Specijaliteti

Od danas do 1. svibnja kreću tradicionalni Dani creske janjetine

Walter Salković

Restoran “Na moru - Giordano”. Vlasnici Ivan i Martina Krivičić

Restoran “Na moru - Giordano”. Vlasnici Ivan i Martina Krivičić



CRES Tradicionalni, osmi Dani creske janjetine i maslinovog ulja na Cresu počinju u četvrtak, 26. travnja, i potrajat će do utorka, 1. svibnja. U tom razdoblju u creskim restoranima, konobama i gostionicama moći će se kušati specijaliteti od janjetine po promotivnim cijenama od 75 kuna po porciji.


– Dani janjetine zamišljeni su tako da svaki dan jedno mjesto na otoku Cresu predstavlja cresku janjetinu na svoj način kroz različite recepte i to po promotivnim cijenama od 75 kuna po porciji. Naši će gosti, tako imati priliku kušati janjetinu na više tradicionalnih načina kao i manje konvencionalne recepte kao što su pohana janjetina i kolač koji u sebi sadrži janjeće sastojke i pravi je hit kod naših gostiju – tzv. Olito, najavljuje Sanja Živanović, direktorica Turističkog ureda TZ-a Grada Cresa, dodajući da cresku janjetinu ugostitelji od milja zovu »janjetina – tisuću trava« zbog zdravih uvjeta u kojima creski janjci žive i zbog bogate prirodne prehrane.


– Tijekom cijele godine oni su u prirodi i poslužuju se njenim obilnim plodovima. Naime, na izbor imaju preko 1.500 biljnih vrsta od čega je čak 350 ljekovito. Upravo zbog toga, creska janjetina već nekoliko godina za redom, na raznim natjecanjima dobiva titulu najbolje janjetine u Hrvatskoj, pojašnjava Sanja Živanović. Prema njezinim riječima, tijekom Dana creske janjetine i maslinovog ulja Cres posjećuje sve veći broj gostiju. Prošle godine broj posjetitelja bio je 51 posto veći nego godinu dana ranije.


– Primjećujemo da je sve veći broj stranaca koji u tim danima uzimaju godišnje odmore i obilaze Cres te uživaju u ovoj gastro avanturi, kaže Sanja Živanović.Creska janjetina ove će se godine moći kušati u konobama i restoranima u Cresu (26. travnja), Valunu (27. travnja), Belom (28. travnja), Martinšćici (30. travnja), a poseban specijalitet, pohana janjetina, moći će se kušati 29. travnja u Loznatima. Završni program bit će održan 1. svibnja na Trgu Frane Petrića u Cresu gdje će se moći degustirati janjeći žgvacet.