Nostalgični izlet

Noć muzeja u Malom Lošinju: Otočani ‘očistili’ domaćinstva

Bojan Purić

Izložba ambalaže u Lošinjskom muzeju / Snimio Bojan PURIĆ

Izložba ambalaže u Lošinjskom muzeju / Snimio Bojan PURIĆ

Izložene su košare, kutije i kutijice, spremnici, vrećiće, futrole, boce, čaše, konzerve, zdjelice, omotnice, čak i ambalaža za hranu i gorivo koju je za sobom na otoku ostavila njemačka vojska za vrijeme II. svjetskog rata



MALI LOŠINJ  U nostalgični se izlet pretvorila Noć muzeja u palači Fritzi, sjedištu Lošinjskog muzeja, koji je za ovu godinu odabrao temu ambalaže, pozvavši otočane da “češljanjem” memorabilija iz domaćinstava sami prirede tematsku izložbu.


Odazvalo se 25 izlagača; Arlen Abramić, Aldina Burić, obitelj Desanti, Anamarija Dlačić, Damir Dragičević, Martinela Dragičević, Ljubo Galjanić, Silvano Holjevina, Vesna Jakić, Ana Toić, Elena Magašić, Iva Magašić, Slavoljub Milićević, Đordano Mužić, Ljerka Mužić, Lučano Nikolić, Ilona Purić, Ivo Rušin, Julijano Sokolić, Steno Vidulić, Roland Wegemann i Flavia Zorović te kolektivno – eko-grupa Osnovne škole Marija Martinolića iz Malog Lošinja, Udruga “Sveti Gaudencije” iz Osora i Srednja škola Ambroza Haračića iz Malog Lošinja.


noć muzeja, Mali Lošinj, snjimio Bojan PURIĆ


noć muzeja, Mali Lošinj, snjimio Bojan PURIĆ





Izložene su košare, kutije i kutijice, spremnici, vrećiće, futrole, boce, čaše, konzerve, zdjelice, omotnice, čak i ambalaža za hranu i gorivo koju je za sobom na otoku ostavila njemačka vojska za vrijeme II. svjetskog rata.


Osoblje Lošinjskog muzeja na panoima je pripremilo tekstove i ilustracije o povijesti i sadašnjosti ambalaže, a na računalu se moglo pogledati stare televizijske reklame. Ova izložba još će biti dostupna za posjetitelje od ponedjeljka do petka (10-13 h).


 


Istovremeno je Muzej Apoksiomena u prizemlju izložio prijedloge vizualnih identiteta ustanove, koje je 48 predlagača kandidiralo uoči otvaranja muzeja u proljeće 2016. godine.


Tada je prvu nagradu dobio rad Luke Predragovića karakteriziran velikim plavim očima, drugu nagradu dobio je Boris Ljubičić, a treću dvojac Luka Juras – Ivor Tomljanović. To je omogućilo posjetiteljima da procijene bi li i oni tako poredali najbolje radovi ili bi, da ih se tada pitalo, odabrali drugačiji vizualni identitet muzeja.