448. godišnjica

Krk obilježava Lepantsku bitku: Na galiji ‘Cristo Ressussitato’ lomili Osmanlije

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Projekt »Od Kotora do Krka: Ivan Volarić–Piturić« bit će predstavljen 6. listopada, a dan kasnije će osim šetnje do kapelice sv. Nikole biti održano i predavanje o galiji »Cristo Ressussitato«



KRK – Krčka proslava 448. godišnjice Lepantske bitke koju, s obzirom na to da su i brojni otočani u njoj sudjelovali, Centar za kulturu Grada Krka već dulji niz godina ne propušta obilježavati, ove će godine započeti u nedjelju, 6. listopada, predstavljanjem izložbe »Crkveni motivi Ivana Volarića«.


Kako saznajemo od Maje Parentić, ravnateljice krčke kulturne ustanove koja je organizator programa posvećenih čuvanju sjećanja na jednu od najvećih pomorskih bitaka u povijesti tijekom koje su Krčani pobjedi flote Svete lige nad Osmanlijskim pomorskim snagama doprinos dali boreći se na krčkoj galiji »Cristo Ressussitato«, ovogodišnja višednevna manifestacija posvećena tom događaju kreće okupljanjem Krčana na izložbi koja je već neko vrijeme postavljena crkvi sv. Kvirina, današnjoj Katedralnoj riznici.


Biskupija Krk, kao organizator izlaganja i predstavljanja radova Ivana Volarića–Piturića, domaćeg slikara i dekoratera iz prve polovine 20. stoljeća spomenutim je događanjem osvijetlila donedavna slabo poznati opus tog vrijednog i plodonosnog umjetnika koji je ukrasio mnoge otočne, ali i crkve u Splitu, Dubrovniku te Boki kotorskoj, lokalitetu kojeg s Krkom povezuje slična priča o sudjelovanju tamošnjih pomoraca u Lepantskoj bitci.


Centralni sadržaj




Predstavljanje ovog postava i više je nego prigodan uvod u centralni sadržaj proslave, napominju predstavnici Centra za kulturu, najavljujući da će nastavak višegodišnje suradnje te institucije i kotorskog Pomorskog muzeja Crne Gore u galeriju Decumanus tim povodom dovesti izložbeno-istraživački projekt »Od Kotora do Krka: Ivan Volarić–Piturić«, također posvećen predstavljanju ostavštine slikarskog majstora čije je stvaralaštvo, pokazalo se, potaknulo razvijanje kulturne suradnje dvaju jadranskih povijesnih, ali i turističkih bisera.


Tako će u Krku u ovoj prigodi, u sklopu programa »Štorija o galiji Cristo Ressussitato« biti predstavljena Volarićeva bokeljska djela – portreti tamošnjih uglednika (iz fundusa Pomorskog muzeja Crne Gore i palače Vrakjen), sakralne kompozicije iz kapele Biskupije Kotor i crkve Gospe od Snijega u Škaljarima te jedan dobro dokumentiran arhitektonsko-dekorativno-slikarski projekt – ikonostas iz crkve sv. Save u Morinju, zajedno s litijskom ikonom Silazak Sv. Duha na apostole.



Istraživanje i valorizacija Volarićevog nasljeđa s područja Boke kotorske, za potrebe krčke izložbe koja će biti postavljena u Decumanusu, povjereno je višoj kustosici Pomorskog muzeja Crne Gore, mr. sc. Radojki Abramović, kustosici Muzeja grada Perasta mr. sc. Mariji Mihaliček te arhitektici i višoj konzervatorici, mr. sc. Zorici Čubrović, najavila je ravnateljica Parentić. Po otvorenju izložbe koju bi svojim glazbenim izvedbama trebali obogatiti gitaristi David Savčić i Teo Mandžuka, na gradskoj će rivi biti priređen i koncertni nastup hrvatskog tenora Marka Škugora.


Nepoznate činjenice


Drugi dan programa posvećenog Lepantskoj bitci i spomenu na krčku galiju, u ponedjeljak, 7. listopada, osim organizirane skupine jutarnje šetnje do kapelice sv. Nikole na Biski, inače zavjetne kapelice obitelji Čikuta, donijet će i predavanje dr. sc. Slavena Bertoše, profesora povijesti sa Sveučilišta u Puli.


On će otočanima i njihovim gostima okupljenima u gradskoj vijećnici održati predavanje o galiji »Cristo Ressussitato«, predstaviti mnoge do sad nepoznate činjenice o tom brodu i spomenutom segmentu krčke povijesti kojeg navedeni povjesničar dogodine planira predstaviti u svojoj novoj knjizi.



Program obilježavanja ovog povijesno iznimno važnog događaja zaključit će misno slavlje za sve poginule u tom pomorskom boju, a koje će, po ustaljenom običaju, biti služeno u krčkoj katedrali na sam dan te bitke – u ponedjeljak, 7. listopada.


Treba reći i da će od 4. pa do 8. listopada, uz grob soprakomita Ljudevita Čikute, zapovjednika krčke galije (smješten u samom središtu krčke biskupijske prvostolnice, op.a.) biti postavljen informativni pano s višejezičnim tekstovima o povijesti krčke galije i životu njenog ondje ukopanog zapovjednika.