Službeni podaci

NEGATIVAN PRIRODNI PRIRAST Na Krku prošle godine 31 stanovnik manje nego godinu prije

Mladen Trinajstić

Prema službenim pokazateljima DZS-a, na Krku je u 2017. godini na svijet došlo 215 otočanki i otočana, dok je u isto vrijeme ondje registrirano 246 umrlih osoba



KRK Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na otoku Krku je u prošloj godini zabilježen negativan prirodni prirast stanovništva. Izuzmu li se podaci vezani uz tzv. mehanički priljev novih stanovnika tog, ukupno gledajući, i dalje najnapučenijeg hrvatskog otoka kojemu broj žitelja zahvaljujući migracijama kontinuirano raste, prošla je godina u tom smislu ondje zaključena s minusom od 31 stanovnika.


Naime, sukladno službenim pokazateljima DZS-a, na Krku je u 2017. godini na svijet došlo 215 otočanki i otočana dok je u isto vrijeme ondje registrirano 246 umrlih osoba. Iako je spomnuti pokazatelj nešto bolji od statističkih pokazatelja iz 2016. godine (kad je broj umrlih za čak 65 premašivao brojku rođenih), jasno je da niti naoko živ i stanovništvom sve brojniji otok Krk u tom smislu baš i ne pridonosi brojkama zahvaljujući kojima bi se moglo računati na zaustavljanje nacionalnih negativnih demografskih trendova.



U Primorsko-goranskoj županiji prošle je godine rođeno 2.157 njenih novih žitelja, a istovremeno je preminula 3.951 osoba. Županijski prirodni prirast, sukladno statistici DZS-a, tako je zaključen s pokazateljem od nimalo ružičastih -1.794.





Od krčkih jedinica lokalne samouprave, pozitivan prirast stanovništva imali su samo Grad Krk (s 11 rođenih više u odnosu na broj umrlih) te Općina Malinska-Dubašnica na čijem je području taj »saldo« s koncem lanjske godine bio na +7. U svim ostalim krčkim općinama spomenuti je pokazatelj, nažalost, bio negativan. U Općini Omišalj 2017. je tako bilo 31 rođenih te 36 umrlih (pridodni prirast -5), u Baški 21 rođenih te 24 umrlih (-3), u Puntu 13 rođenih te 21 umrla osoba (-8), a u Vrbniku je na 7 rođenih zabilježeno 18 umrlih (-11). Najveći negativni prirodni prirast, od čak – 22, lani je zabilježen na području Općine Dobrinj. Ondje je u tom razdoblju rođeno 19 mališana, dok se broj preminulih stanovnica i stanovnika Dobrinjštine popeo na brojku 41.


U »pozitivnom« Gradu Krku bilo je 73 rođenih mališana te 62 umrlih. Malinska-Dubašnica lani je imala 51 rođenih djevojčica i dječaka te 44 preminule osobe. Nije na odmet spomenuti i da su na Krku u 2017. godini sklopljena 103 braka, a pravomoćno je razvedeno njih 36.