Dan grada

Joško Staničić laureat nagrade Raba za životno djelo

Hrvoje Hodak

Joško Staničić je nagradu dobio za osobit uspjeh u razvoju društvenih odnosa i unapređenju prometne kulture. Plaketa Grada Raba darivatelju krvi Ronaldu Karliću



RAB Svečanu sjednicu posvećenu Danu Grada Raba pozdravnim je obraćanjem otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba Željko Peran. Devetog svibnja, podsjetio je Peran, Rabljani slave spomen na čudesnu obranu zidina grada od opsade italskih Normana davne 1075. godine, omogućenu uz pomoć nebeskog zaštitnika Grada Raba sv. Kristofora.


Na ovaj važan rapski datum, kada čitava Europa istovremeno obilježava dan pobjede nad fašizmom, uz okupljene građane i uzvanike u dvorani Kina Rab, voditeljica programa Irena Ivić pozdravila je i izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, ministra turizma Garija Cappellija, izaslanika i savjetnika ministrice kulture, predsjednika Hrvatskog vijeća za kulturna dobra prof. Miljenka Domijana, župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadinu, pomoćnika ministra turizma Roberta Penda, akademika Andriju Kaštelana, gradonačelnike, načelnike i predsjednike gradskih i općinskih vijeća susjednih te prijateljskih gradova i općina, predstavnike Društva Dubrovačkih trombunjera i njihovog predsjednika Tomislava Macana, sve dosadašnje gradonačelnike Grada Raba, župnika župe UBD Marije mons. Mladena Mrakovčića te posebno dobitnike javnih priznanja za 2019. godinu. Među čestitkama koje su na ovaj svečani dan pristigle na adresu Grada Raba, posebno je izdvojena i pročitana ona koju je uputila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.


U najsvečanijem dijelu sjednice, gradonačelnik Grgurić i predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran uručili su javna priznanja ovogodišnjim laureatima. Nagradu Grada Raba za posebno vrijedne rezultate u razvoju društvenih odnosa i promociju košarke, u ime Košarkaškog kluba Rab preuzeo je predsjednik kluba Žarko Matušan.


Humanitarni rad




Za izuzetne rezultate i naročiti doprinos ugledu Grada Raba na području humanitarnog rada, Plaketa Grada Raba u 2019. godini dodijeljena je Ronaldu Karliću, rapskom rekorderu u broju darivanja krvi s ostvarenih 109 davanja, čime je svojim doprinosom spasio u prosjeku više od 300 ljudskih života, dok je Nagrada za životno djelo Grada Raba u 2019. godini, za osobit uspjeh u razvoju društvenih odnosa i unapređenju prometne kulture uručena Jošku Staničiću.


– Gradimo svu neophodnu infrastrukturu, stvarajući predispozicije za razvoj gospodarstva i privatne inicijative na otoku. Da u posljednje vrijeme u tome i uspijevamo, dokazuju naši programi u proračunu; ulaganje u predškolstvo i otvaranje novih kapaciteta u našem vrtiću, ulaganje u školstvo i to ne samo kroz jedinstvenu participaciju Grada Raba u energetskoj obnovi četiriju školskih zgrada, već i kroz sve daljnje poduzete aktivnosti u pravcu skore nadogradnje matične školske zgrade kako bi se tamo zadovoljili neophodni uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave.


Tu je i naše ulaganje u sport, koje držimo jednim od ključnih faktora u razvoju naših mladih, a svi zajedno možemo se ponositi time što smo prvi u povijesti ponijeli titulu Europskog otoka sporta. Ulažemo i u naše poduzetnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a dovršenjem projekata poput Doma za starije, Radne zone Mišnjak, konačnim raspetljavanjem problematike gospodarenja otpadom na otoku, novim prometnicama, stvaramo predispozicije za ljepšu budućnost nas otočana, a Rab činimo još ugodnijim mjestom za življenje. Rab je prema statistici drugi grad u državi po količini privučenih financijskih sredstava po glavi stanovnika i mi na tom putu želimo ustrajati – rekao je gradonačelnik Nikola Grgurić.


Investicijski ciklus


U ime Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina kazao je da su u ovom trenutku županijske i gradske institucije u Gradu Rabu pokrenule možda i najveći investicijski ciklus.


– Tu je ulaganje u skoro sve škole na Rabu kroz projekt energetske obnove škola PGŽ-a, također je u tijeku najveće ulaganje u lučko područje u Mišnjaku i u Loparu, a uskoro će krenuti i radovi u središnjoj luci u Rabu, na svakom koraku će se vidjeti promjena vizure, ponude i kvalitete života u Rabu. Županija je od jučer preuzela zgradu bivšeg Doma zdravlja koju je Grad Rab uredio u Dom za starije, a koji će od sada biti podružnica županijskog doma u Krku, a sve u pravcu poboljšanja kvalitete života starijih osoba na otoku – rekao je Komadina.


Ministar Cappelli kazao je da je hrvatska Vlada već izglasala Zakon o otocima i izmjene bivšeg zakona, a do kraja mandata donijet će još sedam najbitnijih turističkih dokumenata u turizmu. Izrazio je zadovoljstvo da će na Rabu ove godine oko 140 milijuna kuna biti uloženo u investicije hotelske kuće, što će prvenstveno podići razinu kvalitete turističke ponude na otoku Rabu.


Tijekom sjednice nastupili su i učenici Maroje Pičuljan na saksofonu te Zara Paparić na mandolini, a izvedbom pjesme »Kako je lipi moj grad« program svečane sjednice zaključio je zbor Glazbene škole I. M. Ronjgova, PO Rab, pod vodstvom prof. Danijele Škarić.