Primanje zahtjeva za povlašteni pomorski prijevoz

Novi sustav kontrole: Spremno izdavanje 80.000 otočnih iskaznica

Darko Pajić

Prvo izdavanje otočne iskaznice je besplatno za sve fizičke osobe, a rok trajanja iskaznice je pet godina. Zahtjevi za izdavanje prikupljaju se na prodajnim mjestima Jadrolinije. Rok izrade je 30 dana. Primjena počinje od 1. siječnja 2015.



RIJEKA » Jučer je započelo prikupljanje zahtjeva za izdavanje otočnih iskaznica za povlašteni pomorski prijevoz putnika na trajektima i katamaranima, kao i otočnih iskaznica i vinjeta za pomorski prijevoz vozila. Riječ je o iskaznicama na temelju kojih će sve kategorije putnika, kao i i pravne osobe, ostvarivati pravo na besplatan prijevoz ili na popust na svim linijama na Jadranu. Svi zahtjevi za izdavanje otočnih iskaznica prikupljat će se na prodajnim mjestima Jadrolinije, gdje će se izrađene iskaznice i preuzimati.


Podnositelji zahtjeva moraju priložiti fotografiju i osobnu iskaznicu na uvid, dok će se provjera svih relevantnih podataka samog podnositelja, odnosno opsega njegovih prava na povlašteni prijevoz, odvijati automatskim postupkom spajanja na temeljne nacionalne registre RH, a riječ je o MUP-u (registar prebivališta), CarNet-u (registar učenika), Srce/ISAK-u (registru studenata) i HZMO-u (registar umirovljenika).


  Kako ističe ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivan Franičević obrazac za zahtjev može se dobiti u agencijama Jadrolinije ili isprintati putem interneta na stranicama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Jadrolinije ili Agencije.




  – Tek će se pokazati koliko će biti korisnika iskaznice, a mi smo u ovom trenutku pripremili 80.000 iskaznica za štampanje. Od trenutka zaprimanja zahtjeva iskaznica mora biti izdana u roku od najviše mjesec dana. Primjena novog sustava iskaznica započet će od 1. siječnja naredne godine. Nismo željeli započeti ovaj posao tijekom sezone da ne bismo time opterećivali otočane. Smatramo da je ovo najbolji trenutak i da imamo dovoljno vremena za rješavanje svih zahtjeva. Važno je napomenuti da nema promjena u pravima, sve ostaje isto za sve kategorije putnika kao i ranije. U prvom izdavanju iskaznice su besplatne za sve fizičke osobe, dok će samo pravne osobe plaćati 65 kuna i 15 kuna za vinjetu za vozilo.


Rok trajanja iskaznice je pet godina. Jadrolinija će putem svojih čitača na ukrcaju početi probno kontrolirati iskaznice već u studenom, ističe Franičević, koji zatim napominje kako očekuje daleko manje zlouporaba nego ranije, jer je nerijetko bilo situacija kada su pojedinci praktično cijeli dan višestruko koristili trajekt na istoj liniji, što znači da je vjerojatno bilo preprodaje karata. Sada će se točno znati koliko je maksimalno moguće putovanja dnevno za svaku kategoriju putnika, dok će sustav identifikacije biti daleko učinkovitiji.



  Agencija za obalni linijski pomorski promet i Jadrolinija građane će o postupku predaje zahtjeva informirati i putem svojih službenih mrežnih stranica www.jadrolinija.hr i www.agencija-zolpp.hr, a na istima će biti dostupni i obrasci zahtjeva za izdavanje iskaznica i vinjeta. Na tim stranicama moguće je provjeriti i katalog prava na povlašteni prijevoz osoba i vozila pod svim kategorijama korisnika. Primjerice, studenti s prebivalištem na otoku koji svakodnevno putuju od mjesta prebivališta na otoku do visokoškolske ustanove imat će pravo na dva besplatna polazno-povratna putovanja dnevno u razdoblju od 01. rujna do 15. srpnja. Za umirovljenike i osobe starije od 65 godina s prebivalištem na otoku moguće je jedno besplatno polazno-povratno putovanje dnevno na trajektnim i klasičnim brodskim linijama. Za sve kategorije također je precizno određen broj besplatnih putovanja ili putovanja s popustom, pa bi i to trebalo pridonijeti da zlouporaba u sustavu bude manje nego prije.



  – Svaka zlouporaba će se kažnjavati, a iskaznice kontrolirati. Nakon prve zlouporabe slijedi opomena, ali će nakon drugog prijestupa iskaznice biti oduzimane doživotno, što je ozbiljna kazna. Na temelju otočne iskaznice vjerojatno će se ostvarivati i pravo na neke druge povlastice. Primjerice, mnogi mjesni odbori, gradovi ili općine na otocima razmišljaju o popustima za komunalnu naknadu svima koji posjeduju iskaznice, odnosno žive na otocima, a također su moguće povlastice i kod dostave pitke vode i nekih drugih prava, što ukazuje na važnost iskaznice za sve otočane, naglašava Franičević.


  Izdavat će se četiri vrste osobnih iskaznica, svaka od njih bit će različite boje. Prva kategorija crvenih iskaznica odnosi se na iskaznice redovitih korisnika i na nju će imati pravo djeca od 1 do 12 godina starosti, odnosno do eventualne promjene statusa zbog redovnog školovanja izvan otoka, zatim učenici i studenti koji pohađaju školu ili studij na matičnom otoku, sve fizičke osobe koje nemaju status učenika ili studenta, a nisu umirovljenici i mlađi su od 65 godina, te sve pravne osobe sa sjedištem na otoku.


  Studentske i učeničke iskaznice bit će plave boje, a na njih će imati pravo učenici koji svakodnevno putuju do škole izvan otoka, učenici koji za vrijeme školovanja privremeno borave izvan otoka, a vikendom dolaze na otok, studenti koji svakodnevno putuju izvan otoka do visokoškolske ustanove, te studenti koji za vrijeme školovanja privremeno borave izvan otoka, a vikendom u jednom polazno-povratnom putovanju tjedno dolaze na otok. Umirovljeničke iskaznice za osobe s prebivalištem na otoku starije od 65 godina bit će sive boje, dok će iskaznice za motorna vozila biti zelene boje, te će se uz njih dobivati i vinjeta, koja se mora nalijepiti na unutrašnjem vjetrobranskom staklu ili na karoseriju vozila. Vinjeta za vozilo bit će važeća bez obzira tko upravlja vozilom.