Projekt "Jadran"

Lošinj finalizira kanalizaciju za destinaciju 21. stoljeća

Slađana Vignjević

Riječ je o velikom projektu zaštite onečišćenja voda u priobalnom području Lošinja koji se financira zajedničkim snagama Svjetske banke (50 posto), Hrvatskih voda (7 posto), Proračuna Republike Hrvatske (24 posto) i lokalnog komunalnog društva (19 posto)

MALI LOŠINJ  Radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u predjelu Kijac u Malom Lošinju u punom su jeku. Vrijednost investicije je 30 milijuna kuna, a zahvat je dio projekta »Jadran«. Riječ je o velikom projektu zaštite onečišćenja voda u priobalnom području Grada Malog Lošinja za kojeg je još 2009. godine potpisan Ugovor o podzajmu između Hrvatskih voda, Grada Malog Lošinja i tadašnjeg komunalnog društva Vodovod i čistoća Cres-Mali Lošinj d.o.o., a temeljem Ugovora kojeg su potpisale Republika Hrvatska i Međunarodna banka za obnovu i razvoj na ukupnih 60 milijuna eura.   

– Projekt Jadran u Malom Lošinju odnosi se na tri projekta, kanalizacijski podsustav Poljana-Škverić, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda »Kijac« i kanalizacijski podsustav Velopin-Priko, čija je ukupna procijenjena vrijednost 50 milijuna kuna. Izvedenim sustavima postiglo se čišćenje kompletne uvale Mali Lošinj od otpadnih voda, pojašnjava pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Malog Lošinja Tanja Jović.


  


Mikrosito


Radove na Kijcu izvodi zajednica ponuditelja, GPP Mikić iz Omišlja, Koneko (Ostrava-Češka) i HST Hydrosystemy (Teplice-Češka), dok je nadzor nad izgradnjom povjeren je WYG Internationalu.   

U prvoj fazi, započetoj sredinom rujna, gradi se prvi stupanj pročišćavanja uz pripremu drugog stupnja.




   – Konkretnije, prvi stupanj je mehaničko pročišćavanje otpadnih voda projektirano na 30.000 ES. Sva dosad izgrađena kanalizacija naselja Mali Lošinj zajedno, bit će spojena na pročišćivač s konačnom obradom kroz mikrosito veličine 0,5×0,5mm. Otpadne tvari koje nastaju kao nusprodukt kompaktirat će se nakon stabilizacije i dezinfekcije vapnom. Tako pročišćena voda odlazi u postojeći dozažni bazen i podmorskim ispustom u more. Pritom će se postojeći podmorski ispust, koji je sada udaljen 500 metara od obale i na dubini od 69 metara, produžiti na 900 metara od obale te postaviti na dubini od 70 metara, kaže Tanja Jović napominjući da su radovi na uređaju Kijca posljednji ugovor koji će se realizirati u okviru projekta Jadran. Izgradnja mora biti dovršena u roku od 11 mjeseci, uz probni rad od četiri mjeseca. Izgradit će se i pristupna prometnica duljine 270 metara.



Osim ispunjavanja strogih zakonskih obveza, izgradnja uređaja za pročiščavanje ujedno znači održivi razvoj područja Grada Malog Lošinja s osnove zaštite okoliša. To je velika vrijednost i doprinos turističkoj djelatnosti, zaključuje Tanja Jović, pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Malog Lošinja.



  


Doprinos građana


– Svi navedeni projekti realiziraju se stoga što je Grad Mali Lošinj uspio udovoljiti uvjetima Europske banke za obnovu i razvoj i putem Vlade Republike Hrvatske i nadležnih tijela financirati ove projekte. Kredit Svjetske banke pokriva 50 posto, Hrvatske vode financiraju 7 posto, iz Proračuna Republike Hrvatske pokrit će se 24 posto troškova, a komunalno društvo participira s 19 posto, kaže pročelnica i dodaje da se upravo sredstvima naknade za razvoj koju svaki građanin Malog Lošinja izdvaja u iznosu 2,33 kn/m3 po utrošku vode, zatvorila financijska konstrukcija.


   – To se pokazalo izuzetno korisnim jer je novim Zakonom o vodama koji se bazira na direktivama EU propisana izgradnja sustava za pročišćavanje otpadnih voda, a s obzirom na veličinu područja i broj stanovnika, za naselje Mali Lošinj obvezni smo do 2020. godine izgraditi i drugi, biološki stupanj pročišćavanja, rekla je Tanja Jović.