Potpisan ugovor

Kreću radovi u gradskoj jezgri Cresa

Slavica Bakić

Riječ je o Ribarskoj ulici, koja se uređuje kao dio projekta obnove Palače Moise, dijelu Zagrada i Ulici Giovani Moise. Vrijednost radova, koji će trajati 90 dana, iznosi više od tri milijuna kuna



CRES Sljedeći tjedan radnici tvrtke Gradex počinju rekonstrukciju kompletne infrastrukture i uređenja partera u ulicama od Creskog muzeja do Palače Moise. Riječ je o Ribarskoj ulici, dijelu Zagrada i Ulici Giovani Moise. Vrijednost ove investicije s PDV-om je 3.157.603,88 kuna, a ugovor o poslu s Zlatkom Jagarčecom, direktorom Gradexa, tvrtkom koja je na objedinjenoj javnoj nabavi dala najpovoljniju ponudu, potpisali su gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako i član uprave tvrtke Vodoopskrba i odvodnja Cres-Lošinj Neven Kruljac. Obaveza Grada Cresa u ovoj investiciji je 846.397,13 kuna, a ostatak radova odnosi se na Vodoopskrbu i odvodnju i HEP, koji će naknadno potpisati ovaj ugovor. Rok za izvođenje radova je 90 dana.


– Uređenjem ovih ulica još će jedan dio stare gradske jezgre zasjati novim sjajem, a ujedno će se urediti kompletna podzemna infrastruktura te nova oborinska kanalizacija jer oborinske vode sad u tim ulicama predstavljaju veliki problem kod obilnih kiša, kažu u Gradu Cresu. Kako je nedavno za Novi list izjavio creski gradonačelnik Kristijan Jurjako, Ribarska ulica, za koju su inicijalna sredstva osigurana rebalansom za 2017. godinu i to tek u drugom pokušaju, uređuje se kao dio projekta obnove Palače Moise, ali ne samo zbog toga nego i zbog revitalizacije stare gradske jezgre.


– Ulica se ne uređuje neplanirano, već je dinamikom radova bilo predviđeno da se to radi upravo sada. Nije se moglo raditi dok je oko zgrade bila postavljena skela i dok se ne sruši dogradnja s prednje strane zgrade, kazao je tada Jurjako. Projekt obnove Palače Moise počeo je još 2003. godine upisom zgrade na listu prioritetnih intervencija. Pripremni radovi za obnovu otvoreni su 2008. godine, a 2010. je potpisan sporazum o namjeni građevine između Grada Cresa i Sveučilišta u Rijeci – dogovoreno je da će se u Palači Moise smjestiti sveučilišni istraživački centar i centar za cjeloživotno učenje s nizom sadržaja. Projekt ukupne vrijednosti 4,15 milijuna eura većim dijelom financira se iz fondova Europske unije, iz kojih je osigurano 3,5 milijuna eura.