Slab interes

Na Krku u konobare i kuhare želi samo – sedam učenika

Mladen Trinajstić

Od deset raspoloživih konobarskih mjesta u krčkoj Srednjoj školi »Hrvatski kralj Zvonimir« popunjena su svega četiri mjesta, a od deset mjesta za kuhare, popunjena samo tri



KRK Prvim krugom upisnog postupka budućih polaznika krčke Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir«, doznali smo u razgovoru s ravnateljcom te obrazovne ustaove, prof. Đurđicom Cvitkušić, ondje su samo djelomično zadovoljni.


– Zadovoljstvo ne krijemo zaključnim rezultatom prvog upisnog roka tijekom kojeg je završen upis glavnine onih četverogodišnjih programa, uz izuzetak ekonomskog u kojem ćemo u idući postupak upisa, onaj koji će biti održan koncem kolovoza, ući s pet nepopunjenih mjesta u tom razrednom odjelu, naglašava naša sugovornica od koje smo doznali i da je ponešto malobrojnija generacija završenih osmaša, u odnosu na posljednjih nekoliko koje su joj prethodile, u prvom »naletu« popunila 75 posto ukupnih upisnih potencijala te škole.


Od 104 raspoloživa mjesta, unutar pet prvih razreda koji će pohađati nastavnu godinu 2017/2018. popunili smo njih 78. Popunjen je razred gimnazijalaca, programa u koji smo upisali 24 učenika, jednako kao i razred hotelijersko-tursitičkih tehničara kojeg je popunilo njegovih 20 učenika. U razredu ekonomista u kojem je također na raspolaganju bilo 20 upisnih mjesta popunjeno je njih 15 pa ondje u kolovozu čekamo dodatne prijave i popunu raspoloživih mjesta, naglašava Cvitkušić. Dodaje i da je za razliku od ovih, u pravilu uvijek više no solidno popunjenih obrazovnih smjerova, situacija ponešto lošija, a po budućnost otočnog tržišta rada i »tužnija« u onim trogodišnjim smjerovima, odnosno ugostiteljskom razredu kojeg bi trebali popuniti budući kuhari i konobari, jednako kao i u »strojarskom« odjeljenju sačinjenom od budućih automehaničara i instalatera-montera.




Od deset raspoloživih konobarskih mjesta popunjena su svega četiri mjesta. Kod kuhara, nažalost, nismo popunili niti dvije školske klupe jer od deset raspoloživih realizirana su samo tri! Tek neznatno bolje rezultate bilježimo u strojarskom razredu gdje je od deset mogućih upisa za zanimanje instalater-montera zabilježeno njih šest, isto koliko i kod automehaničara. S nadom da će se u kolovozu ipak popuniti barem dio danas raspoloživih 26 upisnih mjesta, ravnateljica krčke srednje škole prenosi nam i podatak da je od ukupnog broja otočnih završenih osmaša ta obrazovna ustanova »zainteresirala« njih 54 posto, neznatno manje no prijašnjih godina u kojima se prosjek zaniteresiranih za nastavak školovanja na svom otoku kretao oko šezdesetak posto, kaže Cvitkušić držeći da će se s drugim upisnim krugom taj podatak ipak približiti onom uobičajenom.


– Što reći nego da poraznim ocjenjujemo nastavak pada interesa mladih otočana za ugostiteljske obrazovne programe i zvanja koja su im do pred koje desetljeće kod kuće garantirala i siguran posao, i pristojna primanja, kaže naša sugovornica naglašavajući da se isti trend bilježi u gotovo svim hrvatskim srednješkolskim ustnovama koje provode ugostiteljske programe.