Mali Lošinj

Jadranki koncesija za plaže na Čikatu

Slađana Vignjević

Plaža ispod petozvjezdanog hotela Bellevue uređuje se iz temelja / Foto Slađana VIGNJEVIĆ

Plaža ispod petozvjezdanog hotela Bellevue uređuje se iz temelja / Foto Slađana VIGNJEVIĆ

Riječ je o dvjema površinama, prva obuhvaća plaže ispod hotela Bellevue i Vile Hortensia, a druga plaže ispod Alhambre, Auguste, Mirasol i Hygee. Cilj je podići cijelu zonu na razinu pet zvjezdica



MALI LOŠINJ  Lošinjska kompanija Jadranka odlukom Županijske skupštine PGŽ-a od 26. veljače dobila je na 20 godina koncesiju na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje plaža u uvali Čikat u Malom Lošinju.


Riječ je o dvjema površinama, prvoj koja obuhvaća plaže ispod hotela Bellevue i Vile Hortensia te drugoj, ispod objekata Alhambre, Auguste, Mirasol i Hygee ukupne površine gotovo 40 tisuća metara kvadratnih.


   Najnovijim Jadrankinim ulaganjima definitivno se mijenja dosadašnja vizura ovog atraktivnog dijela otoka koji će se novom ponudom podignuti na višu razinu, već ovog ljeta. Cilj je investitora urediti plaže, šetnicu i rubne sadržaje kako bi uz podizanje kategorije tamošnjih smještajnih kapaciteta cijela zona bila na razini pet zvjezdica.




Prema Idejnom projektu kojeg potpisuje Rusan arhitektura d.o.o. arhitekta Andrije Rusana, vrijednost ove investicije je 25,6 milijuna kuna.



Istovremeno s ulaganjima u rekonstrukcije hotela te uređenje plaža, Jadranka ulaže i u novi sustav kanalizacije. Iako to nije njihova obaveza, u Jadranci su se na to odlučili radi poboljšanja kvalitete svojih hotela. U to će utrošiti 5,5 milijuna kuna.



Dio Lošinjana zabrinut je zbog spekulacija da bi Čikat u budućnosti mogao biti zatvoren za javnost. Da o tome nema govora, potvrdio je nedavno sam predsjednik uprave Jadranke Sanjin Šolić koji je na javnoj tribini izričito naglasio da se Čikat ne zatvara. Šetnica koja je trenutno razrušena radi pripremnih radova oko uređenja bit će otvorena za javno korištenje, bez ikakvih ograničavanja kretanja.   

Ipak, ugovorom o koncesiji predviđena je mogućnost naplaćivanja ulaza na plažu. Naplata ulaza na plaže, uz besplatno korištenje opreme na plaži, obavljala bi se na plaži ispod Vile Hortensa do stare austrougarske terase, plaži ispod hotela Bellevue, plaži ispod Alhambre do spomenika Ambrozu Haračiću.


   Važno je, međutim, naglašavaju investitori u konceptu uređenja, da se intervencijama u prostoru ne naruši stoljetni sklad prirode i čovjeka te da Čikat zadrži šarm zbog kojeg je najprepoznatljiviji dio turističke ponude Malog Lošinja.


U uređenju će se stoga koristiti prirodni materijali, kamen i drvo. Razni dijelovi plaža različito će se uređivati, najviše na plažama sa naplatom ulaza, dok će dio plaža ostati prirodan uz uređenje prilaza u more te postavljanje potrebne urbane i komunalne opreme.


   Ključni je nedostatak do sada, navodi se, bila zapuštenost šetnice i rasvjete, nedostano uređene plaže za goste viših zahtjeva i platežne moći, kao i nizak nivo sveukupne ponude – od iznajmljivanja plažnih rekvizita, sporta do hrane i pića.