Praksa u inozemstvu

Mladi Krčani na edukaciji u Irskoj već dobili ponude za posao

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Dva tjedna stručne prakse u kvalitetnim irskim hotelima ovog je puta imalo prigodu odraditi desetero mladih otočanki i otočana, šestero učenika programa u sklopu kojih se obrazuju budući hotelijersko-turistički tehničari te po dvoje kuhara i konobara



KRK Nastavljajući svoju već uhodanu praksu sudjelovanja u »Erasmus +« programu mobilnosti koji se, pod nazivom »Through experience to competence« već neko vrijeme intenzivno provodi u krčkoj srednjoškolskoj ustanovi, s dvotjednog praktičnog usavršavanja u Irskoj kući se vratila još jedna skupina »putujućih« otočnih srednjoškolaca.


Kako doznajemo od ravnateljice Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, prof. Đurđice Cvitkušić i njene kolegice, prof. Ane Pasarić koja je ujedno i koordinatorica tog europskog programa u krčkom srednjoškolskom centru, dva tjedna stručne prakse u kvalitetnim irskim hotelima ovog je puta imalo prigodu odraditi desetero mladih otočanki i otočana, šestero učenika programa u sklopu kojih se obrazuju budući hotelijersko-turistički tehničari te po dvoje kuhara i konobara.



Krčka Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir s ponosom nosi i eTwinning oznaku kvalitete za škole, oznaku koja je toj školi dodijeljena kao priznanje uspješnosti, uključenosti, predanosti, marljivosti i aktivne suradnje svih sudionika u jednoj od aktivnosti programa Erasmus+. eTwinning.net portal je namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja pa do srednje škole.




Portal služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz različite oblike usavršavanja te rad na zajedničkim virtualnim projektima. Nagrađene škole, u red kojih je kao jedna od samo osam hrvatskih srednjoškolskih ustanova sad ušla i krčka škola, prepoznate su po svom uspješnom radu te razvoju informacijske pismenosti, digitalnog građanstva, inovativne i kreativne nastavne prakse, kontinuiranom, stručnom usavršavanju nastavnika i suradničkom učenju nastavnika i učenika.


Krčka srednja škola tako je postala jednom od 1.211 odgojno-obrazovnih ustanova u Europi nagrađenih oznakom »eTwinning School« koja je ove godine dodijeljena prvi put od kad na razini EU-a postoji eTwinning zajednica škola.



 


Radni izlet


– Nakon što su naši učenici u sklopu tog, europskim novcem financiranog programa već imali prigodu boraviti odnosno učiti i usavršavati se u hotelima i restoranima portugalske, a potom i malteške prijestolnice, sad smo i više nego uspješno odradili i zacrtani program u Dublinu. Naši daroviti budući turistički i ugostiteljski djelatnici imali su priliku pokazati i primijeniti sve dosad kod kuće naučeno ali i dopuniti svoja znanja i vještine novima, istakla je Cvitkušić napomenuvši da je toj skupini krčkih srednjoškolaca ovo ujedno bio i prvi »pravi« iskorak u svijet odraslih odnosno prigoda da na svojoj koži upoznaju svijet profesije za koju se obrazuju, i to daleko od kuće, u međunarodnom okružju.


– Kao i svi dosadašnji »radni izleti« naših učenika, koje provodimo u sklopu programa mobilnosti učenika, ali i njihovih nastavnika, i ovaj je bio pun pogodak i dokaz da na našem otoku izrastaju vrijedni, marljivi, pristojni i sposobni mladi ljudi čija znanja i kvalitete poslodavci odmah prepoznaju i honoriraju, ustvrdila je programska koordinatorica i jedna od njihovih pratiteljica na putu u Irsku, prof. Ana Pasarić potvrdivši to zanimljivim i indikativnim podatkom da su se svi otočni srednjoškolci s dvotjedne stručne prakse odrađene u Irskoj kući vratili s vrijednim iskustvom, lijepim uspomenama, ali redom i konkretnim poslovnim odnosno ponudama za zaposlenje u hotelskim objektima u kojima su radili – »Royal Marine Hotelu Dun Laoghaire« te »Royal Hotel Brayu«.



U dvotjednom programu obavljanja stručne prakse u irskim hotelima sudjelovali su hotelijersko-turistički tehničari Maja Kinkela, Valentina Žic, Erik Akvić, Ana-Marija Brusić, Iris Tomašić i Moris Vnučec, kuhari Karlo Morožin i Domagoj Babić te konobari Nikolina Čajić i Sandro Kraljić. Uz 80 sati praktičnog rada i tako stečenih novih znanja, vještina i iskustava mladi su otočani tako ostvarili i tri boda u europskom sustavu bodovanja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (ECVET) a koji, objašnjavaju nam Cvitkušić i Pasarić, olakšavaju potvrđivanje i priznavanje njihovih strukovnih vještina i znanja te time povećevanju njihovu zapošljivost na europskom tržištu rada.



Životna škola


– Kao i svi dosadašnji programi stručnog usavršavanja odnosno provedbe praktične nastave u kojima su naši učenici sudjelovali, i ovaj je svima njima bio i svojevrsna »životna škola« i provjera. Osim znanja i vještina stečenih u školi, a koja su morali pokazati u poslu koji su pod budnim okom svojih mentora tijekom predviđenih 80 radnih sati obavljali, svi su morali pokazati i zavidnu dozu samostalnosti u smislu izvršavanja svojih obveza pravovremenog dolaska na radna mjesta (do kojih su, s mjesta gdje su bili smješteni, putovali vlakom). K tome morali su voditi brigu o svojoj urednosti kao i čistoći dodijeljene im radne odjeće, napominje Pasarić ističući da se u praktičnom radu od njihovih mentora vrednovala i njihova predanost poslu, vještina i entuzijazam u obavljanju radnih zadataka kao i komunikacijske odnosno jezične vještine u kojima su se mlade otočanke i otočani, budući kuhari, konobari i recepcionari, svi redom pokazali u najboljem svjetlu.


Mehaničari


»Erasmus +« odnosno program poticanja i njegovanja mobilnosti naših učenika i nastavnika u krčkoj se školi provodi već cijeli niz godina, a nakon odrađenih programa stručne prakse, pred mladim je otočanima, doznajemo, još nekoliko sličnih višetjednih radnih ekspedicija.


– U prvoj polovini iduće nastavne godine, odnosno tijekom studenoga, tri će naša buduća automehaničara putovati na stručno osposobljavanje u Bolognu, a u isti će se talijanski grad malo za njima, odnosno na proljeće 2019. još zaputiti ista ovakva, deseteročlana skupina naših hotelijersko-turističkih tehničara te kuhara i konobara, kaže prof. Pasarić napominjući i da se, nakon uspješnog dovršetka svih spomenutih, ukupno čak 150 tisuća eura vrijednih programa (financiranih EU novcem) krčka škola priprema aplicirati na nove takve programe, uz ostalo i s nakanom uključivanja u sličnu vrstu stručnog odnosno praktičnog osposobljavanja i polaznika svoga ekonomskog obrazovnog programa.


Sva naša iskustva stečena sudjelovanjem u ovom programu pokazala su i dokazala vrijednost i značaj ovog vida povezivanja naše škole i učenika s međunarodnim tržištem rada ali i nizom nama sličnih obrazovnih institucija odnosno škola s dijelom kojih smo, zahvaljujući i ovom ali i eTwining projektu u kojemu također sudjelujemo, izgradili prijateljske i partnerske odnose, naglasila je pak ravnateljica krčkog srednjoškolskog centra prof. Đurđica Cvitkušić otkrivši da se ondje upravo ovih dana intenzivno pripremaju za višednevno ugošćavanje cijelog jednog razreda estonskih srednjoškolaca. Oni će, naime, već potkraj travnja u pratnji svojih nastavnika imati prigodu upoznati otočnu školu, sudjelovati u njenim nastavnim procesima i ujedno i upoznati sad već u svakom smislu »europski« otok Krk.