Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
17. veljače 2020.
Ispis članka: Izložba 'Miris pobjede' u Creskom muzeju: Uzbudljiva priča o destileriji oca i sina Linardića - Novi List

NoviList.hr

Izložba 'Miris pobjede' u Creskom muzeju: Uzbudljiva priča o destileriji oca i sina Linardića

Creski kaić

12. lipanj 2019 10:06

Napisao: Walter Salković

Foto Walter Salković

CRES - U sklopu manifestacije Creski kaić u Creskom muzeju postavljena je izložba »Miris pobjede«, uzbudljiva priča o iznimnom poduzetničkom poduhvatu dvojice ljudi, Andrije Linardića oca i sina, koji su početkom 20. stoljeća, u svojoj destileriji u Martinšćici na Cresu, proizvodili vrhunska eterična ulja, čime su pokrenuli prvu industriju na otoku i održali je kroz nekoliko desetljeća.

Izložbu je službeno otvorio zamjenik gradonačelnika Marin Gregorović, a brojnu publiku okupljenu u prizemlju palače Arsan pozdravila je ravnateljica Creskog muzeja Jelena Dunato.

– Andrija Linardić je uspio pobijediti i siromaštvo i neznanje te pokrenuti industrijsku proizvodnju. Uspio je pokrenuti destileriju kad nitko u Martinšćici nije znao ništa o destiliranju – rekla je Dunato.

Autorice izložbe, Irena Dlaka i Inge Solis, ukratko su ispričale nevjerojatno uzbudljiv život Andrije Linardića, običnog bačvara i zaljubljenika u bilje, seljaka bez formalnog obrazovanja, čija je otočna destilerija stala uz bok velikim tvornicama u Engleskoj i Americi.

Zanimljivo je da je u istom mjestu gdje su proizvodili Linardići u novije vrijeme otvorena druga destilerija koja proizvodi ulja od istih biljaka. Njihovu priču nastavljaju Guerino i Irena Kučić, a u čast Andrije Linardića starijeg i mlađeg, kreator parfema Dejan Levačić od otočnih je mirisa stvorio parfem Victory.

Prva dva primjerka uručena su dogradonačelniku Gregoroviću i Sandri Fornasier, unuci Linardića mlađeg, koja je prisustvovala otvorenju. Izložba se u Cresu može pogledati do kraja srpnja, kad se seli u vijećnicu u Nerezinama.