Kiša otjerala turiste

Krčki prometni kolaps: Kolona prema kopnu jučer na trenutke bila duga i 25 kilometara!

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Neprekinuta kolona od Omišlja tijekom podneva sezala je čak do grada Krka, gdje su se vozači uključivali  doslovce s parkinga. Cestovna infrastruktura teško apsorbira višestruko veći broj vozila, a jučer je zagušenju dodatno kumovala kiša koja je dio turista otjerala, a one tek pristigle natjerala da krenu u istraživanje otoka i – zapnu u koloni



KRK  Kako izgleda kad krčku cestovnu infrastrukturu projektiranu i dimenzioniranu za vozila njegovih nešto manje od 20 tisuća stalnih stanovnika zaposjedne i zaguši višestruko veći broj prometala svih vrsta, boja i oblika, mogli su se uvjeriti deseci tisuća nesretnika koji su se tijekom jučerašnjeg dana morali, ili htjeli, »provozati« nekom od dionica najvažnije i najprometnije krčke prometnice – državne ceste D102.


Prometna žila kucavica koja Krčki most na sjeveru Bodulije spaja s njenom »završnom točkom« – Baškom, smještenom na jugoistočnom dijelu najturističkijeg otoka na Jadranu, jučer je doslovno pucala po šavovima, a prometno zagušenje i neprekinuta kolona od Omišlja je tijekom podneva sezala do samoga grada Krka i njegovih gradskih ulica odakle su se vozači, doslovce sa samog parkinga, s više ili manje uspjeha priključivali kolonama kojima kao da nije bilo kraja.


Zagušena oba smjera


Situacije poput jučerašnje u kojima se, bez pretjerivanja, može reći da je prometni sustav otoka doslovce kolabirao, nisu rijetkost, posebice ne u vikendima u srcu sezone kad se, u udarnim satima  odlaska s ljetovanja, gotovo pa u pravilu stvore izlazne kolone koje od obližnjeg »kopnenog« rotora lociranog uz Jadransku magistralu, nerijetko sežu sve do 18 km udaljene Malinske.




Jučerašnjem prijepodnevu posebnost je tako, osim činjenice da je kaos nastao u radnom danu, dala i činjenica da su se rekordno duge »kobasice vozila«  stvarale ne samo od onih koji su odlazili, već i onih na Krk tek pristiglih posjetitelja koji su tmurni i kišni ponedjeljak, prema svemu sudeći, odlučili provesti u razgledavanju tog turizmu okrenutog kvarnerskog otoka.


 – Situacija poput ove, nažalost, nije novost niti iznenađenje i već je zapravo možemo anticipirati svaki put kad se u srcu sezone »poklopi« nekoliko okolnosti, ocijenio je, komentirajući jučerašnje stanje u otočnom prometu, načelnik Policijske postaje Krk Dejan Hriljac. Vikendi u kojima se obično događaju smjene gostiju ili pak kišni i za odlazak na plažu nepogodni dani u turističkoj špici, jednostavno su oni dani kad je, svima koji baš ne trebaju krenuti na put, preporučljivije da se okane vožnje krčkim cestama i to stoga što je i bez nekih izvanrednih situacija, odnosno prometnih akcidenata, izgledno da će doći do formiranja dugih kolona i »čepova«, već zbog samog broja vozila – nastavlja Hriljac.


Nigdje ni parkinga


S obzirom na podatak da na Krku u ovim trenucima boravi preko stotinu tisuća mahom motoriziranih ljudi – što turista, što vikendaša ili pak domaćih stanovnika, za očekivati je da će na prometnicama povremeno dolaziti do ovakvih situacija, koliko god se nadležne interventne službe trudile osigurati protočnost prometa, posebice na onim najopterećenijim dionicama i njihovim križanjima, ustvrdio je čelnik PP-a Krk, dodajući da u takvim okolnostima niti policajac razmješten na svakom krčkom raskrižju ne bi mogao bitnije ubrzati promet.


Stvar je u konfiguraciji terena, dimenzijama samih prometnica i ponajviše – u broju vozila koja se ovih dana njima kreću, konstatiraju krčki policajci, ilustrirajući trenutni prometni »presing« podatkom da se prosječni dnevni promet ovih dana na otoku Krku može mjeriti s prometom kakav se ostvaruje na nekim od najfrekventnijih dionica mreže hrvatskih autocesta.



Najveći prometni »problem« otoka Krka njegova je prometnica s dva traka (po jednim u svakom smjeru). Iako ta nedavno obnovljena i uređena cesta tijekom 99 posto dana u godini osigurava razmjerno brz, siguran i protočan promet, u sezonskim situacijama poput jučerašnje povremeno dolazi do situacija u kojima postaje očito da ta prometnica jednostavno ne može prihvatiti količinu vozila koja se njome kreću ili, bolje rečeno, koja bi se njome htjela kretati. Na dijelu državne ceste D102 u blizini Krčkog mosta prosječan je godišnji dnevni promet u 2014. godini tako dosezao brojku od 9.238 vozila, dok je za trajanja sezone dnevni prosjek »skakao« i do brojke od 19.664 vozila. Tek neznatno veći prosjek istovremeno je bilježen na autocesti A1, kod čvora Šibenik, gdje se u istom razdoblju autocestom punog profila dnevno kretala 21 tisuća vozila!



Baš poput onih koji su, umjesto ljepota zakutaka skrovitih otočnih mjestašaca, jučer iz svojih zaustavljenih vozila mogli tek razgledavati ljepote šuma i makije uz samu cestu, razloga za frustraciju imali su i svi koji su se u krčkim turističkim središtima dali u potragu za slobodnim parkirnim mjestom.


I na tom je planu situacija bila slična onoj cestovnoj, što i ne čudi s obzirom na nesrazmjer broja vozila i raspoloživih parkirališnih površina kojih ni u jednom krčkom mjestu ni izbliza nema toliko da bi mogao pokriti potrebe u ovakvim (kišno)sezonskim danima.