Salvia Aurea

Jure Fabijanić iz Kolana ima najbolji med od kadulje

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Dobitnici zlatnih odličja su i drugoplasirani Josip Dunđer iz Paga, trećeplasirani Drago Rončević iz Svetog Jurja, Anđelko Baričević iz Luna i Krčanka Ljubica Marević



NJIVICE U organizaciji Udruge proizvođača meda od kadulje i Udruge pčelara otoka Krka »Kadulja«, u njivičkom Društvenom centru Kijac jučer je upriličeno treće izdanje Hrvatskog ocjenjivanja kvalitete meda od kadulje – Salvia Aurea 2018. Završna svečanost proglašenja rezultata i dodjele diploma u spomenutom je društvenom prostoru okupila brojne uspješne pčelare s cijelog otoka Krka, ali i šire regije, što i ne čudi, s obzirom na to da je u tom natjecateljskom presjeku ovogodišnjih pčelarskih dostignuća sudjelovalo 15 pčelara, među kojima i dvojica iz Bosne i Hercegovine.


Stručna komisija


U onom najsvečanijem dijelu okupljanja, proglašeni su »najbolji među najboljima« pa se tako naslovom šampiona 3. Salvie Auree okitio Jure Fabijanić iz Kolana čiji je med stručna ocjenjivačka komisija sastavljena od vrsnih senzorskih analitičara ocijenila najkvalitetnijim. Uz spomenutog pčelara, razloga za zadovoljstvo imalo je još četvero dobitnika najsjajnijih, zlatnih odličja – ukupno drugoplasirani Josip Dunđer iz Paga, trećeplasirani Drago Rončević iz Svetog Jurja te Anđelko Baričević iz Luna, odnosno Krčanka Ljubica Marević. Spomena je vrijedno i da su se srebrnim odličjima, slijedom senzorski, ali i kemijski analiziranih mednih uzoraka, okitili još i pčelari Drago Rončević, Jure Kurilić, Nikica Depikolozvane, Borislav Palčić, Marinko Hrabrić te Nikola i Marijan Orlić.


– Ova godina bila je loša pčelarska sezona u pogledu medanja kadulje koja na uobičajenim lokacijama gotovo da i nije medila – prenio nam je jučer predsjednik organizacijskog odbora Salvie Auree te ujedno i čelnik Udruge proizvođača meda od kadulje Mirko Almaši. Naime, na pojedine lokacije, prema vlastitim procjenama, u očekivanju lošijih prinosa pčelari nisu niti dovozili pčelinje zajednice na pašu, a na onim uobičajenim staništima kadulje prevladavao je unos nekih drugih nektarnih vrsta. Pored toga, nastavlja Almaši, ove se godine pojavila i nešto veća dominacija meduna, odnosno medne rose, a što svima koji su »ciljali« na med od kadulje također nije išlo na ruku.


Visoka kvaliteta




– Unatoč tome, oni koji su na pojedinim mikrolokacijama ipak uspjeli dobiti željeni med, a uvjerili su se u to i članovi naše ocjenjivačke komisije, ali i posjetitelji, odnosno sudionici okupljanja (koji su imali priliku kušati nagrađene medove), mogu biti zadovoljni jer su među njima i neki medovi izuzetno visoke kvalitete – zaključio je naš sugovornik.


Cilj ovog događanja, odnosno natjecanja, promocija je meda od kadulje, ali i predstavljanje dostignuća domaćih pčelara, kao i različitosti samih medova koje do izražaja dolaze ovisno o području pčelarenja, prenijeli su nam, obrazlažući motive upriličenja tog okupljanja njegovi organizatori, ističući i da je važan dio Salvie Auree, osim njegova natjecateljskog dijela, oduvijek i onaj njegov edukativno-informativni dio.


Za provedbu tog segmenta pčelarskih programa ovog je puta bio zadužen prof. Dario Frangen koji je pčelarima održao predavanje o pčelinjim bolestima. Valja spomenuti i da je u završnom dijelu trećeg po redu okupljanja proizvođača meda od kadulje predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos predstavio rezultate projekta »nacionalne staklenke za med«.