494. izdanje

KRČKI SAJAM Šušur na rivi do dugo u noć: Lovrečeva privukla ”pola svijeta” na ulice Krka

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Krčki sajam ulice i trgove staroga grada puni štandovima sa šarolikom ponudom kvalitetnih autohtonih proizvoda, izvođačkim punktovima, ali i nizom posjetiteljima prilagođenih radionica. Šušur je ovih dana premrežio i gradsku rivu na kojoj se odvija glavnina glazbenog dijela programa

KRK Grad Krk ovih dana živi svoju najveću i najposjećeniju manifestaciju – trodnevni Krčki sajam iliti Lovrečevu koja, i u svom 494. izdanju, ulice i trgove staroga grada puni štandovima sa šarolikom ponudom kvalitetnih autohtonih proizvoda, izvođačkim punktovima, ali i nizom ljetnim posjetiteljima prilagođenih radionica. Šušur je ovih dana premrežio i gradsku rivu na kojoj se, po običaju, odvija glavnina glazbenog dijela programa, koncertni nastupi koji traju do kasno u noć.I ovogodišnji Krčki sajam, po već uhodanom i uobičajenom rasporedu, krenuo je uz bubnjanje i kostimiranu povorku kojom su, obišavši sve dijelove starogradske jezgre, na slikoviti trg Kamplin Krčane i posjetitelje tog turističkog grada »povukli« članovi udruge Krčki knezovi Frankopani, ali i njihovi prijatelji i gosti, u program manifestacije također uključeni članovi više povijesnih skupina, među kojima i Gradske straže Bakar, Reda Svetog Vida i Kluba prijatelja Grada Trsata.

Krčki sajam / foto M. Trinajstić


Krčki sajam / foto M. Trinajstić



Uvodna ceremonija


Svi predvođeni knezom Mikulom IV Frankopanom, kojeg već dulji niz godina utjelovljuje neumorni Petar Kopanica, kostimirani su sudionici svečanog djela programa otvorenja pod zidinama Frankopanskog kaštela i pred objektivima kamera brojnih turista odradili kraći formalni dio uvodne ceremonije u sklopu je knez Mikula IV svom »slijedniku«, današnjem gradonačelniku Dariju Vasiliću, uručio povelju kojom je simbolično »označena« 900. obljetnica prvog spomena te znamenite plemenitaške obitelji, a koja se mnoštvom događanja i proslava na Boduliji obilježava tijekom cijele ove godine.




Krčki sajam / Foto M. Trinajstić


Krčki sajam / Foto M. Trinajstić



Od srijede kad je Krčki sajam započeo, pa do danas, kad će ta dugovječna manifestacija biti zaključena, na Kamplinu se odvijaju srednjevjekovljem obojani programi, ali i upriličuju radionice u sklopu kojih lokalni kreativci sve zainteresirane, velike i male posjetitelje Krka, upoznaju s vještinama filcanja vune, izrade baraka od naplavina, lutkica od kukuruznog lišća i lovorovih vjenčića.


Cjelonoćna zabava


Uz glazbenike koji izvode srednjevjekovnu glazbu, a koji su, prikladno ambijentu, svoje nastupe koncentrirali na Kamplin, svoje mjesto pod sajmenim suncem i ove su godine dobili i članovi brojnih lokalnih glazbenih i folklornih udruga, članovi i članice krčkih klapa, dječjih zborova, KUD-ova, ali i limenjaci kojima je na tri dana bila prepuštena Vela Placa.


Krčki sajam / Foto M. Trinajstić


Krčki sajam / Foto M. Trinajstić



Prepuna krčka riva, kao mjesto dobre, cjelonoćne zabave proteklih je dana pak poskakivala u ritmovima grupa Xfinity, Grapevine Babies, Open Road, ali i Željka Bebeka te Songkillersa. Ono što, u noćašnjoj, posljednjoj glazbenoj epizodi 494. Krčkog sajma još čeka posjetitelje tog otočnog grada i njegova sajma nastupi su Super Cover Banda, Eni i Vjeka, a naposljetku i koncert Nine Badrić. Točno u ponoć, u noći kad bi nebo nad otokom trebala uljepšati meteorska kiša znana i kao »suze svetog Lovre«, Krčani će tom astronomskom spektaklu pripomoći svojim nebeskim glazbenim vatrometom.


Krčki sajam / Foto M. Trinajstić


Krčki sajam / Foto M. Trinajstić