Susret u organizaciji 'Gromača'

Mala krčka akademija ovisnosti: Mladi pod utjecajem raširene kulture pijenja

Mladen Trinajstić

Kad mladi čovjek, čak i onaj koji inače nije sklon pijenju, u subotu navečer mrtav-pijan sjedne za volan i izazove nesreću u kojoj sam strada ili nekoga ubije, ne možete reći ni da je on alkoholičar, niti da je u korijenu te tragedije alkoholizam, već su to problemi povezani s posljedicama pijenja, kaže prof. Zoričić



KRK Već dulji niz godina iznimno aktivni članovi krčkog Kluba liječenih ovisnika »Gromače« iznova su, po deseti put, svoje redovite cjelogodišnje aktivnosti okrunili organizacijom Male krčke akademije ovisnosti.


Druženje predstavnika brojnih, Gromačama srodnih klubova s područja cijele županije i eminentnih stručnjaka koji su s okupljenim čelnicima i članovima klubova te predstavnicima s tom vrstom djelovanja povezanih institucija, »pretresali« teme ovisnosti i društvenog konteksta u kojem danas djeluju, kao i izazova s kojima se udruženja okrenuta psihosocijalnoj podršci i pomaganju liječenih ovisnika o alkoholu nose, i ovog je puta, u ulozi glavnog predavača, obogatio jedan od najvećih domaćih autoriteta iz domene alkoholizma i ostalih oblika ovisnosti – prof. dr. sc. Zoran Zoričić.


Stručnjak sa zagrebačkog KBC-a Sestara milosrdnica i predsjednik Saveza klubova liječenih ovisnika o alkoholu Hrvatske, u toj je prilici svoje zanimljivo izlaganje posvetio tematici preveniranja konzumacije alkokola kod mladih, ali i motiviranju starijih za liječenje ovisnosti o alkoholu.


Marijan Markič sa zahvalnicom za višegodišnji rad u Gromačama /Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Marijan Markič sa zahvalnicom za višegodišnji rad u Gromačama /Snimio Mladen TRINAJSTIĆ






Radnom dijelu jučerašnjeg, jubilarnog skupa prethodio je kraći, svečani uvod u sklopu kojeg je pokretaču Gromača i Male krčke akademije ovisnosti te dugogodišnjem čelniku tog udruženja – Marijanu Markiču – nova, nedavno ustolična predsjednica krčkog KLO-a Sara Kosić uručila prigodnu plaketu. Bio je to, napomenula je Markičeva nasljednica, simboličan znak zahvalnosti za sve što je on proteklih godina činio na planu preveniranja ovisnosti i organiziranog, klupskog potpomaganja liječenih ovisnika s područja cijelog otoka Krka. Kosić je podsjetila i da je, u sklopu priprema za Malu akademiju ovisnosti, važan i vrijedan dio edukativno-odgojnih nastojanja odrađen i s krčkim osnovcima koji su, osim kroz nastavno obrađivanje tema povezanih s opasnostima konzumacije alkohola, imali priliku obići sjedište tog udruženja te se ondje upoznati s njegovim aktivnostima.



Povezani problemi


O značaju i učincima djelovanja udruga i klubova poput krčkih Gromača koje, istaknuto je, kroz izvaninstitucionalno djelovanje čine iznimno važnu kariku u pružanju potpore liječenim ovisnicima i članovima njihovih obitelji, svaka iz aspekta svoje specijalnosti, istom su prilikom progovorile i psihoterapeutkinja Dolores Prodan i Tatjana Vlah Martinović, diplomirana kriminologinja.


One su tijekom završne radionice moderirale raspravu u sklopu koje su obrađivana nastojanja vraćanja ovisnika o alkoholu na put zdravog i aktivnog života te posebice problematika njihove psihosocijalne reintregracije u lokalnu zajednicu.


Izazovi borbe s alkoholizmom i svim ostalim oblicima ovisnosti i danas su sveprisutni, a ono bez čega je nemoguće na tom planu išta postići, posebice kad su u pitanju mladi, jednako se tiče i odgoja, ali i doprinosa koji u cilju sprečavanja tih pojavnosti moraju dati baš sve društvene strukture, rekao je, među ostalim, prof. dr. Zoričić, napomenuvši da se u suvremenom psihološkom obrađivanju te tematike danas zapravo više i ne govori toliko o alkoholizmu, već o problemima povezanim s pijenjem. Objasnio je da taj koncept obuhvaća znatno širi krug ljudi koji su u kontaktu s alkoholom, ali i problema koji su posljedica pijenja.


Klub liječenih ovisnika Gromače, Gromače, snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Klub liječenih ovisnika Gromače, Gromače, snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Odrasli loš uzor


– Kad mladi čovjek, čak i onaj koji inače uopće nije sklon pijenju, tijekom subotnje večeri mrtav-pijan sjedne za volan i izazove nesreću u kojoj sam strada ili pak ubije nekoga, ne možete reći ni da je on bio alkoholičar, niti da je u korijenu te tragedije alkoholizam. Nesreće takve vrste kojima, nažalost, prečesto svjedočimo, zasigurno spadaju u najteže posljedice poremećaja povezanih s pijenjem, ali same po sebi nisu vezane uz ovisnost o alkoholu – ustvrdio je prof. Zoričić, napomenuvši da u nošenju s izazovima tog tipa znatno veću pažnju treba usmjeriti nastojanju da se utječe na sociokulturni model našeg društva koje karakterizira prilično raširena kultura pijenja, ali i sklonost prihvaćanja, kroz primjere odraslih, čak i poticanja mladih na konzumiranje alkohola.


A njega pak, kao i mnoge druge opijate, mladi zbog »klime« u kojoj odrastaju u pravilu doživljavaju sredstvom dokazivanja svog ulaska u svijet odraslih.


Kao i prethodnih godina, programu je nazočio i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić koji nije propustio ukazati na značaj djelovanja Kluba koji, rekao je, dobrobiti lokalne zajednice doprinosi vraćanjem liječenih ovisnika u krug njenih funkcionalnih i korisnih članova.