Zbrinjavanje opasnih kemikalija

Krčani ministru poklonili gas masku: Dina u listopadu postaje “crna točka”

Marinko Glavan

Mirela Ahmetović i Slaven Dobrović, Foto: D. LOVROVIĆ

Mirela Ahmetović i Slaven Dobrović, Foto: D. LOVROVIĆ

Budući da država ne brine o zdravlju stanovnika otoka Krka, mi brinemo o zdravlju ministra, pa smo mu donijeli masku, da je može koristiti prilikom idućeg posjeta otoku Krku, da ne bude izložen kancerogenim tvarima, rekla je Ahmetović



ZAGREB Dina Petrokemija u listopadu će biti proglašena crnom točkom, nakon čega će biti provedena sanacija opasnih tvari zaostalih u postrojenjima nakon gašenja poslovanja. Dogovorili su to načelnici krčkih općina, na sastanku s ministrom zaštite okoliša Slavenom Dobrovićem.


Krčani su u Zagreb, podsjećamo, krenuli samoinicijativno, nakon što je 24. travnja istekao rok koji su ministru dali za donošenje odluke o sanaciji opasnog otpada u Dina petrokemiji, što je zakonska obaveza Ministarstva.


Već idućeg tjedna u Dina petrokemiju stići će predstavnici ministarstva koji će, prema dogovoru, zajedno sa stručnjacima, predstavnicima vatrogasaca, odnosno MUP-a, te predstavnicima otočnih jedinica lokalne samouprave utvrditi mjere zaštite koje će se provoditi do početka sanacije, među ostalim košenje trave koja predstavlja rizik od požara, zamjenu problematičnih ventila i druge, koje bi trebale osigurati da ne dođe do ekološkog incidenta do “prave” sanacije.




Što se tiče kemikalija u Dini, posebno vinilklorid monomera(VCM) i amonijaka, koje su još prije dvije godine proglašene opasnim otpadom, ministar je nakon sastanka inzistirao da je riječ o opasnim kemikalijama, od kojih bi dio mogao biti zbrinut na način da se iskoriste kao procesna sirovina.


Naša dužnost je nastojati da ih upotrijebimo negdje drugdje, kao što je učinjeno s klorom, koji je iskorišten u kutinskoj petrokemiji.


Idući tjedan u Dinu odlazi radna grupa, koja će utvrditi mjere zaštite, a svi skupa moramo utvrditi tijek sanacije, kako bi mogli rapisati naječaj za zbrinjavanje kemikalija, rekao je Dobrović.


Foto: D. LOVROVIĆ


Foto: D. LOVROVIĆ



Omišaljska načelnica Mirela Ahmetović sastanak je ocijenila konstruktivnim, istaknuvši kako se ministar obvezao do kraja idućeg tjedna poslati precizan hodogram svih aktivnosti na zbrinjavanju opasnih tvari iz Dine.


– Samu odluku o zbrinjavanju očekujemo u listopadu, nakon proglašenja Dine crnom točkom. Posve je jasno da je ovdje riječ o opasnom otpadu, kao i to da je država dužna zbrinuti ga, rekla je Ahmetović. 


Krčki načelnici ministru su na početku satstanka uručili prigodan poklon – gas masku.


– Budući da država ne brine o zdravlju stanovnika otoka Krka, mi brinemo o zdravlju ministra, pa smo mu donijeli masku, da je može koristiti prilikom idućeg posjeta otoku Krku, da ne bude izložen kancerogenim tvarima, rekla je Ahmetović.