»Dar iz Krka«

Novi katalog: Svi »markirani« krčki suveniri na jednom mjestu

Mladen Trinajstić

Novi katalog suvenira označenih markicom »Dar iz Krka« predstavljen javnosti u sklopu izložbe MI.15 u galeriji Decumanus / Foto I. GRŽETIĆ

Novi katalog suvenira označenih markicom »Dar iz Krka« predstavljen javnosti u sklopu izložbe MI.15 u galeriji Decumanus / Foto I. GRŽETIĆ

Dvojezična publikacija na 40-ak stranica donosi cjelovitu ponudu ukrasnih i uporabnih suvenira, rezultata rada i vještine 54-ero autora čiji su proizvodi nositelji prepoznatljive markice koja jamči originalnost, estetiku, ali i kvalitetu izrade i materijala



KRK Turistička zajednica Grada Krka nastavlja raditi na stvaranju bogatog asortimana kvalitetnih, originalnih i prepoznatljivih suvenira. U sklopu projekta koji se već godinama provodi i koji je dosad rezultirao nizom zanimljivih i dopadljivih rješenja, ovih je dana javnosti predstavljen novi katalog suvenira označenih markicom »Dar iz Krka« – još jedno u nizu godišnjih izdanja također vrlo atraktivnog oblikovanja. U njemu su, uz one ranijih godina probrane i zaštićenom oznakom markirane, sad objedinjeno predstavljene i sve nove, od gradskih turističkih vlasti netom »blagoslovljene« krčke memorabilije.


Dvojezična publikacija


Dvojezična publikacija izdana u nakladi Turističke zajednice Grada Krka na 40-ak stranica Krčanima i njihovim posjetiteljima tako donosi kompletnu suvenirsku ponudu, uzimajući u obzir rezultate natječaja koji se, počevši od 2012., redovito provode jednom godišnje. U novi, tek predstavljeni katalog koji je premijeru doživio na još uvijek postavljenoj izložbi MI.15 (kojom su u galeriji Decumanus predstavljeni fotografski motivi svih najvećih i najposjećenijih krčkih manifestacija i zasluženih nagrada) uključeno je čak 95 suvenira.



Kontaktni podaci o autorima


Suveniri predstavljeni u katalogu i vitrinama krčkog TIC-a mogu se kupiti u izravnom kontaktu s njihovim autorima, proizvođačima ili izdavačima, a čiji kontaktni podaci također čine sastavni dio novoprezentiranog kataloga. Ta publikacija koja bi u predblagdansko vrijeme mnogim otočnim »tragačima« za idealnim darovima mogla i više no dobro doći, može se besplatno pribaviti u Turističkom uredu TZG Krka ili u Turističko-informativnom centru.





– Ukrasni i uporabni predmeti, rezultat rada, truda i vještine 54-ero autora koji su postali ponosni nositelji prepoznatljive markice, predstavljaju odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog te kulturalnog nasljeđa ovog grada, a ujedno, na najbolji mogući način i prezentiraju njegovu bogatu materijalnu, nematerijalnu i prirodnu baštinu, naglasila je, predstavljajući netom objavljeni suvenirski katalog, Nataša Jurina, direktorica TU TZG Krka.


Daleko od prosječnosti


Svi katalogom obuhvaćeni suveniri odabrani su na natječajima što ih provodi povjerenstvo krčkog TZ-a, vodeći se visoko postavljenim kriterijima među kojima su najvažniji originalnost, autentičnost, cjelovitost i estetika, ali i kvaliteta izrade, odnosno korištenje ekoloških te za krčko podneblje karakterističnih materijala i tehnika.


Svima koji od materijalne uspomene na destinaciju u kojoj su proveli svoj odmor žele i traže više od onog što tržište najčešće pruža, originalni krčki suveniri nude čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativno-uporabnih predmeta i odjeće, kozmetike, kao i mnoge domaće gastro proizvode te niz korisnih publikacija, nastavlja Jurina, ponosna na projekt koji je, ističe, suvenirsku ponudu tog turističkog grada izdigao iz uniformnosti i prosječnosti kakva nažalost na tom planu još uvijek vlada u dobrom dijelu jadranskih turističkih destinacija.