ARCA ADRIATICA

Malinska – Dubašnica promišlja tematski turizam s Talijanima

Mladen Trinajstić

Što se Općine Malinska-Dubašnica tiče, glavni ciljevi projekta bit će izgradnja i obogaćenje turističke infrastrukture, uz ostalo i kroz obnovu tradicijskih barki te izgradnju Interpretacijskog centra



MALINSKA U talijanskoj Cerviji održan je prvi, odnosno inicijalni, radni susret partnera okupljenih na provedbi još jednog prekograničnog, Interreg Italija-Hrvatska projekta, onog koji će se u idućim godinama ostvarivati pod radnim nazivom »Arca Adriatica«.


Uz ostale sudionike spomenutog projekta, tzv. kick-off sastanku nazočili su i predstavnici Općine Malinska-Dubašnica predvođeni općinskim načelnikom Robertom Antonom Kraljićem kojeg su u toj prilici još pratili i viša stručna suradnica za društvene djelatnosti te ujedno i voditeljica projekta u djelu koji se odnosi na tu krčku lokalnu jedinicu, Ivana Dubrović kao i općinski vijećnici Franko Kraljić te Nikola Jurić.


Kako doznajemo od Malinskara, Arca Adriatica projekt je okrenut zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske maritimne baštine i okuplja 10 partnera iz Italije i Hrvatske, uključujući i Općinu Malinska-Dubašnica.


U fokusu održivost




– Glavni cilj projekta razvoj je zajedničkog turističkog proizvoda utemeljenog na načelima društvene i ekološke održivosti koji istovremeno valorizira, čuva, štiti i promiče bogatu pomorsku baštinu pograničnog područja dviju zemalja, prenio nam je općinski načelnik Kraljić dodavši i da će u okviru budućih aktivnosti svih uključenih partnera projekt Arca Adriatica maksimalno štititi postojeću materijalnu i nematerijalnu pomorsku baštinu te je sustavno koristiti kroz niz mjera usmjerenih razvijanju i oživljavanju zajedničkog turističkog proizvoda.


Što se Općine Malinska-Dubašnica tiče, osnovni i glavni ciljevi projekta bit će usmjereni izgradnji i obogaćenju turističke infrastrukture, uz ostalo i kroz obnovu malih, tradicijskih barki, ali i izgradnju i opremanje Interpretacijskog centra. Uz to, važan dio rezultata provedbe ovog talijansko-hrvatskog europrojekta trebao bi se ogledati i u povećanju broja trajno zaštićenih artefakata pomorske nematerijalne i materijalne baštine (dijelom i kroz izradu baze pomorske baštine), povećanje broja educirane djece i posjetitelja o pomorskim zanatima i vještinama žitelja ovog dijela našeg priobalja, ali i postizanju prepoznatljivosti cijelog obalnog područja kao turističke destinacije.


Dvogodišnje trajanje


Projekt će, doznajemo od njegovih dionika, trajati sve do konca lipnja 2021. godine, a njegov ukupni budžet dosiže 3,1 milijun eura, od kojeg na programe u Općini Malinska-Dubašnica otpada nemalih 374.600 eura. Od ukupno dobivenog iznosa u spomenutoj krčkoj općini s dvije trećine tog iznosa planiraju financirati gradnju Interpretacijskog centra i provedbu programa obnove tradicijskih barki, dok bi ostatak u visini trećine osiguranog novca trebao poslužiti za financiranje plaća odnosno troškova vanjskih suradnika koji će biti angažirani na tom zanimljivom prekograničnom projektu, uglavnom financiranom europskim sredstvima.


Uz Malinsku-Dubašnicu, partneri u ovom projektu su i Primorsko-goranska županija (kao vodeći partner), Turistička zajednica Kvarnera, Ekomuzej Kuća o batani, Općina Tkon kao i talijanske općine Cervia te Cesenatico, Grad San Benedetto del Tronto te talijanske institicija IAMB odnosno Ca’foscari Sveučilišta Venecija.