Odzvonilo listama čekanja

Mališani u Malinskoj dobili dodatnu jasličku skupinu

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

U najnovijem otočnom vrtiću u odgojnu funkciju bit će stavljena dosad neiskorištena prostorija i zaposlene dvije odgajateljice, čime će se stvoriti uvjeti za prihvat osmero mališana s »liste čekanja«



KRK Gradsko vijeće Krka, lokalne jedinice koja sporazumom ostalim otočnim općinama ujedno nosi i naziv formalnog osnivača Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan« Krk, proteklog je tjedna usvojilo zaključak o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada te odgojne ustanove.


Iza te jednoglasno usvojene, a naoko suhoparne i reklo bi se tek formalno-pravne odluke, ipak stoji vrlo konkretna novost te »opipljiva« korist za dobar dio otočana. Glavni učinak tog zaključka rezultirat će zapošljavanjem dviju dodatnih odgajateljica u malinskarskoj područnoj jedinici sveotočnog vrtića, a posljedično i otvaranjem nove odgojne skupine u tom lani izgrađenom kompleksu predškolskog odgoja.


Iskorišteni »višak«


Tim će činom, naglasila je ravnateljica DV-a »Katarina Frankopan« Krk, Irena Žic Orlić, u najnovijem otočnom vrtiću u odgojnu funkciju biti stavljena jedna, za tu namjenu dosad nekorištena prostorija. Zapošljavanjem dviju odgajateljica, odgojni kadar u tom vrtiću će se, s dosadašnjih 12, povećati na 14 odgajateljica, čime će se stvoriti uvjeti formiranja još jedne jasličke skupine, a time i prihvata svih mališana s »liste čekanja«.




Naime, u tom otočnom vrtiću početkom ove odgojne godine u redovni program bilo je upisano 130 predškolaca, ali ih je osmero ostalo »na čekanju«.


Na sreću, moderni, funkcionalni i prostrani kompleks projektiran je sa stanovitim viškom »prostora« pa će tako, uz skupinu koju ćemo sada oformiti i prostor koji će ta grupa mališana ondje sad »zauzeti«, u tom vrtiću na raspolagnju ostati još jedan prostor koji u budućnosti također može biti iskorišten za prihvat nove, druge po redu odgojne skupine, bilo vrtićkog ili pak jasličkog uzrasta, zaključila je Žic Orlić, dodavši i da je, prije no što je prijedlog ovog zaključka upućen krčkom Gradskom vijeću, isti »potez« dogovoren i s vodstvom Općine Malinska-Dubašnica koja financira rad i podmiruje troškove te vrste dogojnih aktivnosti na svom području.


Nova jaslička skupina u Malinskoj trebala bi »proraditi« već sredinom listopada, nakon što potrebno rješenje izda i nadležni Ured državne uprave.



Novost u krčkoj predškolskoj svakodnevici, osim povećanja broja skupina u Malinskoj, ogleda se i u novouvedenom dežurstvu odgajatelja u matičnom vrtiću u gradu Krku. Zbog sve učestalijih upita zaposlenih roditelja, posebice onih koji zbog obveza nisu stizali preuzeti svoje mališane do 16,30 sati (do koliko je taj vrtić dosad radio), od idućeg tjedna uvodimo dežurstva naših odgajatelja, čime će se za dodatnih pola sata produljiti rad krčkog vrtića koji će se od idućeg ponedjeljka raditi do 17 sati, prenijela nam je Irena Žic Orlić.



Ukupno sedam skupina


– Naravno, u međuvremenu će i Vrtić odraditi postupak zapošljavanja novih odgajatelj(ic)a, a u tom kontekstu prethodno je »svoj dio posla« odradilo i Općinsko vijeće Malinske-Dubašnice. Ono je, usvajanjem rebalansa općinskog proračuna, osiguralo sredstva nužna za zapošljavanje novih vrtićkih djelatnika te za uređenje i opremanje nove prostorije u vrtiću Malinska u kojem će odskora tako djelovati četiri vrtićke te tri jasličke skupine.


No, to što je u ovom trenutku taj vrtić ojačan novom jasličkom skupinom, ne mora značiti da će postignuti omjer između vrtićkih i jasličkih grupa morati ostati zauvijek – istakla je Žic Orlić, objasnivši da se broj tih skupina svake godine može jednostvano prilagođavati potrebama malinskarskih i dubašljanskih »klinaca i klinceza«, odnosno broju i uzrastu njegovih polaznika.