Za sve ukuse

Ljeto u Puntu: Čak stotinjak manifestacija za srce sezone

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Idući nam tjedni donose zahuktavanje onih feštarskih zbivanja kojima smo, po već uhodanom rasporedu, načičkali dane i noći ovog ljeta – kaže Branko Karabaić, direktor TU TZO-a Punat



PUNAT – Nakon što je, i uz promjenjive te (pre)često kišne vremenske neprilike na području Punta zaključen onaj predsezonski dio programa iza kojih organizacijski stoji Turistička zajednica Općine Punat, u tom je krčkom mjestu sve spremno za nastavak kuturnog te glazbenog, sportskog i gastronomskog ispunjavanja vremena žitelja i posjetitelja. Da je pripremljen bogat i šarolik program, potvrdio nam je jučer direktor TU TZO-a Punat Branko Karabaić, predstavivši nam da ovosezonski hodogram zbivanja čini čak stotinjak manifestacija, dijelom tradicionalnih događanja, ali i podulji niz onih novih.


– Nakon svibnja koji je u nas već tradicionalno ispunjen sportom i gastronomijom, idući nam tjedni donose i zahuktavanje onih feštarskih zbivanja kojima smo, po već uhodanom rasporedu, načičkali dane i noći u ljetnom dijelu godine – kaže nam Karabaić, podsjetivši nas da će Punat 19. lipnja biti domaćin MIK-ovoj karavani koja će ondje zastati, zasvirati i zapjevati na Trgu zahvalnosti.


Folklor i klape


U ljetu pred nama puntarska svakodnevica bit će obogaćena i nizom izložbi, dio kojih je već održan ili se upravo odvija u galeriji Toš, prostoru u kojem će se i ovog ljeta događati i dobar dio kulturnih, pa i edukacijskih zbivanja. Najavljujući nam i nabrajajući folklorne i klapske večeri, prvi čovjek puntarskog turizma nije zaboravio spomenuti i nastup Prvih riječkih mažoretkinja koje će potkraj lipnja dobiti prigodu nastupiti na obalnom trgu. Karabaić nam je predstavio i da će u prvoj u nizu ovoljetnih novosti – programu »Blues & Jazz na Placi« Puntari i njihovi gosti imati prigode uživati tijekom posljednje večeri lipnja. Tad će se na tom slikovitom prostoru jazz izvedbama predstaviti Tamara Obrovac i njen Trans Histria Quartet te Edi East Trans.


Početkom srpnja ljubitelje dobre glazbe i zabave očekuje i novo izdanje Velvet Festivala (na prostoru Beach bara Medane), a u sklopu znatno obogaćenog programa klasične glazbe priliku za predstavljanje dobit će i polaznici ljetne škole gitare Glazbene škole Karlovac.– Jedno od središnjih, tradicionalnih ovoljetnih događanja ostaju i naše Puntarske noći koje će 12. i 13. srpnja u Punat dovesti ABBA revival band, Xfinity bend, kao i skupinu Dalmatino. Tradicionalna i nezaobilazna je i naša Krajanska noć koju će Stara Baška ugostiti po 11. put i u sklopu koje će se s bine na obali, nakon tko zna koliko godina izbivanja s krčkih pozornica, predstaviti veliki Krunoslav Kićo Slabinac – nastavlja direktor puntarskog TZ-a.

Škola pjevanja




– Jedan od noviteta ovoljetnog programa, u dijelu koji se tiče ozbiljne glazbe, događanja su iza kojih stoji naš dugogodišnji sezonski sumještanin Ladislav Vrgoč, prvak osječke opere. On se ovog ljeta posvetio organizaciji i vođenju Ljetne škole solo pjevanja koja će se od 22. do 28. srpnja održavati u Tošu. Vrgoč će također biti sudionik i Festivala klasične glazbe »Klasika na Košljunu« koji će se održati potkraj kolovoza. Slijed zbivanja uključuje i 2. po redu Slovensku noć u kojoj će 26. srpnja na Trgu zahvalnosti nastupiti Calypso bend & DJ Johhny »Petkova Pumpa«. Potom, početkom kolovoza čekaju nas i 61. po redu Ribarski dani, pučka fešta koju će u dvije noći u glazbenom smislu »pokriti« Koktelsi, Damir Kedžo i skupina Insula.


Od poznatih estradnih imena koja će »proći« Puntom treba spomenuti i poznati mariachi band Los Caballeros, ali i skupine Belfast Food, Whiteheadse, grupe One Dread i Ljetno kino te DJ-a Sasshu i Jed’s Becker quartet koji će svi činiti line-up trodnevnog »Punat craft beer festivala«, manifestacije koja je na Trgu zahvalnosti zacrtana za sredinu kolovoza. Svoje dane i sportska natjecanja imat će i naši jedriličari, ali i šahisti – zaključio je Karabić, napomenuvši da je sve spomenuto zapravo samo kap u moru zbivanja kojima će u Puntu biti slavljeno ljeto koje će sad već tradicionalnim koncertnim nastupom kojim se Puntari opraštaju od tog godišnjeg doba, ovog puta zaključiti popularni Jole i Supercover band. Oni će pak biti nositelji glazbenog dijela koncertnog programa »Ovo je naše vrijeme« koji je predviđen za 30. kolovoza.