Po 29. put

Koliko talenta na jednom mjestu: Krk i ovog ljeta domaćin Kampa mladih informatičara Hrvatske

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Mladi informatičari i programeri će ovdje sve do 29. lipnja učiti unutar niza radionica, obveznih i izbornih – prenio nam je čelnik Kluba informatičara otoka Krka, krčki profesor Boris Bolšec



KRK – Krk je i ove godine, odmah po završetku školske godine, postao okupljalište najdarovitijih i najuspješnijih mladih informatičara. I ovoga ljeta, 29. put za redom, krčka škola »Fran Krsto Frankopan« domaćin je Kampa mladih informatičara Hrvatske – događanja iza kojeg organizacijski stoji Hrvatski savez informatičara i koje već skoro puna tri desetljeća pridonosi širenju informatičarskih znanja, vještina i vidika ponajboljih osnovaca i srednjoškolaca iz cijele Hrvatske.


Višednevno okupljanje, rad i druženje mladih kompjutoraša, doznajemo od predstavnika suorganizatora te ujedno i domaćina tog Kampa – članova Kluba informatičara otoka Krka i krčke osnovne škole – odvija se pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Krka.


– Mladi informatičari i programeri će ovdje sve do 29. lipnja imati priliku učiti unutar niza radionica, dijelom obveznih, a dijelom i izbornih – prenio nam je čelnik Kluba informatičara otoka Krka, krčki profesor Boris Bolšec. Napomenuo je i da će se na radionicama, a sukladno interesima samih polaznika, svakodnevno raditi i vježbati, ali i da pritom neće biti zaboravljeno niti slobodno vrijeme polaznika koji će u gradu Krku imati vremena i za guštanje u čarima ljeta provedenog u dobrom društvu.


Pripreme za smotre




Uz učenike pozvane temeljem nedavno zaključenog natječaja, Kampu su se i ovog puta priključili i nadareni mladi informatičari iz udruga koje djeluju pod kapom HSIN-a kao i zainteresirani osnovci i srednjoškolci, ali i njihovi profesori s otoka Krka i cijele Županije. Primarne zadaće ovog edukacijskog programa, napominju organizatori, stjecanje je znanja i vještina iz različitih područja informatike, s posebnim naglaskom na programiranje, a sve da bi se polaznici što bolje pripremili za nadolazeća školska, županijska i državna natjecanja, informatičke olimpijade te ostale domaće i međunarodne natjecateljske smotre. Kamp je ujedno prilika i za dodatno obrazovanje nadarenih informatičara osnovnih i srednjih škola u segmentima informatike, programiranja, pa i robotike u obličju i opsegu koji nadilazi redovne nastavne programe.


– Kao i do sad, Kamp se odvija u učionicama krčke škole, a njegovim sudionicima ponuđene su radionice koje obuhvaćaju Logo, Python, odnosno uvod u algoritme, potom još i C/C++/STL, algoritme za osnovnoškolce i srednjoškolce, ali i izborne programe koji podrazumijevaju HTML/PHP, WordPress, osnove robotike, Linux, Android aplikacije, objektno orijentirano programiranje, BBC micro:bit te izradu grafičkih aplikacija – nabraja nam prof. Bolšec.


Nastup na olimpijadi


Uza sve to, organizirat će se i niz zanimljivih predavanja, ali i brojni drugi sadržaji koje će voditi stručni suradnici HSIN-a, uspješni mladi informatičari i nosioci olimpijskih informatičkih medalja te članovi Kluba informatičara otoka Krka.


Prema posebnom programu, u vrijeme trajanja Kampa u Krku će se narednih dana pripremati i članovi hrvatske osnovnoškolske informatičke reprezentacije koju ovog ljeta očekuje nastup na 3. Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi (EJOI 2019.) koja se koncem kolovoza priređuje u Mariboru. Uz njih, i naši srednjoškolski informatičarski reprezentativci iskoristit će Kamp za pripreme za svoj nastup na 26. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI 2019.) koja će se u Bratislavi održati od 23. do 29. srpnja. Osim za taj nastup, članovi nacionalne informatičke reprezentacije srednjoškolaca boravak u Krku koriste i za finalno »tesanje« svojih znanja za nastup na 31. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI 2019.) koja će se ovog ljeta održati u azerbajdžanskom Bakuu.


Prilika za učenje


Ovih dana u Krku boravi 50-ak ponajboljih mladih informatičara iz svih dijelova Hrvatske, osnovaca i srednjoškolaca, ali i mnoštvo iskusnih predavača i mentora uz koje mladi uistinu imaju što naučiti, rekao je prof. Bolšec.


– A jedna od za krčke osnovce i srednjoškolce velikih prednosti i prilika ovog događanja jest i to što, kao domaćini, uz pomoć i podršku naših lokalnih samouprava stječemo pravo da u programe Kampa uključimo još toliko naših najdarovitijih mladih informatičarki i informatičara iz svih škola s otoka Krka – zaključio je naš sugovornik, ocijenivši to idealnom prilikom da radeći s najboljima i sami mladi Boduli nauče mnoštvo korisnih programerskih znanja i vještina.