Pola stoljeća suradnje

Obnovljena Povelja o bratimljenju: učvršćen most između Raba i San Marina

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje HODAK

Foto Hrvoje HODAK

Nakon potpisivanja Povelje, prijatelje iz San Marina u obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti grada Raba poveo je renomirani hrvatski povjesničar umjetnosti i konzervator prof. Miljenko Domijan

RAB U Maloj vijećnici Grada Raba održana je svečanost potpisivanja obnove Povelje o bratimljenju između Grada Raba i San Marina, čime je na dostojanstven način odano posebno priznanje prijateljskim odnosima koje žitelji ova dva grada njeguju već pola stoljeća, s namjerom očuvanja i učvršćivanja suradnje i kroz sljedeće generacije.Podsjetimo, 22. lipnja 1968. godine u San Marinu Povelju o bratimljenju između Grada San Marina i tadašnje Općine Rab, potpisali su, u ime Grada San Marina gradonačelnik Giovanni Busignani i u ime Općine Rab predsjednik Skupštine Općine Zvonimir Gušćić.

Ovu obnovljenu Povelju o bratimljenju, koja simbolizira ulazak u novo poglavlje velikog i iskrenog prijateljstva i suradnje temeljene na uzajamnom uvažavanju i poštivanju, potpisali su gradonačelnica Grada San Marino Maria Teresa Beccari i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić te državni tajnik za turizam Republike San Marino Augusto Michelotti i predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba Željko Peran. Potpisivanju su, uz brojne uvažene goste, prisustvovali i Capitani Reggenti, predstavnici izvršne vlasti Republike San Marino, te gradonačelnik susjednog talijanskog gradića San Lea, dr. Mauro Guerra.


Legenda o sv. Marinu


Gradove koje veže legenda o sv. Marinu, rapskom klesaru koji je u 3. stoljeću utemeljio najstariju Republiku na svijetu – San Marino – u novije doba dodatno je zbližila pomoć Federazione Balestrieri Republike San Marino u osnivanju Udruge rapskih samostreličara 1995. godine, koji su danas jedan od najprepoznatljivijih brendova Grada Raba, a u čijem ćemo turniru, kao i svake godine na Dan državnosti RH, imati priliku uživati na rapskom Trgu sv. Kristofora.


I srednjovjekovna manifestacija Rabska fjera, kojom se Rabljani iznimno ponose, također je nadahnuta manifestacijom »Poklonstvo sveta tri kralja« koja se tradicionalno održava u Monte Giardinu i redovito ugošćuje sudionike i radionice iz Republike San Marino.


Na svečanom potpisivanju posebno je istaknuta pomoć prijatelja iz San Marina u trenucima kad je prijateljstvo bilo najpotrebnije, tijekom Domovinskog rata. Tada su volonteri Crvenog križa iz San Marina, u suradnji s Crvenim križem Rab, kroz humanitarnu pomoć i donacije u ljekovima i medicinskim potrepštinama pomagali izbjeglice smještene na Rabu.Sat vremena prije svečanog potpisivanja obnove Povelje bratimljenja, na rapskoj Novoj rivi upriličeno je posebno emotivno polaganje vijenca u more u spomen na nesretno stradalog sanmarinskog studenta Narcisa Monaldija. Naime 6. svibnja 1959. godine, tijekom posjeta grupe studenata iz San Marina Rabu, rodnom otoku utemeljitelja svoje Republike, na popularnom gradskom kupalištu Škver u uvali sv. Eufemije, utopio se tada dvadesetogodišnji Sanmarinac. Način na koji su se Rabljani ponijeli u toj nesreći, predvođeni tadašnjim tajnikom Turističkog društva Raba Josipom Kaloćirom-Bepom i tajnikom općine Vjekoslavom Legcom, duboko je dirnula žitelje San Marina.

Poučna šetnja




Iz emotivne prepiske prof. Rossija, počasnog građanina Grada Raba koji je tada predvodio studente, i ove dvojice Rabljana, vidljivo je da je ovaj tragičan događaj inicirao i ubrzao ideju o potrebi bratimljenja San Marina i Raba. Vijenac je na morsku površinu, u nazočnosti članova obitelji tragično stradalog Narcisa Monaldija, položio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.


Nakon potpisivanja Povelje, drage prijatelje iz San Marina u sadržajan i izuzetno zanimljiv obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti grada Raba poveo je renomirani hrvatski povjesničar umjetnosti i konzervator prof. Miljenko Domijan, a ova poučna šetnja završila je u prostorijama Udruge rapskih samostreličara, gdje je minutom šutnje odana dužna počast preminulom predsjedniku ove poznate rapske udruge i čovjeku koji je čitavog sebe utkao u prijateljstvo dvaju gradova, gospodinu Ugu Belamariću.