Tradicija

Njivička Ribarska obala i dalje ostaje – ribarska

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Vijećnik nezavisne liste Povjerenje Zdravko Radović, koji je predložio odluku o preimenovanju rive u Obalu hrvatskih branitelja, jedini je glasao za taj prijedlog



OMIŠALJ  Ideja predstavnika Omišaljskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata da se Ribarska obala u Njivicama preimenuje u Obalu hrvatskih branitelja nije pala na plodno tlo.


Inicijativa s kojom nas je pred koji dan upoznalo vodstvo tog braniteljstvog udruženja na čelu s predsjednikom Željkom Frankićem nije dobila podršku vijećnika Općinskog vijeća Općine Omišalj koji su na posljednjoj sjednici pred skorašnje lokalne izbore velikom većinom glasova ipak odbacili ideju koju je u formalnom smislu, u svojstvu predlagača, pred njih stavio vijećnik s nezavisne liste »Povjerenje« Zdravko Radović.


Predlagač je, spomenimo i to, naposljetku ostao jedini od desetero nazočnih članova predstavničkog tijela koji je, u završnici dulje rasprave, glasao za preimenovanje šetnice čije se temeljito preuređenje upravo privodi kraju i koja bi, u punom sjaju te s mnoštvom novih elemenata dostojnih najslikovitijeg mjesnog pješačkog poteza, trebala zablistati već tijekom ovog mjeseca.


Jedan »za«




Da je inicijativa preimenovanja Ribarske obale koju, u spomen na dugu i bogatu ribarsku tradiciju tog otočnog mjesta desetljećima krasi i prepoznatljiv spomenik njivičkim ribarima, uistinu podigla prašinu a dijelom čak i podijelila lokalnu javnost, dalo se iščitati već iz prošlotjednog istupa inicijatora, predstavnika braniteljske udruge, ali jednako tako i iz nazočnosti velikog broja mještana tog otočnog mjesta sjednici na kojoj se odlučivalo o njenom mogućem preimenovanju.


Naposljetku, većina Njivičara, kao uostalom i njihovih predstavnika u Općinskom vijeću, ipak smatra da Ribarska obala treba »ostati ribarskom« odnosno da taj element kulturnopovijesnog nasljeđa jednog od mlađih naselja otoka Krka zaslužuje biti zadržan i u nazivu same dužobalne šetnice.


– Ta i takva odluka velike većine članova Općinskog vijeća koji su sa sedam glasova protiv, dva suzdržana i samo jednim glasom za preimenovanje Ribarske obale pokazali koliko im je stalo do zadržavanja tog naziva jasno govori što javnost misli i osjeća po tom pitanju, ustvrdila je općinska načelnica Mirela Ahmetović na koju su, valja reći, prethodnih dana iz omišaljske braniteljske udruge odapinjale otrovne strelice na račun njenog navodnog oglušivanja na tu inicijativu.



– Ispalo je kako je ispalo, nažalost daleko od onog što smo htjeli odnosno što nam je bila nakana, ustvrdio je pak predsjednik omišaljskog ogranka UDVDR-a Željko Frankić.


– Inicijativa koja je bila okrenuta svemu onom najvrijednijem i svima nama važnom izrodila se u nešto što nismo željeli i čemu se, iskreno govoreći, nismo nadali, i to ponajviše zbog nekorektnosti onih koji odlučuju o takvim pitanjima. A oni nam u konačnici nisu dali priliku prezentirati što bismo željeli, ni njima, niti javnosti.


Sve je nažalost skrenulo u neko verbalno nasilje i linč »neistomišljenika«, iako nitko zapravo nije dobio priliku doznati što mi kao inicijatori te ideje njome mislimo, niti želimo postići. Ovakvu odluku Vijeća poštujemo i prihvaćamo, ali nam je ipak zbog nje ostao gorak okus u ustima, zaključio je Frankić.



Predizborne svrhe


– Takva odluka ni na koji način ne briše značaj Domovinskog rata niti umanjuje vrijednost i zasluge samih branitelja već jednostavno ukazuje da, barem u ovom slučaju, većina vijećnika, ali i žitelja, ipak osjeća da ribarsko nasljeđe i tradicija kojoj je ta šetnica oduvijek posvećena zaslužuje ostati očuvanom, nastavila je načelnica te ponovila ocjene da je ta inicijativa predizborno istrumentalizirala teme i osjećaje koji se ne bi smjeli koristiti u dnevnopolitičke i predizborne svrhe.


– Pokazalo se da su i vijećnici, ali i dobar dio javnosti koji je nazočio sjednici, a među kojima je bilo i branitelja, bili svjesni činjenice da se ovdje ne raspravlja o bilo čijem, pa tako ni odnosu lokalne uprave prema braniteljima. Svi su, jasno se to vidjelo i čulo, bili svjesni činjenice da su lokalne braniteljske udruge u posljednje četiri godine dobile trostruko veći iznos financijskih potpora u odnosu na novac koji im je dodjeljivan tijekom prethodnih osam godina.


Svi su, pokazalo se također, bili svjesni i činjenice da su predlagači preimenovanja prigodom slaganja proračuna bili protiv pokretanja radova uređenja Ribarske obale odnosno za preusmjeravanje tog novca na neke druge komunalne projekte kao i toga da predlagačima odnosno onima koji su osam godina vodili ovu općinu nikad ranije nije na pamet pala ideja preimenovanja obale, i to sve do trenutka kad se njeno preuređenje privodi kraju.


Ružan, mučan, jeftin i politikantski pokušaj instrumentaliziranja branitelja, njihovih osjećaja, ali i tematike Domovinskog rata u cjelini, pokazalo se sad, na sreću, ipak nikom »nije sjeo« – zaključila je završetkom te priče zadovoljna načelnica.


U razgovoru vođenom nakon sjednice Općinskog vijeća Ahmetović je istaknula da odluku Vijeća ni na koji način ne treba gledati kao »odmicanje od branitelja«, već kao korak usmjeren zaštiti njihova dostojanstva, ali i očuvanju kulture tog mjesta kojeg su ribari, zaključila je – zapravo cijela njegova povijest.