dangubić, Marko Rogošić, Anamaria Doricich i Ana-Marija Ilić.


Prvi Festival klapske pjesme održava se uz podršku i pokroviteljstvo Općine Omišalj, čija je načelnica Mirela Ahmetović kazala kako je i ovaj glazbeni događaj jedan od doprinosa da se naglasi bogato kulturno-povijesno bogatstvo Omišlja.


Mijenjanje percepcije


– Žalosti nas kada se u javnosti percepcija Omišlja gleda samo kroz industrijski kompleks. Želja nam je ovakvim i sličnim događanjima vratiti našem Omišlju kulturno-povijesni značaj, kao i privući posjetitelje na placu kakvu nemaju ostala mjesta na Krku. Omišalj nije iskomercijaliziran na način da ćete na svakom koraku vidjeti štandove s artiklima za more i slično. Ovaj festival je jedan od motiva da posjetitelji dođu i razgledaju naš grad, ali i da mu se vrate, istaknula je Ahmetović.


Na večerašnjem festivalu nastupit će ženske klape Senjkinje iz Senja, Teranke iz Pule, Volta iz Šila, Fritule iz Kopra (Slovenija), Kolanjke iz Kolana, Mažurana iz Omišlja, Stridonne iz Štrigove, Ventula iz Splita, Zvizdan iz Posušja (BiH), Hreljin iz Hreljina, Libar iz Privlake, Sveta Jelena iz Dramlja, Drača iz Mostara (BiH), Kandelora iz Zemunika i Lipa iz Litije (Slovenija).