Opsežna akcija

JOŠ IMA NADE Na Kamenjaku nastavljena potraga za nestalim Austrijancem, iscrpljeni HGSS-ovci ne odustaju

Hrvoje Hodak

foto Hrvoje Hodak

foto Hrvoje Hodak

Nevjerojatno zvuči podatak da je samo u proteklih tjedan dana svaki rapski vatrogasac koji je sudjelovao u akciji dnevno prosječno propješačio 14 kilometara, neki od njih tuku rekorde izdržljivosti zaobilazeći čak i pauze za ručak, a bilo je i lakše povrijeđenih



Ono što smo rano jutros čuli i vidjeli u stožeru koji vodi veliku akciju traganja i spašavanja prije tjedan dana na rapskom Kamenjaku nestalog Franza Josepha Webera, uvjerilo nas je da i nakon sedam dana iscrpljujuće i opsežne potrage razina motiviranosti među tražiteljima ne opada. 


Nevjerojatno zvuči podatak da je samo u proteklih tjedan dana svaki rapski vatrogasac koji je sudjelovao u akciji dnevno prosječno propješačio 14 kilometara, neki od njih tuku rekorde izdržljivosti zaobilazeći čak i pauze za ručak, a bilo je i lakše povrijeđenih.


– „Da im nije ponestalo vode nastavili bi oni od jutra pa sve do kasno u noć, kazao je zapovjednik Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Milivoj Ličina o skupini svojih „mazohista“ na terenu. 




Podsjetimo, Vatrogasne postrojbe DVD-a Rab i DVD-a Lopar u koordinaciji i suradnji s timovima HGSS-a pristiglima iz svih krajeva Hrvatske, pa i iz Mostara, s kopnenom i pomorskom policijom, lovcima, planinarima PD Kamenjak, otočnim komunalnim društvima te Stožerom Civilne zaštite Grada Raba, GD Crvenog križa Rab i žiteljima Raba koji su na upućeni poziv odlučili doći i pomoći, već sedmi dan na nepristupačnom području brda Kamenjak, u prostornom obuhvatu većem od 900 hektara, tragaju za nestalim 69-godišnjim austrijskim državljaninom, Franzom Josephom Weberom.


U privremenom stožeru smještenom u zgradi Područne škole u Mundanijama medijima su se jutros nešto nakon 7 sati obratili; voditelj potražnih timova HGSS-a Neven Putar, pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, voditelj potrage HGSS-a – search manager i međunarodni instruktor Frane Bebić, koji je danas došao zamijeniti svojega kolegu Petra Prpića, zatim zapovjednik Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Milivoj Ličina, načelnik Policijske uprave Rab Stjepan Boban, načelnik stožera Civilne zaštite Grada Raba Denis Deželjin i VD ravnatelj GD Crvenog križa Rab Ivo Kordić. 



Neven Putar (HGSS) koji je posljednjih dana koordinirao potragom, na temelju brojnih iskustava u akcijama spašavanja, naglasio je na početku iznimno zadovoljstvo suradnjom sa svim službama na Rabu, a posebno sa zapovjedništvom rapskih vatrogasaca. Oduševljava njihova profesionalnost, želja, moral i motiviranost da i nakon sedam napornih dana potrage pronađu osobu za kojom se traga, a za koju, također temeljem ranijih iskustava na sličnom terenu i u sličnim uvjetima, još uvijek ima nade da je živa. U akciju traženja uključeni su najbolji HGSS-ovi psi tragači, koji na teren izlaze u noćnim satima kada se mirisi razlože, no niti oni do sada nisu uspjeli pronaći nestalog. HGSS je i u komunikaciji s austrijskom spasiteljskom službom koja je također ponudila svoje usluge“, kazao je Putar.



Zadaća je složena, istaknuo je Vinko Prizmić (HGSS), riječ je nepreglednom terenu kojeg je gotovo nemoguće pretražiti u apsolutnom obimu unatoč svom znanju i vještinama, te iznimnim rezultatima koje HGSS ima. Još uvijek ćemo narednih nekoliko dana potragu provoditi intenzivno, dokle god još postoji nada da je osoba živa.


Potraga je najinteligentniji dio posla svake spasilačke službe, od logičke analize mogućeg razvoja događaja temeljem podataka koji su o izgubljenoj osobi i o terenu dostupni pa do organizacijskog dijela u kojem valja učinkovito koordinirati velikim brojem ljudi na jednako tako velikom području.


Neumorni


Neumorni



Ovo je jedna od onih potraga koje zađu u zadnju fazu traganja, kazao je Frane Prizmić, i da bi spasili nečiji život u ovakvoj situaciji potrebna je iznimna koordinacija više službi. Zato je jako dobro što na Rabu to doista imamo na djelu. Iz svega što nam je poznato pretpostavljamo da je razlog nestanka povezan sa zdravstvenim stanjem gospodina Webera, koji osim srčanih tegoba još ima i dijagnosticiran melanom, te da je manjak vode uz visoku temperaturu zraka utjecao na njegovu orijentaciju u prostoru. Za pretpostaviti je da ćemo ga naći na nekom sjenovitom mjestu, u hladu, što otežava traženje, osobito iz zraka, i zbog čega ova potraga ovoliko dugo i traje. Ovaj vikend je odlučujući, posao je pred nama.


snimio H. Hodak


snimio H. Hodak



Ističući nadu da će ova akcija na kraju ipak sretno završiti, načelnik PU Rab Stjepan Boban je kazao da je Policija skupa sa svim službama na Rabu također reagirala odmah i bez nepotrebnog otezanja, s maksimalnim brojem ljudi, zaobilazeći u startu nepotrebne formalnosti i administraciju, i stavljajući, u koordinaciji s ostalim službama, puni fokus na pretragu terena.


Milivoj Ličina


Milivoj Ličina



Zapovjednik Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Milivoj Ličina kazao je da je helikopterom MORH-a pregledano područje strmih padina, te da su srijedu u potragu bila uključena i dva plovila, vatrogasno i policijsko, koja su češljala dio obale podno Kamenjaka u Velebitskom kanalu kao i sam Velebitski kanal, a isto tako se tijekom patroliranja pregledavala sama litica koja se spušta prema moru.


Ističući izvrsnu suradnju sa HGSS-om i svim rapskim službama koje sudjeluju u potrazi, Ličina je posebno zahvalio svim građanima i vlasnicima parcela na Kamenjaku koji su se dragovoljno uključili u potragu, trojac Sanjin Badurina, Ivo Šubić i Marko Mihelčić odradio je svaki sa svojim dronom lavovski dio posla snimanja iz zraka, sve dok nije stigao HGSS-ov dron, a veliku pomoć pružili su i još uvijek pružaju članovi Planinarskog društva Kamenjak, među kojima svakako treba izdvojiti Branka Paparića koji je i markirao planinsku stazu. Veliko hvala Ličina je uputio i poslodavcima koji su u jeku turističke sezone pustili svoje zaposlenike, članove DVD-a Rab, da uopće mogu sudjelovati u akcija, te posebno članovima Torcide Rab koji su i ovoga puta, baš kao i prošle godine tijekom gašenja požara na Velebitu, vatrogascima i ostalim tražiteljima donijela potrebnu okrijepu.


Na kraju je u ime Grada Raba zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin još jednom zahvalio svim službama, društvima i pojedincima koji su se uključili u akciju.


„Jedino što se u ovom trenutku može konstatirati jest da je u dosadašnjem tijeku potrage učinjen maksimalan napor na iznimno profesionalnom nivou i ostaje za nadati se da će potraga za gospodinom Weberom uskoro ipak dati rezultata“, zaključio je Deželjin.