Oni znaju kako

Lošinju svjetska nagrada za održivi razvoj u turizmu

P. N.

Najbolju ocjenu Lošinju su donijela tri nezavisna člana komisije, naglasivši da se radi o izuzetno kvalitetnoj viziji dosadašnjeg i budućeg razvoja turizma, a primarni kriteriji bili su doprinos očuvanju prirode, okoliša i kulturne baštine, uključenost zajednice, edukacija i inovacije.



MALI LOŠINJ Otok vitalnosti ove je godine osvojio prestižnu nagradu organizacije Skal, koja već 11 godina dodjeljuje nagrade za održivi razvoj u turizmu. Najbolju ocjenu u kategoriji »gradovi« Lošinju su donijela tri nezavisna člana komisije, naglasivši da se radi o izuzetno kvalitetnoj viziji dosadašnjeg i budućeg razvoja turizma na lošinjskom arhipelagu.


 Primarni kriteriji za vrednovanje bili su doprinos očuvanju prirode i okoliša, očuvanje kulturne baštine, uključenost i prednosti zajednice/destinacije, edukacija, poslovna sposobnost, inovacije. Nagradu je u ime Hrvatske i Lošinja primila Katarina Hauptfeld, predsjednica SKAL club international Kvarner i hrvatska predstavnica u međunarodnom vijeću SKAL-a, tijekom otvorenja 74. svjetskog kongresa SKAL-a, prvi put održanog na kruzeru Carnival Glory, koji je krenuo iz New Yorka. 

Razlozi uspjeha Lošinja leže u pažljivo planiranom upravljanju destinacijom, pri čemu postoji sinergija između grada i turističke zajednice, koji detaljno paze da se razvoj turizma odvija na zadovoljstvo građana i gostiju. Zbog toga je u suradnji s Institutom za turizam, ove godine usvojen Program razvoja održivog turizma Lošinja koji se nadovezuje na već postojeće pozicioniranje »Lošinj-otok vitalnosti«.


Program razvija i podržava dosadašnji rad, zaštitu prirodnih i sociokulturnih resursa te gospodarsku održivost. Glavne smjernice projekta su važnost očuvanja i zaštita bioraznolikosti, razvoj projekta Miomirisi i okusi Lošinja, pozicioniranje Lošinja kao destinacije aromaterapije, cijeli niz tematskih miomirisnih objekata na bazi eteričnih ulja otoka, linija prirodne kozmetičke linije, edukacije, provođenje zdravstvenog turizma, mjerenje kvalitete usluge, ali i očuvanje podmorja i čistoće obale te odgovorno upravljanje morskim resursima, podrška edukacijskom centru Plavi svijet itd. 




U budućnosti su planirana infrastrukturna ulaganja Grada Malog Lošinja, te obnova i dodatna kvaliteta smještaja u postojećim hotelima, kampovima, u privatnom smještaju. Lošinj će u budućnosti naglaske staviti i na uvođenje novog modela upravljanja otpadom i vodom, nastavak poticanja energetske učinkovitosti i ekološki svjesne gradnje turističkih objekta, izgradnju novih parkirališta, brodske veze između manjih mjesta te još cijeli niz programa iz Projekta održivog razvoja do 2020. 


Kako bi dobili cjelovit turistički proizvod, osim opredjeljenja za razvoj održivog turizma i infrastrukturnih ulaganja, Lošinj će razvijati i kulturni, zdravstveni turizam te projekte edukacije. U tom su kontekstu planirani projekti zaštite kulturnog identiteta kroz jačanje svijesti o vrijednostima kulturne baštine Lošinja te revitalizacija Osora kao grada kulture i priprema za dolazak Apoksiomena u palaču Kvarner.    

Eko-klaster i marina


U sklopu projekta gospodarske održivosti provodi se i u isto vrijeme pokušava intenzivirati lanac proizvodnje, prerade i prodaje lokalnih eko proizvoda – Lošinjski eko klaster, produljenje piste Zračne luke Lošinj, otvorenje nove eko marine za nautičare, tematiziranje plaža, uređenje biciklističkih staza i njihovo povezivanje u biciklističku mrežu, dodatno uređenje i opremanje postojećih 280 km pješačkih staza i šetnica na pet otoka arhipelaga te nastavak praćenja stavova posjetitelja i lokalnog stanovništva u turizmu pomoću online anketa, tajnih kupaca i sl.



Skal International je profesionalna međunarodna organizacija svjetskih turističkih lidera iz cijeloga svijeta kojoj je cilj promoviranje globalnog turizma i prijateljstva. Broji oko 18.000 članova u 450 klubova u 90 zemalja diljem svijeta i pridružena je članica UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije) čija je misija promoviranje razvoja odgovornog, održivog i odgovornog turizma.



 – Lošinjski razvoj turizma s kvalitetnim partnerima u destinaciji čini sjajan koncept koji je prepoznat u svijetu. Edukativni programi, uređena komunalna infrastruktura, briga o okolišu, prostorni planovi koji vode brigu o čuvanju prostora, kvalitetan razvoj i planiranje, visoka kvaliteta usluge, kvalitetan razvoj i budućnost destinacije ocijenjeni su visokim ocjenama, a upravo su ti elementi baza za razvoj lošinjskog arhiepelaga u budućnosti, izjavio je Gari Cappelli, malološinjski gradonačelnik.  – Lošinj je odličan primjer kako se upravlja destinacijom, razvijajući jedan sveukupan turistički proizvod, a ujedno poštujući održivi razvoj. Samo takvim upravljanjem turističkim proizvodom postići ćemo željenu konkurentnost, koja je u skladu s najvažnijim resursom kojeg imamo, a to je naš prostor, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin, a zadovoljstvo ne krije ni Meri Matešić, direktorica HTZ-a: – Ova svjetski priznata nagrada dodatna je potvrda pravog puta i upornosti koju su tijekom proteklih godina zajedno iskazali svi turistički djelatnici i osobe uključene u unapređenje i izgradnju turističke ponude ovog predivnog otoka pa od srca čestitam svima na ovom jesenskom daru koji dolazi uistinu na pravo mjesto u kojem je održivi razvoj zapravo stil života, rekla je Matešić, dok Leila Krešić-Jurić, direktorica HGK – Sektora za turizam i član Skal-a dodaje da je ta nagrada potpora daljnjem razvoju otoka, upravo zbog izuzetnog značaja turizma za razvoj i cjelokupno gospodarstvo otoka, kao i za ravnomjerni regionalni razvoj naše zemlje.    

Poticaj ostalima


Uz čestitke lošinjskoj TZ na čelu s direktoricom Đurđicom Šimičić, dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera kaže kako je to nagrada i za cijelu turističku destinaciju Kvarner, pa i za cijelu Hrvatsku. Lošinj je i primjer svima, ali i ponos Kvarnera, zaključila je Živadinov, a zadovoljstvo ne kriju ni u Institutu za turizam. – Institut je izuzetno ponosan što je imao priliku svoja znanja o održivom razvoju turizma uspješno prenijeti na razvoj otoka Lošinja.


Uvjereni smo da je Lošinj izabrao pravi put koji će mu omogućiti da zadrži svu svoju ljepotu, istovremeno se razvijajući kao konkurentna turistička destinacija. Ova je nagrada poticaj Gradu i turističkom gospodarstvu Lošinja u cjelini, kao i Institutu za turizam, da ustraju i usavršavaju se u razvoju održivog i odgovornog turizma, izjavila je dr.sc. Sanda Čorak, ravnateljica Instituta za turizam te nastavila: – Isto tako, ova nagrada dodatna je potvrda opravdanosti ulaganja u razvoj destinacijskog menadžmenta i strateško upravljanje destinacijom. Upravo zato vjerujem da će iskustvo Lošinja biti pozitivan primjer i poticaj drugim hrvatskim gradovima da djeluju u istom smjeru. 


– Za Turističku zajednicu ovo je trenutak kada dobivamo profesionalnu potporu i poticaj za rad i smjer kojim vodimo naš turizam. Razvijamo sinergiju, destinacijski menadžment, inovacije i kreativnost, odgovorno upravljamo destinacijom. Velika je to čast, kao i odgovornost za provedbu budućih projekata, zaključila je direktorica TZG Đurđica Šimičić.